loodgieter
|

6 beroepen | iets met je handen

Met drie kinderen in huis, is er vaak gesproken over beroepen. De oudste twee gingen de creatieve weg op. Mijn dochter wilde iets met film doen, dat werd uiteindelijk een filmopleiding om regisseur te worden. Mijn oudste zoon wilde iets met muziek doen en heeft zich aangemeld bij het conservatorium. Nu is mijn jongste bijna klaar met school en hij zich aan het oriënteren op de beroepsmarkt. Hij wil iets heel anders dan de andere twee. Hij wil iets met zijn handen doen, het liefst een fysieke baan, misschien meubelmaker of timmerman. Wat is er nog meer? Wij doken samen in de materie. Kijk je even mee naar wat we gevonden hebben?

Beroepen

Toen ik zelf nog kind was, was mijn favoriete boek ‘Wat doe ik later?’. Ik kon urenlang wegdromen bij al die beroepen. Dit boek met 340 beroepen heb ik bewaard. Het is hier en daar verouderd maar alsnog leuk om inspiratie op te doen.

Lasser

Een lasser voegt metalen elementen samen. Dat kan van alles zijn, bijvoorbeeld machines of voertuigen zoals auto’s of vliegtuigen. De lasser kan nieuwe producten maken of bestaande dingen repareren, op locatie of in een werkplaats. Het kunnen kleine machines zijn of juist grote constructies. Er zijn verschillende soorten lassers. Zo kun je na een opleiding tot basis lasser een specialisatie volgen, zoals onderwaterlasser waarbij je werkt met onder meer boorplatforms en schepen . Kortom, een lasser kan op veel gebieden ingezet worden.

Loodgieter

Er is de laatste tijd een tekort aan loodgieters en dus veel vraag ernaar. Loodgieters werken aan leidingen zoals waterleidingen en gasleidingen. Ze installeren en onderhouden installaties in keukens, badkamers en verwarmingssystemen. Natuurlijk repareert een loodgieter ook van alles op dat gebied. Het is best een zwaar beroep. Een loodgieter moet soms in de meest oncomfortabele houdingen werken. Ook moeten ze vaak zware dingen tillen, in krappe ruimtes werken of minder leuke klussen doen zoals het ontstoppen van riolering. Het is wel een beroep met een goede toekomstperspectief, een loodgieter vervang je niet zomaar en ze zijn altijd nodig.

Automonteur

Automonteur lijkt mijn zoon een echte droombaan. Hij is dan ook gek op alles dat maar rijdt, scooters, motors, auto’s. Een automonteur repareert de mechanische en elektrische onderdelen van een auto. Hij moet het probleem kunnen opsporen en herkennen, daarnaast zorgt de monteur voor het onderhoud van de auto’s. De werkzaamheden zijn heel afwisselend. Je kunt je als automonteur ook verder specialiseren. Natuurlijk moet je technisch aangelegd zijn voor dit beroep en niet bang zijn om een beetje vies te worden.

Waar mijn zoon ook naar keek in dezelfde richting is autospuiter. Als autospuiter breng je alle soorten laksystemen aan op carrosserieën van auto’s en andere voertuigen.

Zonnepaneel installateur

Er zijn beroepen waar je niet meteen aan denkt, maar waar wel degelijk vraag naar is. Wat dacht je bijvoorbeeld van een zonnepaneel installateur? Een zonnepaneel installateur verzorgt, zoals je wel uit de naam kunt afleiden, de installatie van zonnepanelen op daken of bijvoorbeeld in zonne-energie parken. Een beroep van deze tijd dus. Ze werken vaak in duo’s, met één monteur en één installateur.

Goudsmid

Ha! Iets heel anders, maar wel een beroep waarbij je je handen gebruikt in combinatie met je creativiteit. Een goudsmid is een metaalbewerker die gespecialiseerd is in het maken van sieraden en andere sier- en kunstvoorwerpen van edele metalen zoals goud en zilver. Een goudsmid maakt gebruik van verschillende technieken, zoals smelten, solderen en gieten. Dit is een beroep waarbij je heel nauwkeurig moet zijn én veel geduld moet hebben. Je kunt natuurlijk ook sieraden repareren.

Tandtechnicus

Een tandtechnicus maakt tandheelkundige voorzieningen voor het gebit van de patiënt. Hierbij kun je denken aan implantaten, kronen, bruggen en kunstgebitten. Dit doet de technicus in opdracht van een tandarts of kaakchirurg, etc. Zoals je je wel kunt voorstellen is dit ook heel nauwkeurig, en dankbaar, werk. Om tandtechnicus te worden moet je je tandtechniek diploma halen en kies je daarna een specialisatie, bijvoorbeeld specialisatie volledige prothese of specialisatie kroon- en brugwerk.

Nog eens 12 beroepen…

Nog wat banen waarbij je lekker met je handen bezig bent zijn – sommigen fysiek, anderen wat minder, sommigen creatief, anderen technisch – kortom, van alles wat: metselaar, bierbrouwer, fysiotherapeut, tegelzetter, kapper, glazenier, visagiste, lijstenmaker, schoenmaker, elektricien, pianostemmer, dakdekker.

Zelf wilde ik vroeger oorlogscorrespondente, journalist of president worden. Wat wilde jij vroeger worden?

Vergelijkbare berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.