Ga naar de inhoud
Home » Misbehaviour in de bios | Feelgood feminisme

Misbehaviour in de bios | Feelgood feminisme

misbehaviour bioscoop

De film Misbehaviour is vanaf morgen in de bioscoop te zien. De mierzoete film, met Keira Knightley in de hoofdrol, is gebaseerd op de waargebeurde protesten van de Women’s Liberation Movement tijdens de Miss World verkiezing in Londen in 1970. Op meerdere vlakken was dit een historisch jaar voor de beroemde missverkiezing!

Miss World 1970

De Amerikaanse komedie-legende Bob Hope was dat jaar presentator van de Miss World verkiezing. De show was in die tijd met meer dan 100 miljoen kijkers het best bekeken tv-programma ter wereld. De net opgerichte Women’s Liberation Movement, zag de verkiezing als een vernedering van vrouwen en besloot de live-uitzending van de show te verstoren.

In dat jaar groeiden de anti-apartheidsprotesten gelukkig ook steeds meer waardoor de eerste zwarte Zuid-Afrikaanse deelnemer ooit naar de wedstrijd werd gestuurd. Zij kreeg wel de onzinnige titel van Miss Africa South en er was óók een blanke Miss South Africa aanwezig.

misbehaviour vrouwenbeweging missverkiezing

Wat ik mooi vond aan Misbehaviour, is dat er twee verschillende aspecten worden belicht. Enerzijds volgen we de Women’s Liberation Movement, het ontstaan van die beweging en het beramen van de plannen om Miss World te dwarsbomen. De overtuiging die schuilgaat achter deze vrouwen is goed voelbaar. Anderzijds volgen we enkele dames die meedoen aan de verkiezing. We zien hoe belangrijk de verkiezing kan zijn voor de Missen, voor de een is het een uitvlucht, voor de ander is het een overwinning op racisme. Kortom, het gaat allemaal verder dan rond paraderen in een badpak.

Kleurrijk en zoet

Dit onderwerp had veel scherper, cynischer, weergegeven kunnen worden maar juist de lieflijke weergave, ongecompliceerd – haast kinderlijk, heeft veel charme.

Misbehaviour heeft best wat raakvlakken met de Franse film La Bonne Épouse die onlangs uitkwam. Het thema is natuurlijk vergelijkbaar evenals de periode waarin het zich afspeelt maar wat ik vooral opvallend vond is dat, ook daar, gekozen was voor een komische noot en een bepaalde mate van positiviteit en luchtigheid.

Kijken of niet kijken

Ja, wel kijken. De film Misbehaviour vond ik persoonlijk wel entertaining – een brave hartverwarmende feelgood film met sympathieke personages en een snufje humor. Zelfs Keira Knightley trok ik redelijk goed maar ze wordt wel hartstikke overschaduwd door Gugu Mbatha-Raw en Jessie Buckley, die het allebei fantastisch doen.

10 reacties op “Misbehaviour in de bios | Feelgood feminisme”

  1. Toevallig hoorde ik gisteren op de radio over deze film. Ik hoop eerlijk gezegd dat ik hem snel kan streamen, want hij lijkt me leuk. Maar naar de bios zie ik nog steeds eigenlijk even niet zitten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Translate »