kinderfilms jaren 80
|

Leuke kinderfilms uit de jaren 80 die jouw kinderen moeten zien

Hoe bedoel je: “wie is Atreyu”? Dat was in mijn kinderogen de stoerste, dapperste en knapste jongen op aarde! Hij heeft de knuffelige gemene wolf Gmork, nep tot op het bot, verslagen in “The NeverEnding story”  en ik was hopeloos verliefd.  Mijn dochter staarde me met een glazige blik aan en herhaalde verdwaasd…”Atreyu”? Hier is de top tien kinderfilms van “vroeger” waarvan deze moeder vindt dat elk kind ze gezien zou moeten hebben. Ik ben opgegroeid in de jaren 80 dus zul je een lichte meerderheid kinderfilms uit de jaren 80 vinden 🙂

The NeverEnding story, 1984

Atreyu en Artex

Op 1 met stip! Bastian leest het boek “The NeverEnding Story” en leeft mee met de avonturen van de hoofdpersonages in het boek. Het verhaal in het boek speelt zich af in een wereld dat Fantasia heet. Fantasia wordt bedreigd door een donkere kracht “het niets”. De strijd tussen de verbeelding tegen het ongeloof begint, een tocht propvol met symbolen.

De krijger Atreyu ontmoet bijzondere figuren op zijn tocht zoals Morla een oude schildpad, Falkor een geluksdraak en nog veel meer geweldige personages. Bastian volgt de avonturen in het boek of is hij zelf de hoofdpersoon?

Neverending Story

Ik heb net gegoogeld op de acteur van Atreyu toentertijd, Noah Leslie Hathaway. Hij is namelijk nooit echt doorgebroken als acteur na zijn rol als Atreyu en ik was benieuwd hoe hij er nu uitziet. Ik had beter niet kunnen goochelen! Niet doen dus!

Dark Crystal, 1982

Dark Crystal

Een fantasyfilm met poppen van Jim Henson, die ook verantwoordelijk is voor de Muppets maar dit is een hele andere wereld dan de Muppets. Dit is sowieso een hele andere wereld want de film speelt zich af op de planeet met de drie zonnen, Thra.

Duizend jaar eerder hebben de urSkeks het kristal van de waarheid gebroken. Als gevolg hiervan zijn de urSkeks verdeeld in twee verschillende groepen: de lieve Mystics en de gemene Skeksis. De Skeksis hebben de macht. Jen, een Gelfling, gaat proberen de scherf van het gebroken kristal terug te vinden om het kristal weer in de oorspronkelijke staat te herstellen en het goed te laten overwinnen van het kwaad.

E.T., 1982

E.T.

Het buitenaards wezen E.T. blijft per ongeluk achter op aarde en raakt bevriend met het jongetje Elliot. E.T. wilt terug naar zijn familie en Elliot probeert hem daarbij te helpen, samen met zijn oudere broer en zijn klein zusje, gespeeld door Drew Barrymore.

E.T. is toch wel een van de belangrijkste kinderfilms uit de jaren 80. De film won enorm veel prijzen, waaronder voor beste visuele effecten en beste muziek. Dit is de eerste film die ik ooit in een bioscoop zag. Ik was gigantisch onder de indruk en moest zelfs huilen bij een bepaalde scene. Vorig jaar liet ik de film aan mijn dochter zien en vond het heel bijzonder om te zien hoe ontroerd ook zij raakte, zoveel jaren later, en dat ook zij bij dat stukje moest huilen. Tijdloos!

Labyrinth, 1986

Labyrinth kinderfilms

Nog een fantasyfilm van de hand van Jim Henson, net als Dark Crystal. Sarah raakt geïrriteerd door haar baby halfbroertje Toby en wenst dat hij meegenomen wordt door een soort van trollen, de goblins.  Ze schrikt ervan als blijkt dat haar wens daadwerkelijk uitkomt en smeekt de goblin koning, schitterend gespeeld door David Bowie, om Toby terug te geven.

Dat doet de koning niet graag en hij spreekt af met Sarah dat ze Toby alleen terugkrijgt als ze binnen 13 uur het doolhof in zijn rijk doorbreekt. Dit is natuurlijk een gevaarlijke avontuurlijke tocht waarbij ze veel bijzondere fantasierijke personages tegenkomt.

