wereld pastadag
|

Pasta in films speciaal voor Wereld Pastadag

Het is vandaag 25 oktober en dat betekent dat het Wereld Pastadag is. Vandaag is het 25 jaar geleden dat er 40 pastaproducenten bij elkaar kwamen en de internationale pastadag in het leven werd geroepen. En dat kunnen we hier niet ongemerkt voorbij laten gaan natuurlijk. Laten we kijken naar een paar van de meest iconische pastascènes ooit oftewel pasta in films!

Eten wat de film schaft

Het voordeel van thuis kijken is de keuze in eten. Hartstikke leuk om dat aan te passen bij de film. Popcorn mag dan de ultieme filmsnack zijn, maar wedden dat jij zo trek hebt in pasta? Ongestoord slurpen, al dan niet in het totale donker. Tenminste, als je voor lange pasta kiest. Penne en macaroni zijn te kort daarvoor, ze prikken wel makkelijker weg. Weet je dat er wel 600 verschillende pastavormen zijn?

Big Night

In 1996 liet Big Night ons kennis maken met de broers Primo en Secondo. Zij kwamen naar Amerika en begonnen een restaurant, maar de competitie blijkt stevig. Chef Primo wil niet conformeren aan wat hun gasten in de jaren ’50 als klassiekers van de Italiaanse keuken beschouwen en elders wel op het menu staan. Om hun restaurant van de ondergang te redden moeten ze vlammen op hun ‘big night’ met belangrijk bezoek. De keuze valt op de timpano, een pasta-ovenschotel die afhankelijk van de regio met verschillende ingrediënten gevuld wordt.

Kijk hieronder hoe Tony Shalhoub, Stanley Tucci, Minnie Driver en Marc Anthony (ex mr Jennifer Lopez) het gerecht bereiden en serveren aan hun gasten. 

Eat Pray Love

Julia Roberts speelde in 2010 de hoofdrol in de verfilming van Elizabeth Gilbert’s  bestseller ‘Eat Love Pray‘. Liz zit niet lekker in haar vel en gaat op zoek naar zichzelf na een pijnlijke scheiding. Ze reist af naar India (Pray) en Indonesië (Love), maar bezoekt als eerste Italië (Eat). Daar wordt haar eetlust weer opgewekt door onder andere pizza en natuurlijk ook pasta.

Kun jij raden welke pasta ze hier eet?

No Reservations

‘Bella Martha’ of ‘Mostly Martha’ heet het Duitse origineel uit 2001, wat in 2007 als ‘No Reservations‘ door Hollywood wordt gemaakt. Topchef Kate (Catherine Zeta–Jones) wordt geconfronteerd met de dood van haar zus en krijgt de zorg voor haar nichtje (Abigail Breslin). In tegenstelling tot veel van haar gasten wil zij echter niks weten van haar kookkunsten.

pasta in films

Collega Nick (Aaron Eckhart) gaat de uitdaging aan en wel met pasta.

https://www.youtube.com/watch?v=5h9V_dE4OwY

Lady and the Tramp

Ook Lady and the Tramp werd opnieuw uitgebracht en wel in 2019 als live-action film. Misschien ligt het aan mijn leeftijd, maar ik kan er moeilijk aan wennen. Voor mij blijft de klassieker uit 1955 toch de winnaar!

Ja, wie kent deze scene nou niet? Lady, de Cocker Spaniël van goede huize, ontmoet op straat zwerfhond Vagebond. Samen gaan ze romantisch uit eten. Ze slurpen van een bord spaghetti met gehaktballetjes, terwijl de restaurateur en kok een privé optreden verzorgen. Ah <3

https://www.youtube.com/watch?v=gxZy93SvoiE

Welke versie heeft jouw voorkeur?

Goodfellas

Wat is pasta zonder goede saus? Een schande!

Pasta eten in films

De in 1990 uitgekomen film Goodfellas zit vol met bekende sterren, zoals Robert de Niro en Joe Pesci. Zelfs  moeder Catherine van regisseur Martin Scorcese doet mee. Het is een echte gangsterklassieker en toont het leven van Henry Hill (Ray Liotta) in de Italiaans-Amerikaanse maffia.

Wanneer dat niet optimaal verloopt, belandt hij in de gevangenis en daar moet natuurlijk ook worden gegeten. Dat ziet er anders uit dan verwacht. Henry legt je uit waarom.

Estômago

Nog een crimineel goede film, maar voor de afwisseling is Estômago een Brazilliaans-Italiaanse productie.

De pasta heeft hier niet zo’n iconische scène, maar ik vind wel een aardige symboliek hierin. Wanneer hoofdrolspeler Raimundo (João Miguel) naar São Paulo vertrekt gaat er een wereld voor hem open. Hij wordt door chefs onder de hoede genomen, maar het is toepasselijk de prostitué Iria (Fabiula Nascimento) die hem vertelt over pasta putanesca. Zijn leven zal nooit meer hetzelfde zijn. Geen licht verteerbare film, ondanks de grapjes.

Chef

Natuurlijk mag Chef in deze lijst niet ontbreken! De film zit tjokvol met lekker eten, waar we ons sinds 2014 aan kunnen verlekkeren. Chef Carl (Jon Favreau) is het zat dat hij het menu niet mag veranderen van zijn baas Riva (Dustin Hoffman), ook niet na een vernietigende recensie. En dat terwijl zijn andere gerechten juist zo goed in de smaak vallen.

Kijk hoe hij collega Molly (Scarlett Johansson) verleidt met een berg knoflook en wat pasta.

https://www.youtube.com/watch?v=CzpVmyzbYLg

Meer films voor foodies

Kun jij ook geen genoeg krijgen van films voor foodies? Jon Favreau en zijn leraar Roy Choi ook niet! Daarom begonnen ze ‘The Chef Show’ en daar zijn inmiddels vier seizoenen van gemaakt die je op Netflix kan bekijken.

films en eten

Kijk smakelijk en vergeet niet jouw pasta van de dag te posten!

Pin mij!

pasta in films

Vergelijkbare berichten

13 reacties

 1. en nu heb ik trek in pasta haha, heb er nooit op gelet eigenlijk in een film

 2. Er wordt wat afgegeten in de film zeg 🙂 ik moest meteen aan Lady en de Vagebond denken toen ik de titel las. Lekker hoor pasta!

 3. Geen idee dat er een pasta dag bestaat, wat grappig! Lady And the tramp heb ik lang geleden gezien. En eat pray love is een van mijn favoriete boeken.

 4. jasmina schreef:

  Jummie ik ben gek op pasta,alleen nooit geweten dat er zoiets bestond als wereld pasta dag hahaha

 5. Geen idee dat het wereld-pasta-dag was gisteren, wij hebben frietjes gegeten, maar vanavond maken we dat goed met macaroni. 🙂

 6. Jouvence schreef:

  Van deze films heb ik alleen Lady & de Vagebond gezien. Moest meteen aan Ratatouille (de tekenfilm) denken bij het zien van de titel.

 7. Felice Veenman schreef:

  wat een leuke ingang om films te bekijken, ik kende ze lang niet allemaal. En mag ik jou op Macaroni wijzen ? Van Etorre Scola, heel lief !

 8. Jaa die scene in Goodfellas!! Ik kan sowieso niet naar Chef kijken zonder extreme honger te krijgen.

 9. corrina wassenaar schreef:

  pastadag nog nooit van gehoord , maar zet maar bordje neer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.