Bella Hadid Jean Paul Gaultier
|

Jean Paul Gaultier is terug | nieuwe prêt-à-porter collectie

Na een carrière van 50 (!) jaar, ging Jean-Paul Gaultier in 2020 met pensioen maar hij gaf toen al aan dat het niet het einde van het modehuis zou zijn. Het modehuis in al zo’n tien jaar in handen van de Spaanse Puig Group en er zijn, nu blijkt, nieuwe vormen van samenwerkingen bedacht om het label nieuw leven in te blazen. Dit jaar komt er, voor het eerst weer sinds 2014, een nieuwe prêt-à-porter kledinglijn. De collectie heet, compleet in de Jean Paul Gaultier spirit, Les Marins (de matrozen) naar de welbekende matrozenstrepen die al sinds de jaren 80 zijn handelsmerk zijn.

Tops uit de nieuwe prêt-à-porter lijn

Er zijn nieuwe ontwerpen maar ook aangepaste ‘archiefstukken’. Het idee is dat elke collectie in samenwerking met een nieuwe creatieve team vorm krijgt. Vijf ontwerpers/labels werkten mee aan Les Marins: Ottolinger, Alan Crocetti, Lecourt Mansion, Paloma Spain en Marvin M’Toumo. We verwachten om en nabij de 6 capsule collecties per jaar en de prijzen zullen (relatief) betaalbaar blijven. Het gezicht van de campagne is de mooie Bella Hadid – als zeemeermin.

Streepjes galore

Leuk weetje: Gaultier heeft geen modeopleiding genoten. Hij stuurde de ontwerpen die hij schetste naar allerlei bekende ontwerpers zoals Yves Saint Laurent, tot er eentje zo onder de indruk was van zijn werk dat hij hem als assistent in dienst nam. Hij was toen net 18 jaar oud en betreffende ontwerper was Pierre Cardin.

https://www.youtube.com/watch?v=NSIHVSw4wUk&t=22s

Gaultier’s eerste eigen collectie volgde in 1976. Zijn werk was revolutionair voor die tijd met jurken gemaakt van vuilniszakken (eind jaren 70) en een rokkencollectie voor mannen (begin jaren 80). In zijn 1983 collectie ‘Toy Boy’ zien we voor het eerste de marinière voorbijkomen, een shirt met horizontale, wit-blauwe strepen. We hebben door de jaren heen de wit-blauwe strepen in alle mogelijke vormen zien terugkomen in meerdere Jean Paul Gaultier collecties (een paar supermooie strepen-ontwerpen in zijn laatste show in 2020 zoals Gigi hier).

Gaultier marinière
Jean-Paul Gaultier door Pierre et Gilles, 1990

Iedereen is mooi!

Jean Paul Gaultier is één van mijn favoriete ontwerpers. Anderen zijn Vivienne Westwood en Alexander McQueen. De rebelse en onconventionele ontwerpers zullen we maar zeggen, de echte kunstenaars. Altijd perfect ontworpen maar alsnog origineel en vernieuwend. Dat laatste is Jean Paul Gaultier zeker.

Hij was lang voordat termen als genderfluïde of body positive gebruikt werden, er al mee bezig. Zijn ontwerpen waren voor iedereen, ongeacht gender, leeftijd of lichaamsvorm. Dat zag je ook terug in zijn modeshows waar de meest atypische schoonheden van alle leeftijden en alle vormen en maten meeliepen. Iedereen is mooi riep hij dan. Ik ben het er helemaal mee eens. Geweldig!

Ook wat de haute couture betreft, zal er met verschillende gastontwerpers gewerkt worden. Voor aankomende collectie is de Japanse Chitose Abe (Sacai) al aan het werk. Dat belooft een inventieve en frisse lijn te worden. Jean-Paul Gaultier zelf blijft sowieso ambassadeur van de ‘maison’; hij heeft de teugels niet geheel laten vieren (gelukkig).

Madonna en Jean Paul Gaultier

Voor de première van de 1985 romcom Desperately Seeking Susan, droeg Madonna een outfit van Gaultier. Dit was het begin van een langdurige samenwerking en vriendschap. Het bustier met kegelvormige borsten die de iconische zangeres droeg tijdens haar 1990 Blond Ambition World Tour is wereldberoemd. JPG ontwierp ook de kleding voor haar Confessions Tour in 2006, haar jurk voor de Met Gala 2018 en nog veel en veel meer. Op zijn catwalk ging Madonna ook een keer behoorlijk bloot (filmpje staat op YouTube).

Gaultier en de sterren

Mode en entertainment zijn altijd wel verstrengeld bij Gaultier. Sowieso liepen best veel beroemdheden met zijn ontwerpen weg maar hij zorgde daarnaast bijvoorbeeld voor de ontwerpen voor verschillende films. Onder meer voor de ge-wel-dige film The Cook, the Thief, His Wife and Her Lover. Hij ontwierp tevens de kleding voor The The Fifth Element en voor de grappige Franse film Ma Vie est un Enfer.

Enkele van mijn favo Gaultier stukken: de jurk van Marion Cotillard bij de Oscar’s in 2008, de gele jurk uit de s/s collectie 2003, Jourdan Dunn’s vintage jurk en Cate Blanchett’s jurk bij de 2005 Golden Globes. Hoe veelzijdig kan die man zijn, hè?!

Mocht je ook een Gaultier in je kast willen hangen: de nieuwe collectie Les Marins van Jean Paul Gaultier kun je hier shoppen.

Wie is jouw favoriete ontwerper?

Vergelijkbare berichten

13 reacties

 1. Mieke | Miek's Mind schreef:

  Pfoe mijn favoriete ontwerpen, die heb ik eigenlijk geen. Over het algemeen vind ik DIOR of YSL altijd wel mooi qua style, maar een favoriet… i dont know

 2. Prachtige kleding! Ik heb niet echt een favoriete ontwerper eerlijk gezegd en eigenlijk ook geen kleding van een bekende ontwerper in mijn kast hangen. Wel tassen van Gucci, Calvin, Ted Baker etc. 🙂

 3. Felice Veenman schreef:

  wat een leuk artikel ! ik weet eigenlijk heel weinig van grote ontwerpers, terwijl de geschiedenis van de kleding een favoriet onderwerp van me is…

 4. zo’n heerlijke man vind ik dit he en zijn ontwerpen…love it! zelf niet echt een voorkeur, ja dior is leuk maar ik vind quess ook leuk

 5. Jean Paul Gaultier vind ik zo tof. Heb een paar jaar geleden een prachtige tentoonstelling met zijn kleding gezien

 6. Ik heb geen dergelijke merkkleding in mijn kast, maar kan er wel steeds van genieten als ik in magazines blader. Wel heel mooie stukken in deze collectie.

 7. Ge-wel-dig! En dat tweede truitje bovenaan is ook awesome! Ik heb zelf niet echt een favoriete ontwerper, maar ik geniet van al het moois dat ik voorbij zie komen. Vroeger ging ik wel altijd naar de Fashion Week (in Amsterdam) en ik genoot altijd van de mooie items van Percy Irausquin, de veel te jong overleden en getalenteerde ontwerper. Zo jammer.

 8. Ohh!! Ik vind die tops heel mooi, ze ogen lekker basic maar toch iets super unieks, lijkt heel mooi!

 9. Gedurfd is het wel! Daar kan ik wel van genieten. Ik vind die streepjes écht wel leuk. Ook een grappig weetje dat dat zijn handelsmerk is.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.