Licorice pizza
| |

Recensie en winactie | Licorice Pizza

De nostalgische coming-of-age-film Licorice Pizza verdeelt. Of je vindt het een geweldige film of je vindt het ontiegelijk kut – pardon my French. Begin deze maand kwam de, met 3 Oscars genomineerde, film uit op dvd en Blu-ray dus ik meteen kijken want ik was erg nieuwsgierig geworden na alle heisa. Hieronder kun je mijn mening erover lezen. Ik mag 1 dvd van Licorice Pizza weggeven dus doe mee met de winactie, dan kun je zelf kijken wat je ervan vindt!

Jongen wordt verliefd op vrouw

Licorice Pizza speelt zich af in 1973 in San Fernando Valley. Wanneer de 15-jarige Gary Valentine (Cooper Hoffman) brunette Alana Kane (Alana Haim) voor het eerst ziet, is hij meteen hoteldebotel. Op een wat lompe manier probeert hij indruk op haar te maken en haar hart te veroveren. Wat wil je ook, de jongen is 15. Hij zit onder de pukkels, loopt wat onzeker, is op zoek naar zichzelf. Je weet wel, eerste liefdes. Hartstikke schattig allemaal was het niet dat Alana 25 of 28 is.

Op een gegeven moment in de film zegt ze 28 en corrigeert ze zichzelf meteen daarna en zegt dan 25. Niet dat het veel uitmaakt want in beide gevallen is ze volwassen en hij niet. Was het meisje 15 en de man 25 of 28, dan vermoed ik dat we hier meer verontwaardigde reacties over hadden gezien/gelezen. Nu bleef het relatief stil. Persoonlijk stoorde het me wel.

De film gaat over hun aarzelende eerste stappen in de liefde maar ook over de stappen naar een ‘volwassen leven’. Alana woont nog thuis met haar zussen. Ze weet niet goed wat ze wilt met haar leven. Eerst heeft ze een bijbaantje als assistent fotograaf, dan werkt ze in de politiek, vervolgens probeert ze door te breken als actrice. Het vliegt alle kanten op. Ook Gary probeert iets op te bouwen. Hij acteert en wordt daarna ondernemer, verkoopt van alles en nog wat. Kortom, we kijken naar twee jonge mensen die een beetje aan het aanklooien zijn. Ik vond de karakters persoonlijk niet erg sympathiek waardoor de film mij onberoerd liet.

Echte mensen

Licorice Pizza is geregisseerd door Paul Thomas Anderson (bekend van onder meer Boogie Nights, Magnolia, Phantom Thread). Hij heeft in dit geval voornamelijk mensen gecast die geen acteurs zijn en die hij goed kent. Voor de bijrollen zijn wel enkele grote namen gecast. Zo zijn er kleine rollen weggelegd voor Tom Waits, Sean Penn en Bradley Cooper.

Hoofdrolspeelster Alana Haim is een zangeres, ze zit in een band met haar zussen dus ze is wel gewend aan de spotlights maar acteren had ze niet eerder gedaan. Op school kreeg Paul Thomas Anderson les van de moeder van Alana. Hij kent het gezin dus al erg lang. Alana’s ouders en zussen in de film zijn haar echte ouders en zussen.

Cooper heeft ook nooit geacteerd. Hij is de zoon van Philip Seymour Hoffman, die tot aan zijn overlijden meerdere keren met Paul Thomas Anderson werkte. De regisseur kent Cooper al sinds hij een klein kind is. Behalve de hoofdrolspelers speelden zijn eigen kinderen rolletjes in de film, net als andere kinderen van kennissen en vrienden.

win een dvd

Paul Thomas Anderson vond het belangrijk om alles zo echt en authentiek mogelijk te houden in de film. Zo deed Alana haar eigen haar en make-up en werden bijvoorbeeld de pukkels of het zweet van de pubers niet weggewerkt met make-up.

Een ode aan zijn eigen jeugd

Eigenlijk is Licorice Pizza een ode aan de jeugd van Paul Thomas Anderson. Het speelt zich af waar hij is opgegroeid, in een periode dat hij kent uit zijn eigen jeugd. De acteurs zijn mensen die op persoonlijke level belangrijk zijn voor hem. Het is een persoonlijk project.

De film is sterk geïnspireerd op American Graffiti (1973) en enigszins ook op Fast Times at Ridgemont High (1982). Fast Times speelt zich ook af in San Fernando Valley en er vindt zelfs een scène plaats in de platenzaak aldaar, Licorice Pizza.

Zoals eerder vermeld was de film genomineerd voor drie Oscars, en het waren niet de minste categorieën: beste film, beste regie en beste scenario. De film heeft maar liefst 91% tomatometer op Rotten Tomatoes, al doet het het beduidend minder goed bij de ‘gewone kijker’ met 65%.

