Ga naar de inhoud
Home » Timothée Chalamet steelt kinderharten in de film Wonka

Timothée Chalamet steelt kinderharten in de film Wonka

film Wonka recensie

Wonka is dé perfecte film voor de kerstvakantie dit jaar. Het is een kleurrijke feelgood movie met het hart op de juiste plek. De oldschool schurken à la Home Alone, een handjevol levenslessen, muzikale tussendoortjes en een happy ending maken het plaatje helemaal af. Of eigenlijk een happy beginning, want de film Wonka eindigt daar waar het Roald Dahl verhaal Charlie and the Chocolate Factory begint. Hoe werd Willy Wonka de chocolade genie die wij kennen? En hoe kwam hij überhaupt met de Oempa Loempa’s in aanraking?

Het verhaal

Wonka speelt zich dus af vóór Charlie and the Chocolate Factory. De film laat zien welke obstakels de jonge Willy Wonka (Timothée Chalamet) heeft moeten trotseren om zijn droom waar te maken. Wonka heeft allerlei heerlijke ideeën en vindt de een na de andere wonderbaarlijke chocolade uit. Dat bevalt de drie bekende chocolatiers uit de stad niet. Zij zitten niet op concurrentie te wachten en hebben snode plannen om hem uit te schakelen. Daarnaast is Wonka erin geluisd door een schurken-duo en moet hij behoorlijk wat geld neertellen om van ze af te komen. Toch verliest hij zijn enthousiasme en optimisme niet en is hij vastbesloten om de wereld stapje voor stapje lekkerder te maken. Hij krijgt hierbij hulp van Noodle (Calah Lane) en enkele andere bondgenoten.

Goede cast

Chalamet’s uiterlijk en uitdrukkingen passen erg goed bij zijn personage. Hij straalt dat naïeve en kinderlijke sowieso al uit en dat past heel goed in deze rol. Naast Chalamet en Lane die de hoofdrollen vertolken, nemen heel wat sterren (en een enorm aantal figuranten) deel aan de vrolijke productie. Zo zie je onder meer Rowan Atkinson (Mr. Bean) als corrupte priester, Olivia Colman als vals kreng en Hugh Grant als Oempa Loempa. Deze drie zijn echt leuk in deze rollen, goede casting! Wist je trouwens dat de keuze voor de hoofdrol tussen Chalamet en Tom Holland ging?

De film is geregisseerd door Paul King, de schrijver/regisseur van de “Paddington”-films en dat is ook zeker te zien. Hetzelfde sfeertje, maar ook dezelfde aandacht voor details. Dit is een film waar duidelijk veel tijd en werk in is gegaan. Het is geen afgeraffeld project maar een film die met liefde gemaakt is.

Kerstfilm

Wonka is eigenlijk geen kerstfilm maar het past wel helemaal in de kerstsfeer dankzij de sfeer, de magie en de warmte. Het is ook een echte familiefilm, gericht op kinderen maar ook vermakelijk voor volwassenen. De humor is wel echt kinderlijk, best flauw zeg maar, en toch verveel je je als kijker echt geen moment. Het kindje dat vlakbij me zat in de bios, schaterde het de hele uit, superschattig.

De afwisseling tussen muziek/dans en humor en drama/emotie zorgt ervoor dat het leuk blijft. Het tempo ligt ook lekker hoog wat ik persoonlijk altijd erg prettig vind. Kortom, Wonka is ondanks het gebrek aan kerstbomen en sneeuw in mijn optiek wel een van de leukste kinderfilms voor kerst dit jaar. Een aanrader.

Film Wonka

Every good thing in this world, started with a dream. So you hold on to yours.

– Moeder van Willy

Srsck score ★★★★

VS, 2023. Avontuur/Familiefilm van Paul King met Timothée Chalamet, Calah Lane, Olivia Colman, Hugh Grant, Paterson Joseph, Matt Lucas en Mathew Baynton.

De film Wonka is nu te zien in de bioscoop

2 reacties op “Timothée Chalamet steelt kinderharten in de film Wonka”

  1. Ja, deze wil ik echt zo graag zien! Ik zag alweer allemaal polls voorbij komen over welke acteur Willie Wonka het beste heeft vertolkt, maar wat ik nou juist zo leuk vind is dat alle acteurs er juist een compleet andere draai aangeven.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Translate »