lingui film
|

Lingui, the Sacred Bonds: vrouwelijke solidariteit in patriarchale samenleving

Alleenstaande moeder Amina en haar 15-jarige dochter wonen In de buitenwijken van N’djamena, de hoofdstad van Tsjaad. Mocht je het je afvragen, Tsjaad ligt in het centrale deel van Afrika, net onder Libië. Ongeveer 55% van de bevolking is moslim en er wordt Arabisch en Frans gesproken. In de strikt patriarchale samenleving aldaar worden alleenstaande moeders met minachting bekeken, vaak worden alleenstaande moeders verstoten door hun familie en moeten ze zichzelf maar zien te redden. Tsjaad is tevens een land waar abortus bij wet verboden is. Dit geeft je even in een paar zinnen het kader waarin de mooie film Lingui, the Sacred Bonds zich afspeelt.

Solidariteit tussen vrouwen

In het maatschappelijk drama komt Amina erachter dat haar tienerdochter Maria ongewenst zwanger is geraakt. Maria wilt het kind niet. Aangezien Amina zelf 15 was toen ze haar dochter kreeg en het moeilijke leven als jonge alleenstaande moeder heeft ervaren, besluit ze haar dochter te helpen. Amina is misschien wel klein van stuk maar ze is niet op haar mondje gevallen. Ze zet alles op alles om Maria te steunen in deze moeilijke periode. Vanuit de directe omgeving hoeven ze niet op hulp te rekenen. De school stuurt Maria weg om de reputatie van de school te beschermen, de dokter wilt niet helpen uit angst voor de zware straffen die op abortus staan, overal komen Maria en Amina voor dichte deuren te staan.

Ondertussen houdt de imam Amina in de gaten en hij komt zelfs naar haar huis wanneer ze een keer niet komt opdagen voor het gebed. Gelukkig is er sprake van (geheime) solidariteit tussen de vrouwen in de stad. Ze hebben allemaal te maken met het patriarchaat en de last van de politieke en religieuze structuren die daarbij horen. De vrouwen steunen elkaar en werken samen. Het is een vorm van stil verzet. Moeder en dochter doen dan ook beroep op die vrouwelijke solidariteit. Vandaar de naam van de film, het woord lingui betekent band/verbinding.

Daden, geen woorden

De film is soms wat langdradig maar zeker de moeite waard. Regisseur Mahamat-Saleh Haroun kiest voor de subtiele aanpak in Lingui, The Sacred Bonds. Het is zijn eerste film waarbij vrouwen de hoofdrol spelen. De kracht van het intieme en ingetogen vrouwenportret ligt in wat er niet gezegd wordt. Het is een film met weinig woorden en tegelijk is de boodschap krachtig en helder. Zo zijn er meerdere scènes met mobieltjes, als om ons eraan te herinneren dat deze vrouwen in een moderne wereld leven maar desondanks ouderwets beperkt worden door religie en politiek. De visuele stijl en de kleurrijke beelden zijn een lust voor het oog. Lingui werd niet voor niets geselecteerd voor de hoofdcompetitie van het Cannes filmfestival.

Srsck score ★★★

Tsjaad, 2021. Drama van Mahamat-Saleh Haroun met Achouackh Abakar Souleymane en Rihane Khalil Alio.

Lingui, the Sacred Bonds is verkrijgbaar op dvd en online te zien via Picl.

Vergelijkbare berichten

4 reacties

  1. Dit leest als een film waar ik een keer met mijn dochters voor moet gaan zitten. Door jouw recensie krijg ik het idee dat de boodschap die de film meegeeft er een is die je nog heel lang bij je draagt.

  2. Linda schrijft ' t op schreef:

    Wat goed dat er door middel van een film abortus/ cultuur waar een grote schaamte heerst onder de aandacht wordt gebracht.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.