Ga naar de inhoud
Home » Palestijns Film Festival in Amsterdam | 12 – 15 mei

Palestijns Film Festival in Amsterdam | 12 – 15 mei

Palestijnse filmfestival

Het Palestijns Film Festival Amsterdam werd zo’n acht jaar geleden opgericht met als missie om klassieke en hedendaagse Palestijnse films zichtbaarder te maken. Wat begon als een vorm van protest tegen de uitsluiting van Palestijnen wereldwijd, is uitgegroeid tot een interessant filmfestival met een afwisselend programma met films van zowel opkomende als gevestigde Palestijnse filmmakers. Veel van de films zul je niet eenvoudig ergens anders kunnen bekijken. Alleen daarom al is het zeker de moeite waard om dit festival mee te pakken!

De Nakba

Van 12 t/m 15 mei herdenkt deze PFFA-editie 75 jaar Nakba (Arabisch voor ramp), de massale verdrijving van het Palestijnse volk uit hun thuisland in 1948. De Nakba is het begin geweest van een periode van enorme leed en geweld. Een periode met vergaande gevolgen voor de hele regio en indirect ook voor de wereld. Honderden Palestijnse dorpen werden verwoest en een groot deel van de inwoners werd vermoord of verdreven. De Palestijnse vluchtelingen kwamen terecht in vluchtelingenkampen in de omliggende landen. De Nakba leidde tot de Arabisch-Israëlische Oorlog in 1948 en de staat Israël werd uitgeroepen. Tot op de dag van vandaag wordt het lot en de collectieve identiteit van de Palestijnen hier nog door bepaald.

Afwisselend programma

De films en documentaires die vertoond worden tijdens het filmfestival schetsen dit tragische hoofdstuk in de Palestijnse geschiedenis op cinematografische wijze. Elke film en docu wordt voorafgegaan door een short film – en daar zitten enkele echte parels tussen! Het festival trapt af met de bekroonde documentaire Foragers van Jumana Manna, die eens op een andere manier licht werpt op de leefomstandigheden van Palestijnen in Israël. Op de 15e sluit de film Between Heaven and Earth van Najwa Najjar deze editie van de Palestinian Film Festival Amsterdam af. Deze film gaat over Salma en Tamer die in de Palestijnse Gebieden wonen. De eerste keer dat Tamer toestemming krijgt om de Israëlische controlepost over te steken, is om een ​​echtscheiding aan te vragen. In de rechtbank ontdekt hij een groot geheim over het verleden van zijn vader.

Palestijns filmfestival
Gaza mon Amour

Srsck tipt

Kijk gerust op de site naar het volledige filmaanbod, maar hier alvast twee tips.

Stitching Palestine

In deze prachtige documentaire krijgen twaalf Palestijnse vrouwen het woord. Zij vertellen over hun leven vóór de diaspora, over hun herinneringen, hun identiteit, de vele obstakels, het onrecht, de vooroordelen – kortom, over het leven als Palestijnse vrouw. Deze vrouwen hebben verschillende levens, van activist en advocaat tot kunstenaar en huisvrouw. Ze delen daarentegen wel dezelfde wortels en ze zijn allemaal sterk en gedetermineerd. Dat valt op. De verhalen in Stitching Palestine zijn aan elkaar verbonden net als in het traditionele Palestijnse borduurwerk, oftewel tatreez.

Gaza Mon Amour

Gaza mon amour is een dramafilm, geregisseerd door de broers Tarzan Nasser en Arab Nasser. De zestigjarige visser Issa is stiekem verliefd op Siham, een vrouw die op de markt werkt. Wanneer hij per toeval een oud beeld van Apollo in zijn visnetten ontdekt, voelt hij dat deze vondst zijn leven zal veranderen. De Palestijnse actrice Hiam Abbass, die je kent uit de serie Succession, vertolkt de rol van Siham.

palestijns film festival

Het Palestijns Film Festival Amsterdam wordt georganiseerd door Rialto De Pijp. Check de site voor tickets en meer informatie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Translate »