Ga naar de inhoud
Home » Matthias & Maxime en 2 andere films van Xavier Dolan

Matthias & Maxime en 2 andere films van Xavier Dolan

matthias & maxime

Er is een nieuwe regisseur in mijn top 5 favoriete regisseurs geslopen – allez, misschien zelfs in mijn top 3. De Canadees Xavier Dolan is al behoorlijk bekend maar ik had zelf niet eerder iets van hem gezien. Een paar dagen geleden keek ik naar Matthias & Maxime en ik was verkocht. Binnen twee dagen keek ik naar de drie Xavier Dolan films die op Cinemember te zien zijn. Twee van de drie waren geweldig! Niet dat Juste la Fin du Monde slecht was, maar de film haalt het niet bij het niveau van Matthias & Maxime en van Mommy.

Matthias & Maxime (2019)

Ik had moeite met de eerste vijf minuten van de film omdat er Canadees-Frans (Quebecs) wordt gesproken. Ik ben zelf Franstalig en moest enorm wennen aan het accent. Al snel werd ik de film ingezogen en had ik daar geen erg meer in.

De vriendengroep waar Matthias en Maxime deel van uitmaken is super hecht. De mannen – allemaal ergens laat in de 20 – kennen elkaar al jaren en jaren. Nu ze aan de start staan van een nieuwe levensfase met carrières, vaste relaties, etc… worden de onderlinge verschillen steeds zichtbaarder. Matthias komt bijvoorbeeld uit een rijk milieu. Hij heeft een vaste relatie en werkt sinds kort bij een succesvolle advocatenkantoor. Zijn toekomst lijkt al helemaal uitgestippeld en hij hoeft zich nergens zorgen om te maken. Hoe anders is dat perspectief dan bijvoorbeeld Maxime.

Maxime heeft zijn weg nog lang niet gevonden. Het enige dat hij wil, is wegkomen van zijn verslaafde moeder waar hij al jaren voor zorgt en van zijn broer die alleen komt opdagen wanneer het hem uitkomt. De moeder waardeert de zorgen van Max totaal niet en hij wordt zowel mentaal als fysiek misbruikt. Hij staat op het punt om voor een periode van twee jaar naar Australië te verhuizen, ver weg van deze giftige familierelaties.

Xavier Dolan

De vriendengroep waar Matthias en Maxime deel van uitmaken is super hecht. De mannen – allemaal ergens laat in de 20 – kennen elkaar al jaren en jaren. Nu ze aan de start staan van een nieuwe levensfase met carrières, vaste relaties, etc… worden de onderlinge verschillen steeds zichtbaarder. Matthias komt bijvoorbeeld uit een rijk milieu. Hij heeft een vaste relatie en werkt sinds kort bij een succesvolle advocatenkantoor. Zijn toekomst lijkt al helemaal uitgestippeld en hij hoeft zich nergens zorgen om te maken.

De vriendenkring groeit langzaam uit elkaar. Wanneer Matthias en Maxime naar aanleiding van een weddenschap elkaar moeten kussen, komen er gevoelens boven die ze niet goed kunnen plaatsen. En juist nu, met zo’n afscheidsmoment omdat Max bijna vertrekt, zorgen alle onuitgesproken gevoelens voor pijnlijke momenten. Mooi dat we de kus die de hele film veroorzaakt net niet zien omdat er een camera tussenzit, zie de foto hierboven. Love it!

Matthias & Maxime is een film over vriendschap maar ook over onderdrukte gevoelens, seksualiteit en het verschil in toekomstperspectief. Er is een onontkenbare chemie tussen alle acteurs. Anne Dorval speelt de shitty moeder van Max. Zij is de vaste ‘film-moeder’ van Xavier Dolan, ze speelt ook ‘de moeder’ in de andere films. De vrienden uit de vriendengroep kennen elkaar in het echie allemaal al langer vanuit de filmwereld. Matthias & Maxime is de 8ste film van Xavier Dolan.

Mommy (2014)

Xavier Dolan films

Van sommige films moet je echt geen trailer kijken. Dit is er één van. Niet doen, echt niet! Anne Dorval speelt in Mommy de alleenstaande sterke maar machteloze moeder van de 16-jarige Steve. Ze weet zich geen raad met zijn wisselvallige en agressieve stemmingen.

