Ga naar de inhoud
Home » Pakkende coming-of-age: How to Have Sex

Pakkende coming-of-age: How to Have Sex

How to have sex

How to Have Sex is een sfeervolle coming-of-age film die zich afspeelt in Malia, een badplaats aan de noordkust van Kreta. Dat is een van die Europese bestemmingen waar jongeren op vakantie gaan om feest te vieren en compleet los te gaan. Je kent het wel, het Oh Oh Cherso idee. Op stijlvolle en gevoelige wijze worden thema’s als groepsdruk, volwassen worden en seksueel consent besproken. Dat laatste is een actueel en relevant onderwerp waar de laatste tijd veel over wordt bgesproken. Per 1 juli treedt in Nederland een nieuwe wet in waarbij onvrijwillige seks strafbaar wordt, ook als er geen dwang aan te pas komt. Verwacht niet veel actie in How to Have Sex. Het is een subtiele film waarbij de sfeer op één staat.

Drink, dans, repeat

Tijd voor de zomervakantie! Na hun eindexamens reizen Tara en haar twee beste vriendinnen af naar Malia. De meiden hebben hun eindexamens net achter de rug. Ze brengen hun tijd door op clubs en pool parties. Het is een en al zuipen, dansen en flirten. Tara is als enige van de drie vriendinnen nog maagd en de druk om seks te hebben is absoluut aanwezig. Eén van de vriendinnen is de typische jaloerse ‘vriendin’, die we denk ik allemaal wel hebben gehad in onze jonge jaren. Je weet wel zo’n ‘vriendin’ die jou steeds de verkeerde adviezen geeft in de hoop dat je op je bek gaat. Langzaam maar zeker worden de grenzen van Tara overschreden. De kijker ziet hij veranderen van blij, sprankelend, ietwat naïef naar eenzaam, geïsoleerd en teleurgesteld.

Die verandering van sfeer is erg sterk gedaan, tot in de kleinste details, dit is een sterk staaltje storytelling. Van de mooie composities en het specifieke kleurgebruik tot aan de muziek in de film. Er is constant geluid in de film, dus wanneer het even stilvalt dan heeft dat wel effect. Wat ook vermeld moet worden is hoe sterk er geacteerd wordt, met name door Mia McKenna-Bruce die de rol van Tara vertolkt. Alle acteurs acteren op een hele natuurlijke manier. Je voelt je als kijker dicht staan bij de personages, bijna of je er zelf bij bent. En dat is ongemakkelijk.

Molly Manning Walker

How To Have Sex is het filmdebuut van de Britse regisseur Molly Manning Walker. De film werd vorig jaar tijdens het Cannes filmfestival bekroond met de Un Certain Regard prijs. Molly Manning Walker putte inspiratie uit een vakantie die ze lang geleden met haar eigen tienervrienden doorbracht in Magaluf, ook zo’n typische feestbestemming. Daarnaast heeft ze ook veel gesproken met jonge jongens en meisjes over het onderwerp om dicht bij de realiteit te blijven. Ze liet ze onder meer stukken script lezen en vroeg hoe ze er zelf naar keken. Hierdoor schetst de film een realistisch beeld van de sociale druk rondom seks voor jongeren, maar ook het belang van consent. Al met al een belangrijke film, zeker voor jongeren, én een sterk debuut!

seksuele consent film

Srsck-score: ★★★1/2

VK, 2023. Drama van Molly Manning Walker met Shaun Thomas, Mia McKenna-Bruce en Lara Peake

De film How to Have Sex is nu onder meer op Mubi te zien.

How to Have Sex behandelt onderwerpen zoals seksueel overschrijdend gedrag en seksueel geweld. Heb je zelf iets gezien of meegemaakt? Het Centrum Seksueel Geweld (tel. 0800 – 0188) is er voor iedereen die te maken heeft of heeft gehad met seksueel geweld. Iedereen kan veilig en anoniem bellen en chatten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Translate »