Princess Bride, 1987

films uit de jaren 80
Princess Bride

De prinses Buttercup en de staljongen Westley zijn verliefd op elkaar. Ze moeten het opnemen tegen de gemene prins Humperdinck. Hierin krijgen ze hulp van een paar, op zijn minst gezegd, bijzondere mannen: de zwaardvechter Inigo Montoya en de reus Fezzik. Een avontuurlijke maar ook hele grappige film over echte liefde! Dit is een van de kinderfilms uit de jaren 80 die is uitgegroeid tot cultklassieker en allang het status van kinderfilm ontstegen is.

Annie, 1982

Annie…ik vond er absoluut niets aan maar toch staat het op mijn lijst. Waarom? Annie is een klassieker die soort van bij ieders opvoeding hoort of je er nu wel of niet van houdt. Het is zo’n lekkere ouderwetse muzikale film, waar je er tegenwoordig helaas weinig van hebt, met een happy end en veel morele lesjes.

Annie original

Annie woont in het weeshuis van de vinnige doortrapte Miss Hanigan. De miljardair Warbucks en zijn privé secretaresse willen Annie helpen haar echte ouders te vinden omdat blijkt dat ze die zo ontzettend mist. Ze loven een groot geldbedrag uit om de ouders te vinden waardoor allerlei mensen zich voor haar ouders voordoen. Dit leidt tot de nodige problemen. In 2014 kwam er een Annie remake.

The Goonies, 1985

The Goonies

The Goonies zijn een groepje vrienden die projectontwikkelaars willen tegenhouden die hun wijk willen afbreken om er een chique golfbaan te bouwen. Een van de vrienden vindt een schatkaart en ze gaan samen op zoek naar de schat die begraven zou zijn door een piraat. Zij hopen met het geld van de schat de wijk te kunnen redden. De vrienden maken van alles mee in hun zoektocht. Een leuke spannende typische avonturenfilm en wat mij betreft echt een van de toppers aan kinderfilms uit de jaren 80!

Ladyhawke, 1985

De kapitein Etienne Navarre is verliefd op de prachtige Isabeau, gespeeld door Michelle Pfeiffer. De schofterige bisschop van Aquila is ook verliefd op Isabeau en spreekt daarom een vloek uit op het stel. Navarre zal elke dag man zijn maar elke nacht omgetoverd worden tot een wolf en Isabeau zal elke dag veranderen in een havik en ‘s nachts weer zichzelf worden. Hierdoor zullen ze nooit bij elkaar kunnen zijn.

films jaren 80

Een dief, Philipe Gastone, ontmoet Navarre. Wanneer hij achter de vloek komt wilt hij ze helpen om het te doorbreken. Het verhaal is vrij simpel, de uitvoering ook maar het raakt je wel, mede door het sterke acteerspel maar ook omdat het verhaal toch erg tot de verbeelding van een kind spreekt.  Ik ben de film nooit vergeten sinds ik hem zag.

Back to the Future trilogie, 1985

Het eerste deel van de sciencefiction-filmtrilogie van Robert Zemeckis kwam uit in 1985, gevolgd door deel 2 in 1990 en deel 3 in 1990. Marty McFly (Michael J. Fox) en Dr. Emmett Brown maken heel wat mee dankzij de tijdsmachine van ‘Doc’.

jaren 80 kinderfilms

Zo reizen ze naar verschillende tijdperken met alle gevolgen van dien. Natuurlijk hoort de trilogie ook in de filmopvoeding van elk kind, na al die jaren is het nog steeds erg leuk om naar te kijken 🙂

Net niet de lijst gehaald

Ik heb getwijfeld of De Gremlins op de lijst van kinderfilms uit de jaren 80 moesten maar ondanks het feit dat ik die film als kind gezien heb vind ik het geen kinderfilm, veel te creepy! Ik weet nog dat ik zo’n aaibaar lief Gizmo knuffeltje had en dat ik bang was dat hij zou transformeren tot monstertje!

