Ga naar de inhoud
Home » 5 films met Olivia Colman

5 films met Olivia Colman

Olivia Colman

Vandaag vroegen we Jeannet van All Kinds of Things naar haar favoriete acteur of actrice. Zij twijfelde geen seconde, dat was Olivia Colman. Tip! All Kinds of Things is een leuk online magazine voor 60-plussers over, zoals de naam al aangeeft, ‘van alles en nog wat’.

Waarom heb je bij de ene acteur of actrice een klik en vind je de andere waardeloos? Ik heb een enorme klik met Olivia Colman (1974) en ik denk te weten hoe het komt dat ik haar zo leuk vind. Elke keer als zij in een film of serie speelt, denk ik, ha, gelukkig, daar is ze! Ze kan komedie spelen, maar is ook op haar plek in dramatische rollen. Ze heeft een manier van spelen, die heel natuurlijk voelt, niet opgelegd en je gelooft onmiddellijk, dat ze die majesteit is of die patiënt of die schoonmoeder.

Down to earth

Maar die klik ontstaat voor mij pas als blijkt dat de acteur of actrice als mens ook leuk is. Olivia Colman is regelmatig in talkshows te zien, o.a. bij Graham Norton, wiens shows ik vaak zie. Ze is daar een volstrekt zichzelf zijnde, down to earth, misschien zelfs een beetje verlegen vrouw, die zo ontwapenend is door haar voorkomen, dat ze iedereen voor zich inneemt. Ze flapt er van alles uit en dat tezamen met haar Engelse accent, maakt haar voor mij één van de leukste actrices van dit moment.

Hieronder vind je 5 films en series waar Olivia Colman – wiens eigenlijke naam Sarah Caroline Colman is – in speelde. Maar haar lijst van filmrollen is eindeloos en tegenwoordig houdt ze zich ook bezig met productiewerk.

Broadchurch (2013-2017), serie

Mijn eerste contact met Colman’s werk was in de serie Broadchurch, waarin zij de plaatselijke brigadier van politie speelt. Als er in haar dorp een jongen onder verdachte omstandigheden dood onderaan de klif wordt gevonden, komt er een arrogante nukkige detective, gespeeld door David Tennant, haar helpen om deze dood te onderzoeken.

Het duel tussen de twee hoofdpersonen is heerlijk om te zien. Zij ergert zich mateloos aan zijn gedrag en vice versa. Dat zij in het begin van de serie van 3 seizoenen lijnrecht tegenover elkaar staan en ze uiteindelijk toch elkaar weten te waarderen is geen nieuw gegeven. Maar het is gewoon leuk om naar die strijd te kijken. Het is acteren op hoog niveau. En zowel Olivia Colman als David Tennant hebben zo’n heerlijk Engels accent, zo lekker vet. De manier waarop DI Alec Hardy (Tennant) de naam van zijn ondergeschikte DS Miller zegt, is er eentje die in menig geheugen zal zitten.

Broadchurch is te zien op Disney Plus.

Fleabag (2016-2019), serie

Olivia Colman speelt in deze serie een wat artistiekerig excentriek type, die beeldhouwwerken maakt. Zij is de nieuwe vriendin van de vader van Fleabag, gespeeld door Phoebe Waller-Bridge, die de serie ook schreef. Fleabag is een hilarisch en pijnlijk kijkje in het brein van een jonge cynische, maar eigenlijk droevige vrouw die zich in het moderne leven in Londen stort. Ze probeert iets traumatisch te verwerken, maar wijst iedereen af die haar wil helpen. Een buitengewoon geestige serie met een droevige ondertoon en extra bijzonder omdat Fleabag direct (min of meer buiten de serie om) tegen de kijker praat. Hierdoor word je helemaal in haar verhaal meegenomen. En als ik zeg direct, dan bedoel ik ook direct. Ze heeft het over neuken, alsof ze het over eten heeft. Haar taal is heel erg “in your face”.

Olivia Colman speelt hier een geestige bijrol. Degene die alle credits krijgt is echter zonder meer Phoebe Waller-Bridge. Heb je de serie nog niet gezien? Enorme aanrader!

Fleabag is te zien op Prime Video.

The Favourite (2018)

In deze film speelt Olivia Colman de rol van Koningin Anne, waar ze 16 kilo voor aan kwam. Een tweestrijd om de gunsten van de koningin ontstaat tussen aan de ene kant, de hertogin van Marlborough (gespeeld door Rachel Weisz) en aan de andere kant de jonge dienstmeid Abigail (gespeeld door Emma Stone).

De film is gesitueerd aan het begin van de 18e eeuw (1711) in Groot Brittannië. Koningin Anne is door de oorlog met Frankrijk eigenlijk bankroet en totaal niet geïnteresseerd in regeren. Ze speelt liever met haar 17 konijntjes, die vrijelijk in haar paleiskamer rond mogen lopen. De hertogin probeert via de koningin macht uit te oefenen. Niet alleen probeert zij haar plaats min of meer in te nemen, ze wordt ook haar minnares. Als Abigail ten tonele komt probeert zij de hertogin weg te krijgen uit het paleis, zodat zij in de plaats de minnares van de koningin kan worden. Dat er vuile spelletjes gespeeld worden, dat is duidelijk. Omdat er weinig bekend is over deze koningin Anne, kan Olivia Colman heerlijk uitpakken. Ze speelt haar als een beetje wereldvreemde, misschien wel gekke, vrouw, die tegen een depressie aan zit.

