zeedieren

Top 12 mooiste zeedieren ter wereld

Geschreven door Little Miss (12 jr)

Zoveel mooie zeedieren! (c) Silvain de Munck via Flickr.com
Zoveel mooie zeedieren! (c) Silvain de Munck via Flickr.com

Ik ben gek op dieren maar zeedieren vind ik eigenlijk wel het mooist! Ik denk dat er nog heel veel onderwater dieren ontdekt moeten worden. Ik heb een top 12 van de, volgens mij, mooiste zeedieren ter wereld gemaakt:

Wierzeedraakje

Dit zeepaardje kun je vinden langs de zuidelijke en westelijke kusten van Australië. Hij heeft deze naam omdat er een soort van blaadjes aan zijn lichaam zitten. Die zijn bedoeld als camouflage. Ze zijn niet zo groot, maar wel groter dan de meeste “gewone” zeepaardjes. Om te eten zuigt hij diertjes, zoals plankton en vislarven, op met zijn grote snuit.

zeedraakje
Wierzeedraakje (c) Joseph C Boone via Wikipedia

Koraalduivel

Ik vind de koraalduivel echt een prachtige vis! Hij kwam eigenlijk alleen voor in de Indische Oceaan en de Grote Oceaan maar nu komt hij misschien ook voor in de Caribische Zee. Dat is niet goed voor het koraal daar, want de koraalduivel eet het op. Er zijn ook speciale programma’s geplaatst om hem weg te houden van de plekken waar hij niet hoort te zijn.

koraalduivel vis
Koraalduivel (c) Knexon Cho via Flickr.com

Kokosnootoctopus

De kokosnootoctopus, of de geaderde octopus, gedraagt zich vaak best raar voor een octopus (eigenlijk is het een inktvis)! Hij vindt het bijvoorbeeld heel normaal om op twee tentakels naar voren te gaan. En hij zoekt kokosnoten om als onderdak te gebruiken! Echt heel grappig! Hij is ook heel mooi vind ik. Meestal heeft hij wit blauwe zuignapjes en een een beetje donker bruine huid.

Kokosnootoctopus (c) Prilfish via Flickr.com
Kokosnootoctopus (c) Prilfish via Flickr.com

Zeenaaktslak

Ik heb al eerder over de zeenaaktslak geschreven omdat ik een top 15 raarste dieren had gemaakt en deze slak is ook wel heel raar! De zeenaaktslak komt voor in allemaal verschillende vormen, kleuren en maten! Dat kan handig zijn ter verdediging tegen andere dieren of als camouflage. Meestal eten ze andere zeedieren.

zeenaaktslak
Zeenaaktslak (c) eyeweed via Flickr.com

Maanvis/Klompvis

Deze maanvis wordt ook klompvis of mola mola genoemd. Er zijn twee soorten anderen maanvissen (de gewone en de Atlantische maanvis) maar deze vind ik zelf het mooist. Het is de meest bekende zware beenvis want een volwassen vis weegt gemiddeld 1 ton en wordt 1,8 m lang! De maanvis eet plankton, kwallen en kleine visjes.

maanvis of klompvis
Maanvis (c) JoshBerglund19 via Flickr

Zeeschildpad

Ik heb de zeeschildpad altijd al super mooi gevonden. Het is alleen wel heel erg dat van de 6 soorten, er minstens 5 bedreigd worden! De zeeschildpad leeft al iets van 120 miljoen jaar. Ze kunnen wel 100 jaar of ouder worden! Ze eten voornamelijk kwallen, inktvissen en kreeftachtigen.

zeedieren
Zeeschildpad (c) Deeje via Flickr.com

Papegaaivis

Deze kleurrijke vis heet zo omdat het lijkt alsof hij een snaveltje heeft. De papegaaivis, ook wel Scaridae genoemd, kan wel 1 meter lang worden! Meestal zijn ze eerst groen of bruin, daarna krijgen ze meer mooie kleuren erbij. Eerst kunnen ze een soort onzichtbare cocon om zichzelf heen vormen, maar als volwassen vis kan dat niet meer. Ze eten door grote happen van het koraal te nemen.

mooie vissen
Papegaaivis (c) Richard Ling

Ze worden allemaal geboren als vrouw, maar soms worden ze daarna mannetjes of supermannetjes. Supermannetjes hebben een harem om zich heen met meerdere vrouwtjes.

Bloemkoolkwal

Deze mooie kwal word ook wel zeepaddenstoel genoemd. Het is een schijfkwal en hij komt voor in de Middellandse Zee, de Zwarte Zee, de Noordzee en de Atlantische Oceaan. En hij heeft geen tentakels!

Bloemkoolkwal of zeepaddestoel via Wikimedia commons
Bloemkoolkwal of zeepaddestoel via Wikimedia commons

Slangsterren

Een slangster is familie van de zeester en ik vind alle zeesterren mooi. Maar de slangsterren hebben hele mooie poten waarmee ze heel elegant door het water kunnen bewegen. Dat kun je zien op dit filmpje:

Verder kunnen de grootste soorten wel 60 cm lang worden en met hun armen waar geen zuignapjes (zoals bij zeesterren) aan zitten kunnen ze veel sneller bewegen. Wat zien ze er bijzonder uit, vind je niet?!

Slangster (c) William via Flickr.com
Slangster (c) William via Flickr.com

Kempvis

Dit is een vis met een super grote staart en dat vind ik heel cool! Je hebt verschillende soorten kempvissen, de Siamese kempvis, zoals die op de foto, is supercool. De mannetjes zijn groter en hebben meer kleuren dan de vrouwen. Het zijn kleine vissen, ze kunnen 6 cm worden. Mannetjes kempvissen vechten met elkaar tot er één doodgaat. Daarom kun je als je een kempvis als huisdier hebt, maar één mannetje tegelijk nemen. Ze eten kleine visjes en muggenlarven.

Anandarajkumar via Wikimedia
Anandarajkumar via Wikimedia

Eetbare zeeappel

Dit vind ik echt een coole zee-egel! Hij kan roze, rood of paars worden. Waarschijnlijk kan hij tien jaar oud worden. Hij eet algen en in sommige landen wordt de zeeappel zelf gegeten.

zee egel
Eetbare zeeappel (c) Christophe Quintin via Flickr.com

Maanlipvis

Veel lipvissen vind ik mooi maar de maanlipvis is al helemaal gaaf met al die patronen! Hij kan 25 cm worden en zijn kop heeft groene en rode strepen. Hij komt voor in de Indische Oceaan, de Stille Oceaan en de Rode Zee.

maanlipvis
Maanlipvis (c) Richard Ling via Flickr.com

Er zijn nog veel meer mooie zeedieren en heel veel mooi gekleurde vissen. Later wil ik eigenlijk graag marinebioloog worden of professionele duiker of een filmmaker die onderwater films maakt.

Vergelijkbare berichten

4 reacties

  1. Kijk je moeder lief aan en vraag of ze je meeneemt naar de Similan Islands in Thailand om te snorkelen, dan zul je heel veel mooie zeedieren tegenkomen 🙂 O.a. de papegaaivis, maar er zwom ook een zeeschildpad langs toen ik daar snorkelde!

    1. Lijkt me heel leuk! Ik zal haar lief aankijken 🙂

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.