prinses di documentaire
|

Documentaire The Princess over Prinses Diana

Op 31 augustus 1997 kwam prinses Di samen met haar geliefde Dodi Al-Fayed en hun chauffeur Henri Paul om het leven bij een auto-ongeluk in de tunnel bij de Pont de l’Alma in Parijs. Al-Fayed’s bodyguard overleefde als enige het ongeluk. Ik weet 25 jaar later nog precies wat ik aan het doen was toen ik het hoorde, elk detail haarscherp, en hoe geschokt men over de hele wereld reageerde. Het tragisch ongeluk beheerste de media compleet. Het was bizar om te zien allemaal. De Britse regisseur Ed Perkins was 11 jaar oud toen het gebeurde. Hij maakte een confronterende documentaire over het publieke leven en de dood van prinses Diana. Dit heeft hij gedaan zonder voice-over en uitsluitend aan de hand van archiefbeelden, zowel uit de media als openbare amateuropnames. Er zijn zat films en documentaires gemaakt over prinses Di maar als je er maar eentje wilt kijken, dan raad ik je de documentaire The Princess aan.

Voor- en tegenstanders

De documentaire The Princess ging begin dit jaar in wereldpremière op het Sundance Film Festival en genoot een goede ontvangst van zowel pers als publiek. Het is erg bijzonder door alle ‘beelden van toen’, de kleuren, de kleding, alles ziet er zo ouderwets uit. Wat dat betreft is het misschien zelfs een beetje confronterend om via deze weg te zien hoeveel er veranderd is in de laatste 25 jaar. Stel je de situatie rondom prinses Di in deze tijd bijvoorbeeld voor, in een tijd met internet, social media en mobieltjes. Het is een hele andere wereld.

Daarnaast kijk je met andere ogen naar de ‘people’s princess nu je weet hoe het gelopen is. Met de afstand is het makkelijker te begrijpen waarom Diana zoveel heeft betekend voor zoveel mensen wereldwijd. Wat mooi is van deze docu is dat je zowel de voorstanders als de tegenstanders aan het woord ziet. Er is geen journalist of voice-over die je vertelt waarom deze mensen voor of tegen de prinses zijn, dat doen ze zelf. Dat is vrij zeldzaam – meestal zien we alleen de prinses Di ‘fans’ – en dat voegt heel wat toe aan de documentaire, wat mij betreft.

Het korte leven van prinses Di

De documentaire The Princess overspant de jaren tussen 1981 vlak voor haar verloving met prins Charles tot Diana’s begrafenis in 1997. Je ziet haar echt groeien voor de camera. Eerst schuchter, stilletjes en verlegen. Later een krachtige vrouw met een duidelijke missie. Ze was ook nog maar 16 toen ze Charles ontmoette en 19 toen ze trouwden. Het sprookje was van korte duur en de prinses groeide snel op. ‘Wij’ – de kijkers – zagen haar via de media volwassen worden en uiteindelijk haar eigen pad volgen. In de docu zie je Charles hier en daar wat politieke incorrecte en vervelende opmerkingen maken. Hij komt toch altijd weer over als een sneu mannetje. Wat ik me wel extra besefte toen ik The Princess keek, is hoe goed Emma Corrin en Josh O’Connor de rol van resp. prinses Di en prins Charles vertolkten in The Crown. Chapeau!

Al met al raakte de documentaire The Princess mij erg, omdat ik het allemaal nog zo vers in mijn hoofd heb maar ook door de manier waarop het samengesteld is. De titel van de docu is daarentegen wel ongeïnspireerd, ik kan me niet voorstellen dat je niet wat beters kunt bedenken dan The Princess maar ok, we vergeven het hem. De docu is echt de moeite waard, heel authentiek en een mooie manier om het verleden in te duiken.

Nu ben ik natuurlijk benieuwd, weet jij nog wat je aan het doen was toen je het nieuws hoorde over het ongeluk van prinses Diana? Of was je te jong/nog niet geboren?

documentaire the princess

The Princess is vanaf 1 september in de Nederlandse bioscopen te zien, al vertonen sommige bioscopen de documentaire The Princess al vanaf 31 augustus.

Vergelijkbare berichten

8 reacties

 1. Claire schreef:

  War vliegt de tijd. Onverstelbaar dat het alweer 25 jaar geleden is. Ik weet ook nog precies waar ik was en wat ik deed toen het op het nieuws kwam.

 2. Ja, ik weet dat inderdaad nog. We waren bij het ontbijt in de keuken in ons huis in Arnhem! Mijn man en ik, en onze dochter Maartje.

 3. Linda schrijft 't op schreef:

  Ik heb het altijd een zeer tragisch gebeuren gevonden, ik zou de docu zeker willen zien. Een goede tip!

 4. Een gebeurtenis van 25 jaar oud met nog evenveel mysteries. Wow ik was even vergeten dat ze maar amper 16 was toen ze Charles leerde kennen en amper 19 toen ze trouwde. Dat is echt wel heel jong zeg.

 5. Dit lijkt mij een erg interessante documentaire. Hopelijk draait die ook bij mij in de bios

 6. Wat vliegt de tijd… Ik zou deze zeker willen zien want vond Diana een erg inspirerende vrouw

 7. Ah ik wil dit graag zien. Zelf was ik net 4 toen dit gebeurde, natuurlijk helemaal geen besef nog. Ik weet nog dat er een foto van haar in mijn basisschool hing. Ik dacht altijd dat het om een juf ging die was overleden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.