kleuren combinatie
|

Verrassende kleurcombinaties

Zoals ik jullie al eens eerder vertelde, zijn zowel de inhoud van mijn kledingkast als mijn wooninrichting een en al kleur. Wanneer we op vakantie zijn, kan ik erg vrolijk worden van gekleurde huisjes in zonnige oorden. Ik houd gewoon van kleur. In mijn huidige werk, kan ik niet veel met kleur doen maar toen ik vroeger als styliste werkte, ging ik los met kleur. Ik houd vooral van verrassende kleurcombinaties. Van die kleuren die je in eerste instantie niet bij elkaar zou gebruiken, maar die achteraf heel harmonisch blijken te zijn. Inspiratie voor kleurencombinaties vind je eigenlijk overal. Kijk eens naar de groenten op de markt, of de bloemen in de natuur, naar modeshows, kiezels op een strand, de veren van een vogel, een mooi schilderij in een museum, de inrichting van huizen in films – overal is kleur.

Kleurencirkel

Er bestaan verschillende soorten kleurencirkels maar de meest gebruikte is de kleurencirkel van Itten. Zwart en wit komen niet voor de in de cirkel. De primaire kleuren (rood, blauw, geel) staan in het midden van de cirkel. Daaromheen zie je de secundaire kleuren, dat zijn de kleuren die je verkrijgt wanneer je de primaire kleuren met elkaar mengt, dus paars, oranje en groen. En dan heb je nog de tertiaire kleuren, dat zijn kleuren die je krijgt wanneer je een primaire kleur vermengt met een secundaire kleur.

Het beste vind ik, wanneer je van plan bent om een ruimte te verven, is om meerdere kleuren te kiezen in een kleurenwaaier en er dan testers van te bestellen. Is dat er niet, knip en plak dan stukken van zo’n kleurenwaaier aan elkaar. Dan kun je de combinatie goed voor je zien. Sikkens verf is beschikbaar in veel verschillende kleuren dankzij de mengmachines.

De kleuren die in de cirkel tegenover elkaar liggen, heten de complementaire kleuren. Deze vullen elkaar aan en passen goed bij elkaar. Goed, dit is de theorie, want ik zeg laat die hele cirkel links liggen en probeer, experimenteer, meng en kijk wat eruit komt.

Donkerblauw, geel en oranje

De combinatie koningsblauw en oranje (met gele accentjes) is een van mijn favoriete kleurencombinaties. Volgens eerdergenoemde cirkel zijn het ook complementaire kleuren. Deze combinatie straalt warmte maar ook luxe uit. Het is elegant en een tikkie royaal.

Bruin, babyroze, lichtgroen

Ai ai, dat klinkt echt niet mooi maar eenmaal gecombineerd in een outfit of in een ruimte in je woning, dan zul je zien dat het heel harmonisch is. Het is een kleurcombinatie die vrij veel voorkomt in de natuur. Let maar op, roze bloemen, de bruine stam van een boom, groene bladeren…

Rood en fuschia

Als je geen energie krijgt van de combinatie rood en fuschia, dan weet ik het niet meer. Het roept passie! Ik had vroeger een rode jas met een fuschia voering, en ik werd echt verliefd op die combi. Op de foto zie je huisje in Burano, bij Venetië, zie je rechts de rode en de fuschia huizen? Mooi bij elkaar, toch?

De kleurtint en de intensiteit van een kleur doet ook veel met de uitstraling. De combinatie van rood met roze hieronder geeft een veel zachtere uitstraling dan hierboven.

Bij de ruimte passend

Andere combinaties die ik mooi vind zijn koningsblauw + donkerbruin + donkergroen, dat doet me denken aan Marokko. En turquoise met rood, zo mooi, daar zag ik eens tegels van tijdens een vakantie in Turkije.

Je kunt een hele toffe kleurcombinatie hebben gevonden, maar dat deze niet goed past bij de ruimte. Of je donkere of lichte kleuren gebruikt heeft bijvoorbeeld wel echt invloed op je interieur. Je kunt beter lichte kleuren gebruiken in een kleine ruimte en donkere kleuren in een grote ruimte. De eerste zorgt namelijk voor een ruimtelijk effect en de tweede zorgt voor een warme, knusse sfeer.

Overal inspiratie

Er is ook nog eens een verschil tussen warme en koude kleuren. Tot de warme kleuren horen kleuren als rood, oranje, geel en bruintinten. Deze kleuren zul je eerder kiezen wanneer je een warme energieke sfeer wilt creëren. Blauw en groen vallen onder de koude kleuren. Deze zorgen voor een rustige sere uitstraling. Kijk dus naar de ruimte en bedenk welke sfeer je er graag wilt uitstralen voordat je de kleuren kiest.

Wat vind jij mooie kleurencombinaties?

Vergelijkbare berichten

4 reacties

  1. Oh, die gekleurde huizen! Echt prachtig. Ik zou in zo’n vrolijk gekleurd huis echt zo willen wonen. Ik houd erg van de combinatie paars en rood.

  2. Joyce Joshua schreef:

    Wat een mooie foto’s! Krijg gelijk zin om aan de slag te gaan

  3. Ik vind de combinatie van roze, groen en bruin wel heel erg mooi. Roze is sowieso mijn lievelingskleur en zelf combineer ik dat altijd al graag met groen. Maar met dat bruin is het ook wel mooi.

  4. De pauwenverenkleurencombinatie vind ik zo gaaf! Roze en groen samen sprak me nooit zo aan, maar in Indiase mode zag ik deze en andere combi’s zo mooi samen gebruikt worden dat ik er anders tegen aan ben gaan kijken.
    Ombres vind ik ook geweldig <3

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.