Salma Hayek
| | | |

10 bekende oudere moeders

Wanneer is een vrouw té oud om moeder te worden. Daar ging het gesprek een paar dagen geleden over tussen een aantal dames op mijn werk. Ik zat aan een ander tafeltje en nam dus geen deel aan het gesprek maar het gesprek trok wel mijn aandacht. Ik luisterde dus toch (ja, ok, een beetje stiekem haha) mee, soms met een glimlach, soms met verbijstering, naar alle argumenten en vooroordelen over oudere moeders (!) die er voorbijkwamen.

Je bent meer dan je leeftijd

Ik moet je eerlijk zeggen dat ik geen een argument overtuigend vond over waarom je geen kinderen zou moeten krijgen boven een bepaalde leeftijd. Zo riep bijvoorbeeld een van de dames dat je als kind van een oudere moeder bij voorbaat gedoemd bent om je moeder minder lang in je leven te hebben, om voor je ouders te moeten zorgen, om geconfronteerd te worden met de dood. Wat een onzin zeg.

Je hebt ook nog zoiets als ‘het leven’ en dat gebeurt gewoon. Mijn moeder was 19 toen ze mij kreeg en van mijn vriendenkring ben ik degene die als eerste mijn moeder kwijtraakte (aan kanker). De moeder van mijn halfbroer was 43 toen ze hem kreeg en zij is hartstikke vitaal en actief en heel aanwezig in zijn leven.

Je voelt het zelf aan

Ik vind dat iedere vrouw zelf echt wel het beste aanvoelt of ze moeder kunnen worden ongeacht leeftijd. Het hangt echt niet samen met een dertigersdip of iets dergelijks. Er zijn zoveel andere factoren die meer wegen dan dat ene cijfertje! Je kunt wat ouder zijn maar je nog jong voelen en voelen/weten dat je klaar bent voor het moederschap. Als je dat voelt, als je het wilt, als je van je kind zult houden en als je het gelukt hebt dat je kinderen kunt krijgen – dan ben je er wat mij betreft, hoe oud je ook bent, klaar voor.

Ik was zelf 27 toen ik mijn eerste kreeg en 33 bij mijn laatste. Vrij gemiddeld qua leeftijd  in Nederland volgens mij. In Frankrijk was ik in vergelijking met de andere moeders in het dorp waar we woonden juist een van de oudere moeders. Ik denk dat leeftijd zoveel minder een rol speelt dan bijvoorbeeld de levensfase/situatie waar je inzit.

Meer stabiliteit

Zo wordt andersom, als positief puntje, regelmatig beweerd dat een oudere moeder voor meer stabiliteit zorgt bij een kind. Ook dit hangt niet louter van leeftijd af. Een jonge moeder kan ook prima voor stabiliteit zorgen. Je voelt uiteindelijk zelf toch het beste aan of je wel of niet moeder kunt worden? Wat zegt leeftijd?

Wat ik ook niet begrijp: waarom komen oudere moeders zo vaak ter sprake terwijl je bijna nooit wat hoort over oudere vaders? Die komen ook nog eens veel vaker voor (Picasso was volgens mij 68 toen Paloma geboren werd en Mick Jagger was 78 jaar oud bij zijn 8ste kind om maar een voorbeeld te noemen)

Bekende oudere moeders

Hieronder enkele bekende ‘oudere moeders’ die rond of na hun 40ste zwanger werden.

Susan Sarandon

Ik vind Susan Sarandon een heel mooi voorbeeld van vrouwen die ouder zijn qua leeftijd maar jonger van geest dan veel jongere vrouwen. En hoe doet ze het toch? Ze is inmiddels 73 en ziet er nog indrukwekkend mooi uit! Volgens mij houden haar kinderen haar juist jong 😉 Susan heeft drie kinderen. Ze kreeg haar dochter Eva Amurri Martino op haar 39ste met Franco Amurri en haar zoons Miles en Jack op haar 42ste en 45ste met Tim Robbins.

Iman

Topmodel en zakenvrouw kreeg dochter Alexandria Zahra Jones met haar man David Bowie toen ze 45 jaar oud was. Bowie was 53. Zowel Iman als David hadden al een kind uit een eerdere relatie.

Janet Jackson

Janet Jackson was 50 jaar oud toen zoontje Eissa werd geboren. De kleine was nog maar 3 maanden oud toen Janet en haar man Wissam Al Mana uit elkaar gingen.

Kelly Preston

De actrice en haar echtgenoot John Travolta hadden twee kinderen: dochter Ella Bleu (geboren 2000) en zoon Jett (geboren 1992).  Ze verloren hun zoon Jett toen hij nog maar 16 jaar oud was tijdens een vakantie in de Bahamas. Het was nog all over het nieuws hoe er drie mannen nog een slaatje uit Jett’s dood probeerden te slaan in de weken na zijn dood. Na deze afschuwelijke tijd werd Kelly Preston zwanger en kregen ze een zoontje genaamd Benjamin in 2010. Kelly was toen 48 jaar oud.

