Hit the Road | Niet zomaar een roadtrip door Iran

hit the road film

Vanaf morgen draait de Perzische film Hit the Road in de bioscoop en jongens, geloof me maar, deze wil je zien. Een familie van vier rijdt door een adembenemend mooi Iraans landschap, al ziet het er ook wel geïsoleerd en troosteloos uit. Het is al meteen duidelijk dat het niet om een vrolijk vakantietripje gaat, al denkt het zoontje daar wel anders over. Die vermaakt zich prima. Hit the Road boeit van begin tot einde dankzij de prachtige landschappen, zwarte humor, muziek en authentieke emoties.

drama hit the road

Achtbaan aan emoties

We weten niet waar het gezin naartoe gaat of waarom de pittige moeder zo verdrietig is of waarom het been van de vader in het gips zit. Maar het is goed zo, we hoeven het ook niet te weten. Je voelt het. De volwassen zoon is stil, zijn blik strak op de weg. En de jongste zoon? Die heeft de tijd van zijn leven maar dat is logisch want er wordt heel wat voor hem geheim gehouden, onder meer dat het hondje ziek is. Het contrast tussen de emoties van de vier personages is intrigerend. Ze maken deel van eenzelfde reis maar van binnen beleven ze eigenlijk alle vier een hele afzonderlijke individuele reis.

Met de nodige humor schetst de film het menselijk portret van een gezin dat gedwongen afscheid moet nemen. Het is een bitterzoete reis en dat wordt weergaloos weergegeven.

Sterk debuut

Hit the Road is de eerste lange speelfilm van Panah Panahi (1984), de zoon van de gerenommeerde regisseur Jafar Panahi (Taxi Teheran). Zijn eerste korte film won eerder al prijzen op verschillende filmfestivals. Als je debuut zo goed is, dan belooft het nog wat voor de toekomst. Wat ik extra knap vind, is dat er in wezen nog niet eens zoveel gebeurt in het verhaal maar toch is de film voorbij voor je er erg in hebt. Lekkere tempo en je verveelt je geen minuut.

De regisseur heeft zich voor zijn film laten inspireren door een vriend of kennis van hem die illegaal de grens met Turkije over is gegaan. Meerdere details in de film zijn dan ook sterk op de waarheid gebaseerd. Wat dat betreft heeft de film veel lagen.

Cast en muziek

De actrice die de moeder speelt vond ik zelf erg indrukwekkend, haar personage raakte me. Maar de acteurs doen het allemaal goed. Rayan Sarlak, het jongetje, was nog maar 6 jaar oud te tijde van het filmen.

Ook het vermelden waard: de muziek van verbannen Iraanse popmuzikanten. Het zijn over het algemeen bekende liedjes van vóór de revolutie in Iran. Sinds de revolutie worden deze pop nummers niet meer getolereerd door het regime. De zangers en muzikanten zijn veelal naar het buitenland gevlucht na de revolutie.

Srsck score ★★★★

Iran, 2021. Drama van Panah Panahi met Hassan Madjooni, Pantea Panahiha en Rayan Sarlak.

Hit the Road is vanaf 16 juni in de bioscoop en op Picl te zien.

2 gedachten over “Hit the Road | Niet zomaar een roadtrip door Iran

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Translate »