trap renoveren

Traprenovatie: hoe, wat, waar

Toen wij naar deze woning verhuisden, lag er door de hele woning slechts zo’n basis vloer of bouwvloer of hoe je het ook noemt. Er moest daarom in alle ruimtes nog ondervloer en vloer gelegd worden. We begonnen met de eerste verdieping en een paar maanden later volgde de tweede verdieping. Maar….de trap is nog niet gedaan! Vrienden die over de vloer komen, maken steeds grappen over de ‘rustieke stijl’ van onze trap. Grote tijd dus om daar iets aan te doen. Hoe groot of klein je woning ook is, en wat voor stijl je ook nastreeft in je interieur, je trap renoveren kan enorm verschil maken. De stijl van een trap kan de uitstraling van een woning compleet veranderen.

Materiaal

Toen ik op de middelbare school zat, ging ik eens na school met een klasgenootje mee naar huis. Jongens, die trap, die ben ik nooit vergeten! Het was zo’n echte prinsessentrap. Een grote brede gedraaide trap van marmer – ja ja, hartje Amsterdam hebben we het over – en de muren waren van boven tot onder lichtblauw met witte wolken beschilderd. Pin me er niet op vast maar volgens mij vloog er zelfs nog een cupido ergens! Dan hebben we het toch echt over een eyecatcher, hoor.

Ok, terug naar mijn trap. Die is niet van marmer, dat moge duidelijk zijn. Het eerste waar je naar moet kijken is welk materiaal geschikt is voor je woning en welke stijl je nastreeft in je interieur. Laminaat, PVC, hout, vinyl, beton, tapijt? Er zijn legio mogelijkheden. Het is stukken goedkoper om je trap te renoveren of bekleden dan om een nieuwe trap te laten plaatsen, dus als je trap niet compleet uit elkaar valt, dan zou ik gaan voor renovatie of bekleding. Eigenlijk spreek je van traprenovatie wanneer je je trap renoveert met overzettredes of trapplaten van PVC of laminaat, en van trapbekleding wanneer je je trap bekleedt met vinyl of tapijt (of traplopers en trapmatten).

Let bij je keuze met name op de volgende punten: je wilt een trap die geluiddempend is én niet kraakt (geloof me maar), houd duurzaamheid in de gaten – dus kijk goed naar het materiaal en ook of het slijtvast is en lang meegaat (check de duur van de garantie, dat geeft al een goede indicatie), en als derde punt: houd de veiligheid in de gaten. Denk bijvoorbeeld aan een goede trapleuning, een veilig traphek en het aanleggen van een antisliplaag op je traptreden.

Kleur

Er zijn meer kleuropties dan je in eerste instantie zou denken. Dat weet ik want ik ben altijd op zoek naar felle kleurtjes en toen ik me laatst in de winkel was gaan oriënteren, zag ik geel, groen, rood en blauw en alles daar tussenin. Blije ik dus. Vergeet ook niet de muren van het trappenhuis te schilderen zodat het aansluit op je trap. Wanneer je de bekleding gekozen hebt, is het handig om de muren te schilderen vóór de traprenovatie. Het is een schot voor open doel en toch zou je het haast vergeten.

Je kunt één harmonisch geheel maken van je trap en je vloer door dezelfde materialen en kleuren te gebruiken, maar je kunt ook juist verschillende elementen combineren. Denk bijvoorbeeld aan een trap met een houtdessin bij een vinylvloer voor een landelijke uitstraling, of een trap met een steenlook voor een meer industriële uitstraling. Overweeg ook eens tapijt met een patroon voor een speels effect. Het kan (bijna) allemaal. Voor een meer ruimtelijk gevoel, kun je spiegels of zelfs een spiegelwand plaatsen in het trappenhuis.

Zelf doen of laten doen

In de woonkamer en slaapkamers hebben we zelf de vloer gelegd. Dat was namelijk rechttoe rechtaan, dus dat was redelijk goed te doen. De gang heb ik daarentegen laten doen en ook de traprenovatie ga ik uit handen geven. Er zijn teveel hoekjes en dingen waardoor ik het niet aandurf. Goedkoop is duurkoop bij bepaalde dingen. Ik laat het liever één keer goed doen, dan constant tegen problemen aan te lopen achteraf. Traprenovatie neemt in principe niet veel tijd in beslag. Een gemiddelde traprenovatie is in 1 à 2 dagen al klaar. Er wordt namelijk niets gesloopt of iets dergelijks.

De kosten zullen van verschillende factoren afhangen zoals het aantal treden, of het een open of gesloten trap is en de vorm van de trap. Wist je dat een gemiddelde trap 14 treden telt? Je kunt de traprenovatie over aan de professionals overlaten en kosten besparen door zelf zaken als schilderwerk en aanleg van de trapleuning uit te voeren. Vraag ook altijd vrijblijvende offertes aan, zodat je goed kunt vergelijken. Ben je in tegenstelling tot mij wel enorm handig, dan kun je over het algemeen ook doe-het-zelf pakketten bestellen. Je krijgt dan alle benodigdheden voor de traprenovatie in een handig pakket aangeleverd maar het leggen doe je zelf.

Een paar mooie trappen

Voor inspiratie kijk ik zoals je wellicht weet regelmatig naar films, vooral Wes Anderson films vind ik erg inspirerend qua inrichting. Hoe mooi is de trap in Clueless bijvoorbeeld? Je ziet de trap goed in zijn geheel vanaf minuut 2:17. Té mooi toch?

Eén van de – naar mijn mening – mooiste trappenhuizen uit films, is die uit Nanny McPhee. Het is koningsblauw en rood, landelijk, met glas en lood ramen. Erg mooi maar helaas kon ik daar niet 1,2,3 beeld van vinden. Heel anders maar ook heel leuk, is de klassieke houten trap in de film Paddington, die opgeleukt wordt door een vrolijke muurschildering van bloesemtakken.

Of je gaat voor een hele eigen Truman show in huis. Hoe tof!

Nu ben ik natuurlijk benieuwd: hoe ziet jouw trap eruit?

Vergelijkbare berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.