Halle Berry

Berry’s twee kinderen zijn geboren na haar 40ste. Ze kreeg haar dochter Nahla met ex-vriendje Gabriel Aubry toen ze 41 jaar oud was. Aubry en Berry waren een tijd constant in de roddelbladen te vinden in verband met voorgdij perikelen rondom Nahla. Niets wijsheid en stabiliteit hoor 😉 In 2013 beviel ze op 47 jarige leeftijd van zoon Maceo met haar inmiddels ex-man Olivier Martinez.

Beverly D’Angelo

Beverly D’Angelo en Al Pacino kregen een tweeling toen Beverly 49 jaar oud was. Zoon Anton James en dochter Olivia Rose werden geboren in januari 2001. Helaas gingen D’Angelo en Al Pacino al vrij snel uit elkaar en verliep dat niet vlekkeloos. Inmiddels is het volgens mij allemaal weer koek en ei en heeft D’Angelo er een boek over geschreven.

Gwen Stefani

Voor Gwen Stefani was het derde kindje een verrassing. Haar nu ex-man Gavin Rossdale en zij hadden al twee zoons, Zuma en Kingston. Apollo Bowie Flynn kwam erbij in 2014 toen Gwen Stefani 44 jaar oud was.

Naomi Watts

Naomi Watts kreeg twee zoons, Kai en Sasha, met haar toenmalige man Liev Schreiber toen ze resp. 39 en 40 jaar oud was. Ze ziet er nog steeds uit als 20 trouwens! Watts heeft ooit in een interview aangegeven dat ze had gewild dat ze jonger was begonnen en meer kinderen zou hebben gekregen.

Julianne Moore

De prachtige Julianne Moore kreeg kinderen Liv en Caleb met haar tweede man, Bart Freundlich. Ze was 37 toen ze Caleb kreeg en 41 bij de geboorte van Liv.

Salma Hayek

Hayek en Franse miljardair Francois-Henri Pinault kregen hun dochter Valentina Paloma toen Hayek 41 was.  Pinault had toen al drie oudere kids waaronder eentje van Linda Evangelista toen zij 40 of 41 was. Het was nog best een gedoe trouwens want het kind van Hayek en het kind van Evangelista schelen amper een jaartje. Pinault ging weg bij Evangelista toen bekend werd dat ze zwanger was.

En ook….

Streep’s jongste kind, Louisa, werd geboren toen de actrice 41 jaar oud was. In totaal heeft ze drie dochters en een zoon met haar man (sinds 1978!) Don Gunner. Verder kan ik nog bedenken: Geri Halliwell, ze was 44 toen ze haar tweede kind kreeg en Jane Seymour die een tweeling kreeg op haar 44ste .

En kennen jullie Brigitte Nielsen nog? De ex vrouw van Sylvester Stallone? Zij is vijf keer getrouwd geweest en heeft vijf kinderen – vier zoons en een dochter. Haar eerste zoon werd geboren toen ze 21 jaar oud was en haar jongste, Frida, werd vorig jaar geboren toen Brigitte 54 jaar oud was.

Rachel Weisz is, as we speak, zwanger van haar tweede kind. Ze is 48 jaar oud en de papa is James Bond acteur Daniel Craig.

Wat vinden jullie ervan? Laat weten in de comments! En hoe oud was jij toen je kids kreeg, mocht je moeder zijn natuurlijk 🙂

Vergelijkbare berichten

18 reacties

 1. Hier werd ik met mijn 33 en 35 al als best een oude moeder gezien volgens mij, kijkende naar het gemiddelde ( is dat geen 29?). wat ik wel vond op mijn leeftijd, was dat ik het allemaal best zwaar vond, twee kinderen. Nou weet ik niet of dat met mijn leeftijd, hun ziekte of gewoon hoe ik ben te maken had. Maar met 50 nog een kind, pff ik ben blij dat ik weer de nachten door kan slapen.

 2. Persoonlijk denk ik dat je vooral moet kijken naar of je het ouderschap denkt aan te kunnen – al vraag ik me wel af in hoeverre je een kind er plezier mee doet dat hij op zijn twintigste bejaarde ouders heeft. Van een vriend van vroeger (die in die situatie zat) weet ik nog dat dat echt geen pretje is: je kan er simpelweg met niemand over praten hoe het voelt zo te moeten zorgen.

