Ga naar de inhoud
Home » Kleurrijke film Encanto op Disney+

Kleurrijke film Encanto op Disney+

disney film encanto

Disney’s film Encanto is sinds een paar dagen te zien op Disney+, een aanrader voor deze kerstvakantie. Het verhaal speelt zich af in de bergen van Colombia dus felle warme kleuren en bloemen alom. Deze film is prachtig gemaakt en een feest voor het oog! Daarnaast zijn er wat opvallende verschillen met de oudere Disney films, in positieve zin.

Geen schurk, geen prinses

Het verhaal gaat over de 15-jarige Mirabel Madrigal. Haar familie is erg geliefd in het dorp. Sinds Abuela Alma hier met haar drie baby’s neerstreek, lang geleden, kent het dorp alleen nog maar voorspoed. Dit is niet in de laatste plaats te danken aan het magische huis en de krachten die de familieleden Madrigal allen bezitten en in het belang van de gemeenschap inzetten. Wanneer een kind uit de familie Madrigal vijf jaar oud wordt, dan opent zich een deur in het magische huis. Het kind ontvangt dan de gave.

Maar dan gebeurt er iets waardoor de magie van het huis én de krachten van de familieleden beginnen weg te kwijnen. Mirabel moet erachter komen wat er aan de hand is en het oplossen voordat alle magie verdwijnt.

Er is dus geen schurk, er is geen prinses, er is niet eens een pratend dier als sidekick. Wat er wel is? Een krachtige dame, sympathieke karakters en een hartverwarmende boodschap.

Visueel feestje

De focus van de film Encanto ligt op de soms gecompliceerde relaties binnen het gezin maar uiteindelijk vooral op hoe waardevol familie is. De familieleden leren elkaar kennen zoals ze echt zijn, niet zoals ze denken dat ze zijn. Het verhaal is behoorlijk voorspelbaar maar dat is wat mij betreft geen groot probleem voor een Disneyfilm.

Colombia

Visueel is Encanto daadwerkelijk een parel. Al die bloemen en die kleuren de hele tijd. De prachtige details van de kleding en de inrichting in het huis.

Meerdere medewerkers waaronder de regisseurs hebben door Colombia gereisd om de sfeer te proeven en het land te leren kennen. Producer Merino vertelde dat er tevens overlegd is met veel verschillende Colombia experts op het gebied van muziek, architectuur, antropologie en nog veel meer, om een zo nauwkeurig mogelijk beeld van het land weer te geven in de film Encanto.

De muziek en liedjes zijn meeslepend (ik heb de originele versie gezien dus kan weinig zeggen over de Nederlandstalige versie). De karakters zijn leuk bedacht en de humor is wel ok. Ik vind wel dat er in Disneyfilms vroeger meer dubbelzinnige humor zat, nu is het wel voornamelijk humor gericht op kinderen. Ik stem voor meer humor in de volgende Disneyfilm!

Veel familieleden

Het is aan het begin even wennen met al die familieleden. En als we even echt kritisch moeten zijn, dan moet ik toch zeggen dat omdat er zoveel personages zijn, de meeste ook erg oppervlakkig blijven. Wie is wie? Wie hoort bij wie? Er is Abuela Alma, de oma. Zij is de moeder van de drieling Julieta, Pepa en Bruno. Bruno heeft geen kinderen. Julieta en Pepa zijn beiden getrouwd. Julieta en haar man hebben drie dochters, Isabela, Luisa and Mirabel. Pepa en haar man hebben drie kinderen, dochter Dolores en zoons Camilo en Antonio.

Als je goed oplet, dan zul je zien dat er gekozen is voor verschillende kleuren paletten per familietak. De tak van Julieta draagt blauwtinten en de tak van Pepa geel. Bruno groen. Er zit sowieso enorm veel zorg in de details. Let op de kleding van de vader van Mirabel, dan zie je elementen die verwijzen naar zijn drie dochters.

Na ‘Silenzio, Bruno’ in de film Luca – horen we in Encanto ‘We don’t talk about Bruno’. Zou er een vete zijn tussen Disney en ene Bruno? 🙂

encanto filmrecensie

Feelgood familiefilm

Daarnaast is de film Encanto vermakelijk en kleintjes zullen het vast ook spannend vinden. Aan het einde wordt een bepaalde keuze gemaakt om het karakter van Mirabel heen – ik zeg niks, geen spoilers – die ik heel erg kan waarderen.

Kortom, wat mij betreft is Encanto een betoverende feelgood familiefilm, perfect om met zijn allen te kijken tijdens deze kerstvakantie.

Srsck score ★★★★

VS, 2021. Animatie van Jared Bush, Byron Howard en Charise Castro Smith met de stemmen van Stephanie Beatriz, Angie Cepeda, María Cecilia Botero en Carolina Gaitan.

Encanto is te zien op Disney+

Pin mij!

4 reacties op “Kleurrijke film Encanto op Disney+”

  1. Dit lijkt me echt leuk om naar te kijken.
    Vooral omdat het, zoals je omschrijft, eens niet over een prinses gaat en er ook geen schurk is.
    Gewoon een mooi verschaal. Ja, deze ga ik toch bekijken en oh het is echt lang geleden dat ik nog een tekenfilm opgezet heb hoor. Bedankt voor de goede tip en leuke omschrijving.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Translate »