De Gremlins

Hetzelfde vond ik gelden voor Legend en Ciske de Rat. Ciske de Rat heb ik ook gezien als kind maar ik vond hem erg heftig toentertijd zowel door de issues die aangekaart worden als door de schaar-scène om het maar even zo te noemen. Hoe goed ik die film ook vind en hoe graag ik ook luidkeels meezing met Danny de Munck zou ik hem zeker niet aan te jonge kinderen laten zien.

Ridley Scott’s Legend met Tom Cruise is een goede fantasy film die de meeste kinderen leuk zouden vinden maar bevat ook wel wat heftige enge stukken. Uiteindelijk hangt of een film te eng is of niet veelal af van het kind zelf dus dat laat ik aan jullie over!

Twee kinderfilms uit de jaren 60

Gewoon, omdat ze ook bij de kinderfilm-klassiekers horen!!

Mary Poppins, 1964

Zoet, zoeter, zoetst. Veel roze, vrolijke liedjes, een tikkeltje magie en een hoog schattigheidsfactor. Wat wil je nog meer? Mary Poppins wordt aangenomen als kindermeisje voor twee kindjes, Jane en Michael, die het alle eerdere nanny’s erg moeilijk hebben gemaakt.

kinderfilms van vroeger
Mary Poppins

Mary Poppins probeert de kindjes wat bij te brengen en de gezelligheid in huis terug te krijgen dankzij haar magie en vriendelijkheid. Mary Poppins is eigenlijk een soort van ouderwetse Nanny McPhee. De film won toentertijd een Oscar voor beste visuele effecten. Het is een combinatie tussen animatie en gewone film wat heel bijzonder was in 1964!

Sound of Music, 1965

Do – a deer a female deer
Re – a drop of golden sun
Mi – a name I call myself
Fa – a long long way to run

kinderfilms jaren 60
Sound of Music

Wie kent het niet? Ja juist, mijn zoontjes tot voor kort! Julie Andrews speelt Maria die als kindermeisje in de jaren 30 gaat werken bij de zeven (!) kinderen van de Oostenrijkse familie von Trapp. De moeder is overleden en de vader is heel erg streng. Op muzikale wijze brengt ze de kinderen en de vader weer nader tot elkaar, worden de kinderen met de tijd weer verstandiger en vooral gelukkiger en vindt de vader uiteindelijk ook weer de liefde bij Maria. Dit alles met een oorlog op de achtergrond.

Ik heb geen tekenfilms meegenomen op deze lijst maar de oudere tekenfilms zoals de Aristokatten uit 1970 en Jungle Boek uit 1967 zijn wat mij betreft ook absoluut aanraders!!

Wat was jouw favoriete film in je kindertijd? En heb je al eens gekeken naar kinderfilms uit de jaren 80?

Vergelijkbare berichten

11 reacties

 1. missconscious schreef:

  The Neverending Story & Mary Poppins, my 2 alltime favorites!!!

 2. hier hebben de meiden ook alle favoriete films van vroeger gezien die ik zo leuk vond zoals ET the goonies, neverending story en de gremlins 😀 ze hebben er nog meer gezien van toen maar deze waren toen mijn favorieten

 3. Ahhh ik heb the Neverending Story en Annie echt vaak gezien als kind. Al zou ik me nu niet meer goed voor de geest kunnen halen hoe het verhaal gaat. Ik onthoud die grote witte vliegend hond (?) alijd, haha.

 4. hahaha ik ken alle films en vond, op de gremlins na, geen van alle leuk. Juist omdat we ze altijd verplicht (op school) moesten kijken. Bah bah bah!

  1. Wow echt moest je dit kijken op school? Dat was dan echt een school naar mijn hart, ik moest allemaal Nederlandse klassiekers kijken 🙁

 5. Ik heb deze allemaal gezien vroeger. The never ending story, wat een herinneringen allemaal haha.

  1. Oh ja Willow inderdaad! De acteur die Willow speelt doet me enorm denken aan een ex van me dus ik kon daarna nooit meer normaal naar die film kijken haha.

 6. Bouchra schreef:

  Ik heb een aantal weken geleden met mijn kids E.T. gekeken. Echt één van mijn lievelingsfilms ever.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.