  En het klopt dat jonge ouders ook vroeg kunnen sterven, maar de kans is aanzienlijk kleiner. Maar goed, los hiervan is het verder niet mijn persoonlijke probleem als iemand op zijn 50e moeder wordt. Dat het mijn keus niet zou zijn, betekent natuurlijk niet dat het anderen ervan zou moeten weerhouden 😊 Wie weet hebben ze nog 50 prachtige jaren voor de boeg.

 3. Joanne schreef:

  Zolang je er zelf klaar voor bent en je gezondheid het toelaat, is het helemaal prima toch? Voor mijn gevoel wordt de gemiddelde leeftijd steeds iets hoger.

 4. Mijn moeder was 37 toen ze mij kreeg. Ik vind leeftijd zelf niet zo’n probleem zolang je als moeder je kind maar blijft begrijpen met de dingen die op die leeftijd gaande zijn. 50 Jaar of iets dergelijks vind ik dan wel te oud. Ik vind het belangrijkste dat er een goede basis is voor het kind.

  Liefs,
  Elles

 5. Iedereen moet toch doen wat hij zelf denkt dat het beste is – ik ben zelf op 24 begonnen en was 26 bij mijn tweede en laatste kind – zelf geniet ik nu al wel volop van een kleindochter – die kans is uiteraard kleiner als je er veel later aan begint 🙂

 6. Ik vind dat er wel degelijk argumenten zijn om na een bepaalde leeftijd geen kinderen meer te krijgen. Al was het maar omdat je lichaam ouder is, en er veel meer risico’s zijn.

  Leuk rijtje met bekende oudere moeders heb je gemaakt : )

 7. Oh wauw, zo inspirerend om te lezen. En ze zien er allemaal zo fabulous uit, ik hoop dat ik ook op die manier ouder kan worden!

 8. Tja, ik ben iemand met vruchtbaarheidsproblemen en ik ben geschoold in vruchtbaarheidsproblemen en onvervulde kinderwens, het enige echte tegenargument is gewoon dat het vele vrouwen (zelfs zonder vruchtbaarheidsproblemen) niet meer lukt om nog natuurlijk zwanger te worden… De eicellen zijn van veel minder kwaliteit, raken moeilijker bevrucht, gaan ook moeilijker innestelen en als ze al innestelen hebben ze meer kans op zwangerschapsverliezen omdat de kans veel groter is dat er iets “mis” is…

  Dat is gewoon de natuur, alle andere argumenten ten spijt! 😉 Ik zie verder qua leeftijd ook geen fundamentele problemen, velen lossen het ook op door eiceldonatie (wat men natuurlijk niet altijd zal zeggen) , maar de natuur is wel de natuur en dat speelt gewoon mee bij vrouwen… Bij mannen in veel mindere mate omdat ze zaadcellen blijven produceren (al gaat die kwaliteit ook naar achter met het ouder worden) en bij vrouwen de eicellen er al zitten van toen ze zelf nog in de baarmoeder zaten en ze gewoon op raken of “versleten”…

  Dat wil verder niet zeggen dat 40+ vrouwen in mijn ogen geen kinderen zouden mogen krijgen of zo, helemaal niet, en zonder die hele biologie maakt het inderdaad geen sikkepit uit… Maar het is wel een heel belangrijke kanttekening waar vele fertiliteitsartsen ook heel hard voor op tafel kloppen: de natuur is de natuur.
  De leuze “een wijze vrouw krijgt haar kind op tijd” heeft daarmee te maken en eigenlijk met niets anders… En onrechtstreeks komen een deel vooroordelen daar ook uit verder, denk ik.

 9. Leuke blog! Ik vind het altijd maar onzin dat ze moeder worden aan een leeftijd binden. Het kan maar zo zijn dat je wel graag eerder kids had willen krijgen, maar dat het niet gelukt is voor die tijd door omstandigheden. Ik ben altijd voorzichting met mijn opmerkingen daarin.

 10. Dankjewel voor het plaatsen van dit artikel. Juist door een vrouw die op ‘gangbare’ leeftijd het moederschap aan ging. Ik las zojuist door twee Nederlandse fora over ouder moederschap en raakte gedemotiveerd van de klein burgerlijkheid… ik ben 40+ voel me jong, wijs en liefdevol om mijn dochtertje een broertje of zusje te geven. Dit artikel is inspirerend!

  1. Zo blij om dit te lezen. Lekker doen wat jij voelt, het is jouw leven en jij kent jezelf en je gezin het beste. Niet de dames van de fora 😉 Veel geluk gewenst!

 11. Ik was 29, 32 en 35 toen ik moeder werd. Iedereen mag gelukkig zelf weten wanneer de zwangerschap plaats mag vinden. Persoonlijk vind ik 50 jaar wel erg oud.

 12. En ik zit mijzelf druk te maken dat ik bijna 33 ben en nog geen kinderen heb haha! Het kan nog dus. 😊😉

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.