Seksscène

Olivia Colman vertelde buitengewoon grappig in de show van Graham Norton over een seksscène met Emma Stone. De laatste moest op een gegeven moment onder de rokken van de koningin voelen. Om een echte reactie te krijgen van Emma Stone plaatste Olivia Colman een spons tegen haar kruis, zodat Emma Stone een soort van “natte poes” zou aanraken. De manier waarop ze het woordje “sponge” uitspreekt in de show is zo hilarisch. “Oh, it’s a sponge, it’s a sponge”. Kijk eerst naar dit fragment en daarna naar de film, heel erg grappig. Olivia Colman won voor haar rol in 2018 de Oscar voor beste vrouwelijke hoofdrol.

Olivia Colman films

The Favourite is te zien op Disney Plus.

The Crown (2019-2020), serie

Voor het grote publiek is haar rol als Elizabeth II de meest belangrijke. Olivia Colman speelt in het 3e en 4e seizoen van The Crown, dat begint met Claire Foy in de eerste twee seizoenen en waar Imelda Staunton is gecast voor de rol van de oudere koningin in seizoen 5 en in het nog niet beschikbare laatste seizoen.

Wat een geweldige serie is The Crown. De aankleding, de keuze van de actrices voor de rol van koning Elizabeth II, het verhaal, alles is goed aan deze serie. De serie begint in 1947 wanneer Elizabeth II trouwt met Philip Mountbatten. Seizoen 3 gaat over een aantal politieke ontwikkelingen, maar ook over de affaire die de zus van de koningin prinses Margaret heeft met de tuinman. Camilla Parker Bowles verschijnt. Het vierde seizoen toont de moordaanslag op Lord Mountbatten en de moeizame relatie tussen prins Charles en lady Diana, en de periode dat Margaret Thatcher premier is van Groot Brittannië.

Golden Globe en Emmy

Olivia Colman is een opgewekte, niet bij de pakken neerzittende koningin, die haar leven ten dienste stelt aan het koninkrijk. Het moeilijke van deze acteerklus is natuurlijk dat iedereen koningin Elizabeth II kent en dus vergelijkingen gaat trekken. Lijkt de actrice wel genoeg op de koningin en heeft ze dit echt zo op deze manier gezegd? De kans bestaat dat je wordt afgebrand. Dat de keuze van Olivia Colman voor de rol van koningin de juiste was, blijkt wel uit het feit dat ze voor deze rol in 2020 zowel de Golden Globe voor beste actrice in een dramaserie heeft gewonnen als de Emmy Award in 2021 voor beste vrouwelijke hoofdrol in een dramaserie.

The Crown is te zien op Netflix.

Empire of Light (2023), film

Sinds deze maand is de film Empire of Light uit met Olivia Colman in de rol van bioscoopmedewerkster Hillary bij een filmtheater in de jaren 80 in een plaatsje aan de kust van Engeland. De bioscoop reflecteert het bipolaire karakter van Hillary. Aan de ene kant zie je het mooie leven in de vorm van films en de prachtige bioscoop zelf. Maar aan de andere kant is er het deel van het theater, dat ooit mooi was, maar nu niet meer in gebruik en vervallen is. Soms staat ze op de toppen van het leven (helemaal als ze verliefd wordt op haar collega), maar vaker zijn er diepe dalen. Lithium houdt haar op die momenten overeind, maar het zorgt ervoor dat ze een fletse afspiegeling van zichzelf wordt.

Olivia Colman is wederom perfect gecast voor deze rol: ze speelt Hillary vol leven als het goed gaat en vol tragiek als het slecht gaat. Vooral de scene op het strand, waar ze met haar nieuwe liefde naar toe gaat, is een beauty. Je ziet haar eerst genieten van de zon en de liefde, maar opeens slaat haar humeur om en vernielt ze de dag door hysterisch het door hen samen gemaakte zandkasteel kapot te maken.

Empire of Light is op dit moment in de bioscoop te zien.

Eindeloze lijst

De films en/of series die hierboven staan heb ik allemaal gezien. Maar op haar eindeloze lijst van films en series staat er nog één met stip bovenaan. De film die ik heel graag wil zien is The Father met Olivia Colman als verzorgende dochter van een dementerende man. Ze moet vechten tegen zijn argwaan en haar wanhoop wordt door Olivia Colman fenomenaal geacteerd, blijkt uit alle recensies. The Lost Daughter schijnt ook een goede film te zijn.

Tja, wat kan deze vrouw niet spelen? Mocht je nog nooit iets van haar gezien hebben, kies dan één van deze bovenstaande titels. Veel plezier!

1 reactie op “5 films met Olivia Colman”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Translate »