Hello from the other side | Weetjes over telefoons
Mobieltjes zijn al jaren niet meer weg te denken uit ons leven. Ik maak zelf nog deel uit van de generatie die zonder mobieltjes opgroeide. Daar ben ik eerlijk gezegd best dankbaar voor, en toch zou ik nu niet meer zonder mobiele telefoon kunnen. Mijn eerste mobiel kreeg ik op mijn 19e , het was een joekel van een ding. Mobieltjes hebben grote impact gehad op zoveel aspecten van de maatschappij, het heeft de wereld wel echt veranderd. Hoe dan ook, ik was een paar dagen geleden koffie aan het drinken met een Griekse vriendin. We hadden het over kinderen en mobieltjes, en toen vertelde ze me waar het woord telefoon vandaan komt. Ik ben zo’n nerd die heel enthousiast wordt van dat soort random weetjes, dus ik ben na onze koffie nog van alles gaan opzoeken over telefoons. Lees verder voor meer weetjes over telefoons.
Het woord telefoon
Mijn vriendin had het dus over het woord telefoon. Het komt van het Griekse ‘tele’ (τῆλε, betekent ver) en ‘phone’ (φωνή, betekent stem/geluid). Dezelfde logica geldt voor veel woorden die met tele beginnen: televisie en telescoop (ver/zicht) of telekinese (ver/beweging).
De eerste telefoon: Bell en de Chimú
De Schots-Amerikaanse uitvinder Alexander Graham Bell ontwikkelde de eerste werkende telefoon. Tenminste, hij wordt wereldwijd wel gezien als de uitvinder van de telefoon omdat hij het patent erop kreeg in maart 1876. Vóór die tijd vond de Italiaanse uitvinder Antonio Meucci de eerste telefoon eigenlijk al uit (1849) en ook Fransman Charles Bourseul ontwierp eerder een telefoon (1854). Maar Bell ontwikkelde dus een telefoon die werkte én regelde het patent, dus Bell it is! We hebben het nu over de enorme veranderingen die de mobiele telefoon heeft veroorzaakt, maar moet je nagaan wat voor enorme impact de uitvinding van de telefoon in die tijd had.
Het idee van de telefoon dateert overigens wel van veel veel eerder dan onze meneer Bell. Aan het begin van de 7e eeuw gebruikten de Chimú uit Peru al een soort van ‘snaartelefoon’, gemaakt van kalebassen en gespannen huid.
Vanaf de jaren 70 begon de ontwikkeling van de mobiele telefoon. De eerste mobiele telefoons wogen bijna een kilo. Tegenwoordig wegen veel mobiele telefoons minder dan 100 gram.
Providers in Nederland
In Nederland zijn er drie aanbieders met een eigen mobiele netwerk: KPN, Vodafone en T-Mobile. Alle andere providers hebben geen eigen netwerk maar gebruiken de netwerken van deze drie aanbieders, zo gebruikt Youfone bijvoorbeeld het KPN-netwerk. Het mobiele netwerk van KPN is eerder dit jaar in een internationaal onderzoek beoordeeld als het beste netwerk ter wereld. Het is altijd slim om bij het kiezen van een aanbieder te kijken naar welk netwerk je aanbieder gebruikt. En dan nog een tip: check hier op deze website of je nog iets van kortingen kunt verzilveren bij het afsluiten. Het loont vaak de moeite. Sowieso heeft Nederland gewoon goede dekking in vergelijking met andere landen. Alle Nederlandse netwerken hebben een dekking van 95% en hoger voor 4G-internet.
Bacteriën
Uit verschillende onderzoeken is gebleken dat mobieltjes zo’n beetje de goorste objecten zijn ooit. Er zouden meer bacteriën op een mobiele telefoon zitten dan op een toiletbril. Moet je nagaan. Lekker schoonmaken die handel.
Liedjes over telefoons
Telefoons zijn blijkbaar ook een ware inspiratiebron. Heb je er weleens bij stilgestaan hoeveel liedjes er – soort van – over telefoons gaan? Echt veel, ga maar na. Om er een paar te noemen: Hanging On The Telephone (Blondie), Telephone (Lady Gaga), Love on the Telephone (Foreigner), Hello (Adele), Ring Ring (Abba), Call Me (Deee-Lite), Long Distance Call (The Rolling Stones), New York Telephone Conversation (Lou Reed), Appelle mon numéro (Mylène Farmer), Telephone Song (Racoon), Kiss Me Thru the Phone (Soulja Boy Tell’em) en Answer the Phone (Sugar Ray).
Onbekend nummer
Neem jij een onbekend nummer op? Er zijn in de VS onderzoeken naar geweest en blijkbaar nemen zo’n 80% van de mensen niet op wanneer het een onbekend nummer is. Ik kon geen NL onderzoek op dat gebied vinden maar ik kan me voorstellen dat ook hier een groot deel van de mensen niet opnemen bij een onbekend nummer. Dat wordt tegenwoordig ook aangeraden in verband met mogelijke oplichting en ander misbruik. Neem over het algemeen geen onbekende nummers op, als het belangrijk is spreken ze wel een voicemail in.
Telefooncellen
in Nederland zijn er nog maar weinig telefooncellen te vinden. Best jammer ergens, ik vond het altijd wel charmant. Ik gebruikte ze nog best regelmatig in mijn tienerjaren om naar huis te bellen na een nacht uitgaan om even te laten weten dat ik later was of überhaupt dat ik nog leefde. Ken je de film Phone Booth (2002) met Colin Farrell? Daar is weinig charmants aan overigens, maar het is wel een steengoede film. Farrell speelt Stu die de telefoon opneemt in een telefooncel en daar heel erg spijt van zal krijgen. Ook in Harry Potter is er een belangrijke rol weggelegd voor een telefooncel. De cel in Whitehall is immers de poort naar het Ministerie van Toverkunst. En in het Suske en Wiske stripverhaal De ongelooflijke Thomas fungeert een digitale telefooncel als tijdreismachine.
Nomofobie
Nomofobie is de angst om niet (continu) bereikbaar te zijn. Wist je dat dat een ding was? Het woord is een samentrekking van de woorden: ‘no mobile phone phobia’. Maar ook al heet het een fobie, het valt niet officieel, dus psychiatrisch gezien, onder de noemer fobie. Nomofobie kan veroorzaakt worden door het buiten bereik zijn, het vergeten van het toestel of een leeg of kapot toestel.
Weet jij je eerste mobiele telefoon nog? Zijn er hier oudere lezers die het slangenspel nog kennen op Nokia (sssst, ik was verslaafd)?
Frédérique houdt van mimosa, van films, van de geur van gebakken knoflook, van de Middellandse Zee (‘haar’ zee want aan die zee is ze geboren), fotografie, musea, nachttreinen, haute couture en ze zou het liefst voor altijd in een hotel wonen.
Wat een leuke weetjes, vooral dat er in de 7e eeuw al gewerkt werd met een soort van telefoon.