SRSCK

TOP 12 MOOISTE ZEEDIEREN TER WERELD

Geschreven door Little Miss

Zoveel mooie zeedieren! (c) Silvain de Munck via Flickr.com
Zoveel mooie zeedieren! (c) Silvain de Munck via Flickr.com

Ik ben gek op dieren! Maar zeedieren vind ik eigenlijk wel het mooist! Ik denk dat er nog heel veel onderwater dieren ontdekt moeten worden. Ik heb een top 12 van de, volgens mij, mooiste zeedieren ter wereld gemaakt:

Wierzeedraakje

Dit zeepaardje kun je vinden langs de zuidelijke en westelijke kusten van Australië. Hij heeft deze naam omdat er een soort van blaadjes aan zijn lichaam zitten. Die zijn bedoeld als camouflage. Ze zijn niet zo groot, maar wel groter dan de meeste “gewone” zeepaardjes. Om te eten zuigt hij diertjes, zoals plankton en vislarven, op met zijn grote snuit.

Wierzeedraakje (c) Joseph C Boone via Wikipedia
Wierzeedraakje (c) Joseph C Boone via Wikipedia

Koraalduivel

Ik vind de koraalduivel echt een prachtige vis! Hij kwam eigenlijk alleen voor in de Indische Oceaan en de Grote Oceaan maar nu komt hij misschien ook voor in de Caribische Zee. Dat is niet goed voor het koraal daar, want de koraalduivel eet het op. Er zijn ook speciale programma’s geplaatst om hem weg te houden van de plekken waar hij niet hoort te zijn.

Koraalduivel (c) Knexon Cho via Flickr.com
Koraalduivel (c) Knexon Cho via Flickr.com

Kokosnootoctopus

De kokosnootoctopus (of de geaderde octopus) gedraagt zich vaak best raar voor een octopus (eigenlijk is het een inktvis)! Hij vindt het bijvoorbeeld heel normaal om op twee tentakels naar voren te gaan. En hij zoekt kokosnoten om als onderdak te gebruiken! Echt heel grappig! Hij is ook heel mooi vind ik. Meestal heeft hij wit blauwe zuignapjes en een een beetje donker bruine huid.

Kokosnootoctopus (c) Prilfish via Flickr.com
Kokosnootoctopus (c) Prilfish via Flickr.com

Zeenaaktslak

Ik heb al eerder over de zeenaaktslak geschreven omdat ik een top 15 raarste dieren had gemaakt en hij is ook wel heel raar! Hij komt voor in allemaal verschillende vormen, kleuren en maten! Die kunnen handig zijn ter verdediging of als camouflage. Meestal eten ze andere zeedieren.

Zeenaaktslak (c) eyeweed via Flickr.com
Zeenaaktslak (c) eyeweed via Flickr.com

Maanvis/Klompvis

Deze maanvis kun je ook klompvis of mola mola noemen. Er zijn ook twee soorten anderen maanvissen (de gewone en de atlantische maanvis) maar deze vind ik het mooist. Hij is de meest bekende zware beenvis want een volwassen vis weegt gemiddeld 1 ton en word 1,8 m lang! Hij eet plankton, kwallen en kleine visjes.

Maanvis (c) JoshBerglund19 via Flickr
Maanvis (c) JoshBerglund19 via Flickr

Zeeschildpad

Ik heb de zeeschildpad altijd al super mooi gevonden! Het is alleen wel heel erg dat van de 6 soorten minstens 5 bedreigd zijn ! De zeeschildpad leeft al ongeveer 120 miljoen jaar en ze kunnen wel 100 jaar of ouder worden! Ze eten voornamelijk kwallen, inktvissen en kreeftachtigen.

Zeeschildpad (c) Deeje via Flickr.com
Zeeschildpad (c) Deeje via Flickr.com

Papegaaivis

Deze kleurrijke vis heet zo omdat het lijkt alsof hij een snaveltje heeft. Ze kunnen wel 1 meter lang worden! Meestal zijn ze eerst groen of bruin, daarna krijgen ze meer mooie kleuren erbij. Eerst kunnen ze een soort onzichtbare cocon om zichzelf vormen, maar als volwassen vis kan dat niet meer.

Papegaaivis (c) Richard Ling
Papegaaivis (c) Richard Ling

Ze worden allemaal geboren als vrouw, maar soms worden ze daarna mannetjes of supermannetjes. Supermannetjes hebben een harem om zich heen van veel vrouwtjes. Ze eten door grote happen van het koraal te nemen.

Bloemkoolkwal

Deze mooie kwal word ook wel zeepaddestoel genoemd. Het is een schijfkwal en hij komt voor in de Middellandse Zee, de Zwarte Zee, de Noordzee en de Atlantische Oceaan. En hij heeft geen tentakels!

Bloemkoolkwal of zeepaddestoel via Wikimedia commons
Bloemkoolkwal of zeepaddestoel via Wikimedia commons

Slangsterren

Een slangster is familie van de zeester en ik vind alle zeesterren mooi. Maar de slangster heeft hele mooie poten omdat ze daarmee heel elegant door het water bewegen. Dat kun je zien op dit filmpje:

Verder kunnen de grootste soorten wel 60 cm lang worden en met hun armen waar geen zuignapjes (zoals bij zeesterren) aan zitten kunnen ze veel sneller bewegen.

Slangster (c) William via Flickr.com
Slangster (c) William via Flickr.com

Kempvis

Dit is een vis met een super grote staart en dat vind ik heel cool! Je hebt verschillende soorten kempvissen, de Siamese kempvis, zoals die op de foto, is supercool. De mannetjes zijn groter en hebben meer kleuren dan de vrouwen. Ze kunnen 6 cm worden. Mannetjes kempvissen vechten met elkaar tot er één doodgaat. Daarom kun je als je een kempvis als huisdier hebt, maar één mannetje tegelijk nemen. Ze eten kleine visjes en muggenlarven.

Anandarajkumar via Wikimedia
Anandarajkumar via Wikimedia

Eetbare zeeappel

Dit vind ik echt een coole zee-egel! Hij kan roze, rood of paars worden. Waarschijnlijk kan hij tien jaar oud worden. Hij eet algen en wordt gegeten in sommige landen.

Eetbare zeeappel (c) Christophe Quintin via Flickr.com
Eetbare zeeappel (c) Christophe Quintin via Flickr.com

Maanlipvis

Veel lipvissen vind ik mooi maar de maanlipvis is al helemaal gaaf met al die patronen! Hij kan 25 cm worden en zijn kop heeft groene en rode strepen. Hij komt voor in de Indische Oceaan, de Stille Oceaan en de Rode Zee.

Maanlipvis (c) Richard Ling via Flickr.com
Maanlipvis (c) Richard Ling via Flickr.com

Er zijn nog veel meer mooie zeedieren en heel veel mooi gekleurde vissen. Later wil ik eigenlijk ook graag marine bioloog worden of professionele duiker of filmmaker en dan onderzee films maken.

4 thoughts on “TOP 12 MOOISTE ZEEDIEREN TER WERELD

  1. Kijk je moeder lief aan en vraag of ze je meeneemt naar de Similan Islands in Thailand om te snorkelen, dan zul je heel veel mooie zeedieren tegenkomen 🙂 O.a. de papegaaivis, maar er zwom ook een zeeschildpad langs toen ik daar snorkelde!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.