Ga naar de inhoud
Home » Genius Loci | 16 minuten lang kunst én film

Genius Loci | 16 minuten lang kunst én film

Genius Loci short

De Franse short Genius Loci (2020) is prachtig. De animatiefilm is slechts 16 minuten lang en was genomineerd voor een Oscar (best animated short film). Het is een bijzondere film, net een schilderij, over de jonge vrouw Reine en de chaos die haar omringt.

Een vijandige wereld

Mentale gezondheid wordt nergens benoemd maar Reine heeft het duidelijk moeilijk. Er wordt gesproken in de film maar de woorden blijven heel abstract. Er is chaos in haar hoofd, er is chaos in de stad. Alles is luid, soms bedreigend, meestal vijandig. Wanneer ze op een avond de straat op gaat, zien we de stad door haar ogen. De scheidingslijn tussen echt en nep vervaagt. Wat is de werkelijkheid? Wat ziet ze echt? Is er gevaar?

Emoties, muziek en symboliek

Al deze emoties – angst, wanhoop, verwarring – worden op zo’n kleurrijke kunstige manier weergegeven. Ik was er echt even stil van. De korte film heeft Adrien Mérigeau drie jaar gekost. Zijn eigen ouders, die muzikant zijn, hebben deels de muziek verzorgd. Mérigeau vertelde in een interview dat hij voor Genius Loci onder meer door zijn ouders en zijn broer geïnspireerd was. Zijn broer is ook muzikant, componist, en volgens de regisseur is muziek in het gezin een heel intuïtief proces.

In datzelfde interview herhaalde hij het woord intuïtief meerdere keren, het gevoelsmatige vindt de regisseur duidelijk erg belangrijk. Hij vertelt dat hij graag een persoonlijke film wilde, met de nadruk op emoties. Hij vond zijn inspiratie op hele verschillende plekken: bij de muziek van zijn ouders en broer zoals gezegd maar ook bij Ierse vrienden van toen hij in Ierland woonde, bij Jung en bij regisseurs zoals Andrej Tartovski.

Tartovski werkte bijvoorbeeld veel met symboliek wat ook erg belangrijk is in Genius Loci. Een zwarte hond die symbool staat voor de dood bijvoorbeeld. Er zijn ook meerdere mythologische elementen. Drie dreigende mannen veranderen op een gegeven moment in een minotaurus. Er is al met al veel meer af te lezen uit de beelden in de film dan je in eerste instantie zou denken.

franse short film

Poëtisch en kunstig

Ondanks de beladen thema’s, het geweld, de wanhoop, is de film poëtisch en kleurrijk. De bekende Belgische striptekenaar Brecht Evens heeft aan dit pareltje meegewerkt. Zijn stijl herken je absoluut terug.

Dit kunstwerk is zeker 16 minuten van je tijd waard. Je kunt Genius Loci in zijn volledigheid op YouTube bekijken.

Srsck score ★★★★★

Frankrijk 2020. Animatie/short van Adrien Mérigeau met Nadia Moussa, Georgia Cusack en Jina Djemba.

1 reactie op “Genius Loci | 16 minuten lang kunst én film”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Translate »