Visueel is de film een pareltje, een stap terug naar de jaren 70 met de bijbehorende kleding, kleuren, settings en muziek. Ik houd daar altijd erg van. De sfeer van die tijd komt bijzonder goed over. Het verhaal daarentegen vond ik saai. Was er überhaupt een verhaal? En ik stoorde me zoals gezegd erg aan het leeftijdverschil.

coming of age film

Winactie Licorice Pizza (gesloten)

Deze winactie is helaas verlopen. De winnaar heeft een e-mail ontvangen.

Ben je nieuwsgierig geworden en wil je de dvd van Licorice Pizza winnen? Vertel ons dan hieronder of op Instagram in welke tijd je het liefste had willen leven. That’s it! De actie loopt t/m 4 juli 2022.

Extra kans

Srsck volgen op Instagram is niet verplicht, maar het levert je wel een extra winkans op! Jouw naam kan dus 2 keer in de hoed.

** Om mee te doen aan deze prijsvraag dien je in Nederland te wonen **

Heb je de winactie niet gewonnen maar wil je de film toch graag zien? Licorice Pizza is te koop op dvd en Blu-ray.

Vergelijkbare berichten

24 reacties

 1. Ik ben wel nieuwsgierig hoe mijn leven zou zijn geweest in de Romeinse tijd.

 2. Ik maak graag kans op deze dvd. Ik zou wel in de hippietijd willen leven, lijkt me geweldig. Ik volg je via Instagram (Truusje26).

 3. Met deze dvd kan ik iemand een geweldig plezier doen, in films kijk ik altijd graag naar de Vicoriaanse eeuw, dus dat lijkt me wel wat.

 4. Wel benieuwd of ik deze film geweldig vind of kut haha
  Vanwege de mooie jurken wil ik wel in de Middeleeuwen leven

 5. Heleen Haarsma schreef:

  Prehistorie lijkt me heel interessant om in rond te kijken, maar wel maar voor een dag ofzo dan! 😉

 6. Sietse van der Bij schreef:

  De jaren 60 lijken mij heel leuk, opkomende popmuziek, radio Veronica vanaf de boot en de samenleving die snel veranderd door alle nieuwe technieken. Lijkt mij een bijzonder spannende tijd. De film lijkt me ook erg leuk, ben zeer benieuwd ernaar. Leeftijdsverschil ken ik ook met mijn vriendin, echter was ze toen zelf niet minderjarig. Dat maakt toch zeker een verschil kan ik mij voorstellen.

  Hoop dat ik mag winnen en ga hem anders misschien alsnog eens proberen te kijken.

 7. De jaren 70 en 80 zou ik wel meegemaakt willen hebben. De vrijheid, de muziek, de kleding, films…. Alles uit die tijd blijft tijdloos!

 8. Erwin Troost schreef:

  De hippietijd. En dan in The Factory van Andy Warhol.

 9. Diny Frijters schreef:

  Mooie actie! In de jaren 60, zodat ik de opkomst van de Beatles mee had kunnen maken.

 10. Nadine schreef:

  Ik doe graag mee! De tijd waarin mijn opa en oma leefde lijkt me een mooie tijd (op de tweede wereldoorlog na dan) Het lijkt me veel gemoedelijker!

 11. Debby Koeman schreef:

  Als vrouw heb je het in het verleden niet echt goed gehad en ook de toekomst lijkt me in het algemeen niet zo rooskleurig, dus misschien is het hier en nu gewoon de aller beste tijd! Ik ben dankbaar voor alles wat we hebben en kunnen. Zou alleen wel fijn zijn als iedereen wat meer respect heeft voor elkaar.

 12. Manuel schreef:

  Ik had graag in de Middeleeuwen willen leven. En dan wel de romantische versie ervan met tovenaars en elfen. Ik was dan waarschijnlijk de hofnar geweest: met een lach en een grap de koning flink de waarheid vertellen .

 13. Een stap terug naar de jaren 70 met de bijbehorende kleding, kleuren, settings en muziek lijkt mij erg leuk om te zien in deze film
  De riddertijd kies ik dan eens kijken of ik een knappe ridder aan de haak kan slaan

 14. Els Timmers schreef:

  Gaaf! Ik doe graag mee en zou in de jaren 70 willen leven. De tijd is veel minder gehaast en het leven leek zorgelozer.

 15. Nanny G schreef:

  De jaren 80 lijkt me wel leuk met die campy muziek, haar en kleding. 😀

 16. Mooie review! En inderdaad, wat een leeftijdsverschil. Ik wist helemaal niet dat 1. Philip Seymour Hoffman een zoon had en 2. dat die aan het acteren was 8n films. En wat ik wel te gek vind is dat het allemaal onbekenden zijn en dan komen Sean Penn en Bradley Cooper even langs 🙂 Dit lijkt me een heerlijke rustige film. Ik heb deze week ook een film in dat genre gezien via Ziggo “Inside Llewyn David”. Dat is ook een mooie film. Heel rustige film.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.