Ga naar de inhoud
Home » Kippenvel met Thekla Reuten in Narcosis

Kippenvel met Thekla Reuten in Narcosis

film narcosis

De film Narcosis is vanaf aankomende donderdag in de bioscoop te zien. Wat een film, mensen. Kippenvel! Merel (Thekla Reuten) en John (Fedja van Huêt) wonen met hun twee jonge kinderen in een gezellig huis midden in de natuur. Het is zo’n echt liefdevol nest en er heerst een fijne relaxed sfeer. Wanneer John die professionele duiker is na een klus niet meer bovenkomt, komt er een abrupte einde aan al dit geluk. Geen begrafenis, geen afscheid, alleen een huis vol herinneringen. Merel en de kinderen moeten het een plekje zien te geven en dat is niet eenvoudig.

Rouw en verwerking

Narcosis is in de eerste plaats een film over rouw en verwerking. Merel sluit zich in eerste instantie compleet af. Ze ontwijkt alles dat maar iets met John te maken heeft. Zoon Boris is vooral heel boos en kan maar moeilijk accepteren dat hij het voortaan zonder papa moet doen. En de jongste, Ronja, die denkt wellicht dat als je iets niet uitspreekt dat het er dan gewoonweg niet is. Elk gezinslid zit als het ware in een eigen ‘bubbel van verdriet’. Het is bijzonder – en pijnlijk – om het rouwproces niet alleen vanuit het oogpunt van de moeder maar ook vanuit de kinderen zo duidelijk mee te krijgen. Vaak hangen de kinderen er maar wat bij in een film, ze hebben niet echt een persoonlijkheid. Hier dus wel.

De rouwverwerking is omhuld door mysterie want er is nog een saillant detail: Merel is een medium. Ze geeft berichten door uit het hiernamaals aan vrienden en familie. Maar met John lukt het haar niet om deze gave in te zetten. Het is een aangrijpende film, maar niet in your face. Narcosis is subtiel, ingetogen en respectvol. Heel anders dan andere films over hetzelfde onderwerp. Veel emoties zullen er herkenbaar zijn voor mensen die zelf een verlies hebben meegemaakt. Het is heel puur op de een of andere manier.

Oscarinzending

Narcosis is de Nederlandse Oscarinzending in de categorie International Feature Film. Ik ben bang dat de competitie dit jaar net te zwaar is, maar ik zou Narcosis de winst wel gunnen. Ik vind het een van de beste Nederlandse films die ik in jaren heb gezien. Ondanks dat het een kleine film is, is Narcosis krachtig en aangrijpend. Een film met een ziel, een rustig tempo en mooie serene beelden. De chemie tussen Reuten en van Huêt is ook nog eens dik in orde. Echt een film waarbij je je mee laat voeren. Of het een Oscar zal winnen is nog maar de vraag, maar Narcosis is sowieso een bioscoopbezoek waard.

Srsck score ★★★★

Nederland, 2022. Drama van Martijn de Jong met Thekla Reuten, Fedja van Huêt, Lola van Zoggel en Sepp Ritsema.

4 reacties op “Kippenvel met Thekla Reuten in Narcosis”

  1. Dat klinkt als een erg spannende film. Brrr… Ik vind Fedja van Huêt altijd erg goed. Als mijn man mijn hand vast houdt, zou ik het wel aandurven om het te zien. 😉

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Translate »