Robert Redford
|

The Old Man and the Gun | Op dvd

The Old Man and the Gun is een charmante old school misdaadfilm, beter zou ik het niet kunnen omschrijven. Het is gebaseerd op het waargebeurd verhaal van Forrest Tucker, een bankovervaller. Hij begon als kind al te stelen en hield dat vol tot kort voor zijn dood. Tucker wordt gespeeld door de inmiddels 82-jarige Robert Redford. Dat is dan ook meteen de superkracht van The Old Man and the Gun. Had ieder ander acteur deze rol gespeeld, dan was de film best ok geweest. In dit geval is het een mooie aandoenlijke en overtuigende film geworden.

Ouderdom is niet altijd makkelijk

Robert Redford heeft aangekondigd dat The Old Man and the Gun zijn laatste film zou worden. Vrij logisch op deze leeftijd en het is echt een goede film om het podium mee te verlaten. Het verhaal van de innemende Forrest Tucker, die ondanks zijn pensioengerechtigde leeftijd het overvallen van banken niet kan laten, heeft wel wat overlappingen met Redford die moeite heeft het acteren los te laten. Oud worden is niet altijd makkelijk, zeker niet als je nog zo jong van geest bent.

The Old Man and the Gun

Ontsnapping na ontsnapping

Tucker was één van de meest succesvolle bankovervallers van de 20e eeuw. Hij zat voor het eerst in de gevangenis op 15-jarige leeftijd voor het stelen van een fiets. Later werd hij een behoorlijk ervaren bankrover. Zonder wapens en geweld wist hij banken keer op keer op eenvoudige en geweldloze wijze te overvallen. Hij is ook bekend door zijn vele succesvolle ontsnappingen uit de gevangenis, o.a uit Saint Quentin en uit Alcatraz – dus niet de minsten. Uiteindelijke belandde hij toch weer in de gevangenis en daar stierf Tucker ook (1920-2004).

Robert Redford, Casey Affleck en Sissy Spacek

In de film ligt de focus op de jonge detective John Hunt, gespeeld door Casey Affleck, die er zijn persoonlijke missie van gemaakt heeft om Tucker te pakken. Ook zien we de ontluikende liefde opbloeien tussen Tucker en Jewel, gespeeld door Sissy Spacek. (Jewel is gebaseerd op de derde echtgenote van Tucker). Verder heb ik altijd wat moeite met Affleck, nu ook, ik vind hem onsympatiek overkomen en hij acteert naar mijn gevoel altijd hetzelfde. Zet daar een innemende aandoenlijke Redford tegenover en ik ben #teambadguy.

Toch, in het echte leven, zou ik niet team Tucker zijn want ook al is het allemaal geweldloos – het hoort niet. Hoeveel van die bankbediendes hebben trauma’s aan die overvallen overgehouden? Zo’n charmante en beleefde overvaller, die ook nog eens meerdere keren op bijzondere wijze ontsnapt is, spreekt tot de verbeelding maar uiteindelijk blijft het wel gewoon een crimineel.

The Old Man & The Gun

De film is prima geregisseerd door David Lowery die voornamelijk shorts op zijn naam heeft staan. Bekende films van hem zijn Ain’t Them Bodies Saints (2013) en A Ghost Story (2017). Verwacht geen vette actie scenes, het is allemaal vrij low pace. Zelfs de overvallen zijn zen. In een notendop: The Old Man & The Gun is een slome maar zeker ook mooie film én (vooral…) een ode aan Robert Redford.

Vergelijkbare berichten

9 reacties

 1. Deze film ken ik nog niet, bedankt voor de tip ga ik vast en zeker eens kijken 🙂

 2. ingrid schreef:

  ik kende deze nog niet. ben wel benieuwd hoe sloom. ik hou meer van snelle actie haha

 3. Lijkt me een hele leuke film! Ga hem eens opzoeken, dankjewel

 4. Jeetje is hij al zo oud?!?!
  Het is niet een film waar ik 1.2.3 voor zou gaan zitten. Maar als hij op tv komt zou ik wel blijven kijken.

 5. Verena schreef:

  Ik ken heel deze film en acteurs niet, maar ik denk dat mijn vriend de film wel leuk zou vinden!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.