fucking spring
|

When F***ing Spring is in the Air | coming-of-age roadmovie

Regisseur Danyael Sugawara maakt met When F***ing Spring Is In The Air een kleurrijke coming-of-age roadmovie. Wanneer de 17-jarige Poolse Kasia zwanger blijkt, zal ze serieuze en weloverwogen keuzes moeten maken. Of de egocentrische rebelse tiener hier klaar voor is, is nog maar sterk de vraag.

Troosteloze omgeving

Kasia groeit op bij haar oma in een troosteloze wijk in Gdynia, een havenstad in het noorden van Polen. Ze heeft al lange tijd geen contact met haar ouders die haar jaren eerder verlaten hebben. Het waarom is Kasia nooit helemaal duidelijk geworden, maar ze is boos. Boos op haar ouders, boos op de wereld, boos op haar vriendje, niemand lijkt die opgekropte woede te kunnen verzachten.

Kasia (Ada Szczepaniak) en haar oma leven in ernstige armoede in een slecht onderhouden huisje. Wanneer ze hun huis dreigen te verliezen, besluit Kasia om haar ouders op te zoeken en ze om geld te vragen. De zoektocht zal het jonge meisje via Duitsland naar Nederland leiden. Onderweg ontrafelt ze allerlei familiegeheimen en een deel van de reis zal ze afleggen met een onverwachtse ‘bondgenoot’.

Irritante Eurowees

Op zich is When F***ing Spring Is In The Air een vermakelijke film, maar het hoofdpersonage is ontiegelijk irritant. Het is daardoor moeilijk om met haar mee te leven. Natuurlijk is ze eigenlijk simpelweg een boze tiener die gewoon wat liefde nodig heeft, maar ze is soms behoorlijk onverantwoordelijk wat betreft haar medereiziger (zonder al teveel te willen spoilen), ronduit gemeen tegen haar vriend en onhebbelijk jegens haar vader (en oma).

Wat mij daarentegen wel aansprak is dat er weinig films worden gemaakt over het fenomeen Eurowees. De benaming Eurowees slaat op een kind uit Oost-Europa dat door zijn ouders achtergelaten wordt omdat ze vanwege slechte (economische) omstandigheden in eigen land in West-Europa gaan werken. De kinderen worden grootgebracht door hun grootouders of in weeshuizen. Er zijn naar schatting meer dan 300 000 Eurowezen in Polen alleen al. When F***ing Spring Is In The Air biedt daar wel een inkijk in. Een sombere, grauwe inkijk.

Autobiografisch

Regisseur Danyael Sugawara liet zich deels inspireren door zijn eigen ervaringen. Niet dat hij een Eurowees is, maar hij heeft een ingewikkelde band met zijn vader die hij slechts om de zoveel jaren zag. Na de scheiding verbleef Danyael met zijn zus en Poolse moeder in Nederland, terwijl zijn vader in Japan woonde. De complexe relatie die je dan ontwikkelt met een ouder en de daaruit voortvloeiende bindingsangst komt overeen met de relatie van Kasia met haar ouders.

Ikzelf zag ook mijn vader slechts eens in de zoveel jaren, want ook in mijn geval woonde hij ver weg. Ik herken die beladen momenten dan ook goed, evenals alle onuitgesproken emoties. En eigenlijk was ik ook best een boze tiener. En al zou ik het niet snel hardop zeggen…ook ontiegelijk irritant.

Srsck score ★★★

Nederland, 2023. Drama van Danyael Sugawara met Julia Kijowska, Cezary Łukaszewicz, Ada Szczepaniak, Nadine Ignas en Stanisław Linowski.

De film When F***ing Spring Is In The Air is vanaf 29 februari te zien in de bioscoop.

Vergelijkbare berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.