Haar buurvrouw Kyla, die zelf ook een apart figuur is, wordt langzaam maar zeker de steun en toeverlaat van zowel de moeder als de zoon. Er ontstaat een speciale band tussen de drie. De emoties in de film zijn zo krachtig, en dat terwijl Xavier Dolan nog maar een 20er was bij het maken ervan. Er moeten echt wel heel veel emoties in die man zitten. Xavier Dolan zei ooit: “I was a very violent kid. I think movies and writing and art have been a way of channeling this”. Dat geloof ik graag, ja.

Mommy Xavier Dolan

Er is niets maar dan ook werkelijk 0,0 aan te merken op de dialogen of de acteer skills in Mommy en al helemaal niet over de enorm originele regie. Een ge-wel-dige film!

Juste la fin du monde (2016)

Wat grappig is, is dat in deze film de crème de la crème van Franse cinema acteert en dat het toch minder krachtig overkomt dan de andere twee films. Dit zijn stuk voor stuk geweldige acteurs maar de chemie en de overtuiging missen en dat is juist iets dat heel erg sterk is in Matthias & Maxime en in Mommy. Juste la Fin du Monde is gebaseerd op een theaterstuk. Het voelt ook meer als theater dan als film. Maar dan wel een theaterstuk dat heel erg luid en schreeuwerig is.

xavier dolan cinemember

Louis (Gaspard Ulliel) is een succesvolle schrijver. 12 jaar geleden vertrok hij uit de ouderlijke woning en ging in Parijs wonen. Hij brak als het ware met zijn familie om redenen die zij zelf nooit helemaal begrepen hebben. Er is veel onuitgesproken verdriet, pijn, frustraties. Nu, na al die jaren, komt Louis thuis omdat hij zijn familieleden wil vertellen dat hij ongeneeslijk ziek is. De spanningen zijn om te snijden tijdens de lunch en zijn plotselinge bezoek zorgt voor heel wat confronterende gesprekken.

De onderlinge verhoudingen en emoties tussen zus Suzanne (Léa Seydoux), broer Antoine (Vincent Cassel), zijn moeder (Nathalie Baye) en zijn schoonzus Catherine (Marion Cotillard) veranderen naarmate de lunch vordert.

Marion Cotillard Xavier Dolan

Meer over Xavier Dolan

De bekendste film van Xavier Dolan, én tevens zijn debuut als regisseur, moet ik nog zien: I Killed my Mother (2009). Daar heb ik hoge verwachtingen van! Dolan schreef, regisseerde en produceerde de film, waar hij ook nog eens in acteerde. Hij was nog maar 19! Hij gaf aan dat de film semi-autobiografisch is.

Xavier Dolan is geboren in Montreal (Quebec) in 1989. Zijn vader is een Egyptisch-Canadees acteur en zijn moeder een juf uit Quebec. Hij begon zijn carrière als (kind)acteur. Zijn eerste rol had hij al op 5-jarige leeftijd te pakken. Verder was hij stemacteur voor ontelbaar veel rollen. Hij sprak de stemmen in voor de VQ oftewel de Version Quebecoise. Hij deed o.a de stem Ron Weasley in alle Harry Potters.

Acteur Xavier Dolan

Mocht je Bad Times at the El Royale nog niet gezien hebben, doen. De film is naar mijn mening zwaar underrated en Dolan speelt de rol van Buddy Sunday. Dubbelprijs!

Houd jij van dramatische films waarbij onderlingen verhoudingen en emoties centraal staan? En heb jij al films van Xavier Dolan gezien?

2 reacties op “Matthias & Maxime en 2 andere films van Xavier Dolan”

  1. Ik had eerlijk gezegd nog nooit van hem gehoord, maar je hebt me wel nieuwsgierig gemaakt. Wat je zei over het niet bekijken van een trailer; dat heb ik sowieso bij films; ik wil vantevoren zo min mogelijk informatie over een film en ik wil zeker geen trailer zien, aangezien je dan vaak in de film al van het ene fragment naar het andere springt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Translate »