Cannes 2023: 5 films om naar uit te kijken

film May December

Over een aantal dagen begint het filmfestival van Cannes. Het belooft weer een boeiend festival te worden met een afwisselend en interessant filmaanbod, zowel in als buiten competitie. Ik kijk sowieso uit naar de nieuwste film van Wes Anderson, maar er zijn veel meer films waar ik nieuwsgierig naar ben.

Officiële selectie

De 21 films die dit jaar in de running zijn in de officiële selectie, zijn: Firebrand van Karim Aïnouz, Asteroid City van Wes Anderson, Rapito van Marco Bellocchio, Les Filles d’Olfa van Kaouther Ben Hania, L’Été dernier van Catherine Breillat, Kuru Otlar Ustune van Nuri Bilge Ceylan, Le Retour van Catherine Corsini, The Zone of Interest van Jonathan Glazer, Club Zero van Jessica Hausner, May December van Todd Haynes, Monster van Kore-Eda Hirokazu, Kuolleet Lehdet van Aki Kaurismäki, The Old Oak van Ken Loach, Il Sol dell’ avvenire van Nanni Moretti, La Chimera van Alice Rohrwacher, Black Flies van Jean-Stéphane Sauvaire, Banel e Adama van Ramata-Toulaye Sy, La Passion de Dodin Bouffant van Tran Anh Hùng, Anatomie d’une chute van Justine Triet, Jeunesse (Le Printemps) van Wang Bing en tenslotte, Perfect Days van Wim Wenders.

Jeanne du Barry

Het Franse kostuumdrama Jeanne du Barry is de openingsfilm van het Cannes filmfestival dit jaar. De film gaat over Jeanne, de maîtresse van Lodewijk XV. Maïwenn vertolkt de hoofdrol én regisseerde de film. Johnny Depp speelt de Franse koning, zijn eerste rol in lange tijd. Verwacht sowieso veel pracht en praal en over-the-top kostuums, en laten we kijken hoe goed Johnny Frans spreekt!

May December

Ook May December met Natalie Portman en Julianne Moore gaat tijdens het festival in première. Dit belooft een intrigerende film te worden. Het gaat over de jonge actrice Elizabeth (Portman) die de oudere Gracie wilt bestuderen omdat ze haar binnenkort in een film zal spelen. Hiervoor reist ze af naar Maine waar Gracie woont met haar 23 jaar jongere echtgenoot en hun kinderen.

Killers of the Flower Moon

De verwachtingen zijn hoog voor deze nieuwe Martin Scorsese film met Leonardo DiCaprio, Lily Gladstone en Robert De Niro. Aan het begin van de 20ste eeuw zorgde de vondst van olie ervoor dat de indianen van de Osage Nation plotsklaps een van de rijkste volken ter wereld werden. Dit trok allerlei witte profiteurs aan die rijk hoopten te worden door te trouwen met de Osage vrouwen. Hierbij schuwen ze afpersing, misbruik en zelfs moord niet.

Little girl blue

Een wat minder bekende titel maar ik ben, als Marion Cotillard fan, benieuwd naar deze biografische docudrama. Frans-Marokkaanse filmregisseur Mona Achache baseerde deze film op het leven van haar eigen moeder, schrijver, actrice en fotograaf Carole Achache. Marion Cotillard speelt Carole Achache en Mona Achache speelt zichzelf.

The Zone of Interest

Een lugubere film van Jonathan Glazer. Rudolf Höss (Christian Friedel) is kampcommandant in Auschwitz. Hij woont met zijn gezin in een dienstwoning met een grote tuin die grenst aan de muur van het kamp. Zijn vrouw Hedwig (Sandra Hüller, die dit jaar in twee competitiefilms zit, ook in Anatomy of a Fall) geniet van haar paradijsje op een paar meter van de grootste hel op aarde.

Ik reis over een paar dagen die kant op en zal jullie op de hoogte houden van de films die ik daar ontdek!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Translate »