Ga naar de inhoud
Home » Voor- en nadelen van de zon

Voor- en nadelen van de zon

voordelen van de zon

De zon; onze beste vriend en ergste vijand. Een geschenk van de natuur en een helse vloek. Een bal van vuur die zowel mooie als slechte dingen met zich meebrengt. Wat moeten we er nou mee?

Voordelen van de zon

We weten allemaal dat de zon zorgt voor de aanmaak van vitamine D. Die lekkere vitamines zorgen voor sterke botten en tanden, maar ook voor het functioneren van het immuunsysteem. Je wordt dus minder snel ziek, tenzij je ervoor kiest in de zon te creperen tot moeder natuur zorgt voor een zonnesteek. De zon is dus fijn, maar wel met mate. En dit geldt eigenlijk voor alle voordelen die de zon te bieden heeft.

Enkele voordelen van de zon op een rijtje:

  • Beter immuunsysteem
  • Aanmaak vitamine D
  • Minder stress
  • Beter humeur
  • Betere slaap

Klinkt goed, zou je denken. Maar schijn bedriegt. Er zijn namelijk ook flink wat nadelen.

Nadelen van de zon

De meeste mensen kennen het wel: de start van de lente, rokjesdag, kleding wordt korter en dunner, mensen krijgen weer een lach op hun gezicht wanneer de zon zich weer laat zien. Geen wonder dat de meeste romances beginnen in de lente, toch? Let alleen wel op wanneer je de picknickmand weer voor de zoveelste date tevoorschijn tovert, want de zon zorgt ook voor huidveroudering. Denk aan rimpels, pigmentvlekken en andere tekenen die je het liefst zo lang mogelijk wilt vermijden. Wil je er tot op je laatste dag zo knap mogelijk uit blijven zien? Reserveer dan zo nu en dan een tafel voor een zomerse, overdekte brunch.

Huidkanker

Nou kiezen sommigen ervoor om andere maniertjes te vinden hun jeugd zo lang mogelijk visueel in stand te houden; rimpels en vlekjes hoeven niet voor altijd te zijn. Maar de zon kan ook zorgen voor iets waar je minder makkelijk vanaf komt, namelijk huidkanker. Helaas is deze ziekte veelvoorkomend en, zoals al gezegd, een stuk minder makkelijk op te lossen, als het al opgelost kan worden. Wees dus alsjeblieft voorzichtig, smeer je in en zorg goed voor jezelf.

Wanneer je kijkt naar de ernst van de nadelen, kun je niet anders stellen dan dat je deze vuurspuwende ster moet benaderen als die ene goede vriend, die je eigenlijk ook ergens heel irritant vindt. Je waardeert deze vriend enorm, maar één keer per maand afspreken en bijkletsen is voldoende.

Nog even wat nadelen van de zon op een rijtje

  • Huidkanker
  • Huidveroudering
  • Gevaarlijke moedervlekken
  • Kans op zonnesteken
Nadelen van de zon

Eerst een tomaatje, dan een chocolaatje

Het duurt nog even voordat de lente er weer aankomt, maar een gewaarschuwd mens telt voor twee. “Eerst een tomaatje, dan een chocolaatje” rijmt wel lekker, maar laten we deze uitspraak alsjeblieft gericht houden op voeding. Eet eerste je groentes voordat je er een Milkareep in gooit. Hier valt overigens ook wat over te zeggen, maar dat is voor een andere keer.

Zonnige groet (ja, hier schijnt de zon)!

4 reacties op “Voor- en nadelen van de zon”

  1. Wat een fijne blogpost heb je gemaakt. Ik smeer alleen met spf als ik lang de zon in ga, echt ga ‘zonnen’ (wat ik eigenlijk al niet echt doe) of als de zonnekracht echt heel hoog is.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Translate »