Ga naar de inhoud
Home » Top 20 mooie originele voornamen voor meisjes

Top 20 mooie originele voornamen voor meisjes

Frida Kahlo meisjesnamen

Een originele voornaam hoeft niet meteen helemaal weird te zijn zoals op deze lijst van rare voornamen. Dus als je gewoon eens wat anders wilt dan de drie meestgegeven voornamen voor meisjes van 2015 (Emma, Julia en Sophie) zonder meteen te vervallen in gekke namen als Fifi Trixibelle of Makena’lei, dan kan dat.

1 van de 3 Srsck-kindjes, toen nog in de buik en naamloos ;)
1 van de 3 Srsck-kindjes, toen nog in de buik en naamloos

Je hebt hele mooie klassieke meisjesnamen die niet zo vaak voorkomen, die in de vergetelheid zijn geraakt of die je in een bepaald land gewoon minder vaak hoort. Emma staat in meerdere landen in de top 3 meestgegeven meisjesnamen maar Inès komt bijvoorbeeld heel veel voor in Frankrijk en bijna niet in Nederland (slechts 5 keer gegeven in 2014). Hier is onze top 20 mooie originele voornamen voor meisjes.

Alma (of Alba)

Alma komt uit het Latijn en betekent voedend, verkwikkend. Een ander uitleg kan zijn dat het uit het Spaans komt en ziel betekent. Een bekende Alma is Alma Mahler, de vrouw van de componist Gustav Mahler. Ze was heel mooi, slim en eigenwijs en ze had een krachtige persoonlijkheid.

De actrice die Nairobi speelt in Casa de Papel heet Alba. Alba komt uit het Latijn en betekent wit. Het zit in de top 10 meisjesnamen in Spanje maar in Nederland komt het weinig voor.

Frida

Dit is een van mijn favoriete voornamen voor meisjes ooit. Het heeft ook hoog op de lijst gestaan toen ik zwanger was maar ik kende vroeger een Frida die ik niet zo leuk vond waardoor ik de naam niet aan mijn eigen dochter heb gegeven 🙂 Frida is van Germaanse oorsprong en betekend vrede. Eigenlijk is de grondvorm Frederik dus mijn naam, tenminste..ik ben een Frédérique maar ik vind Frida veel mooier haha. Daarnaast doet het me aan Frida Kahlo denken, sterk en talentvol.

Gia

Gia is een Italiaanse voornaam en komt van Gianna. De jongensvorm Gio vind ik ook erg mooi trouwens. De grondvorm is Johannes dus Gia betekent eigenlijk God is genadig. Een bekende Gia is het topmodel Gia Carangi (jaren ’70-’80), dus er hangt wel een tragisch verhaal aan de voornaam.

Anaïs

Anaïs is van oorsprong een Catalaanse voornaam die veel voorkomt in Frankrijk. Anaïs Nin was een bekende Franse schrijfster. Het betekent genadig en/of dankbaar. Ik vind het een elegante voornaam. Het moet alleen wel goed uitgesproken worden anders klinkt het niet 🙂

Thalia

Thalia kan verwijzen naar de muze van het blijspel, van de komedie, maar ook naar een van de drie gratiën. Het hangt er eigenlijk vanaf hoe je de naam uitspreekt. Met de klemtoon op de i, is het de muze. Met de klemtoon op de a is het een van de drie gratiën. De naam komt uit het Grieks en betekend ‘de bloeiende, de jeugdige’.

De drie gratiën van Botticelli
De drie gratiën van Botticelli

Mathilde

Eigenlijk een vrij simpele naam maar ik vind het wel een hele mooie naam. Het is van Germaanse oorsprong en betekent zoiets als de machtige strijdster. Jacques Brel had een prachtig nummer dat Mathilde heet.

Juno

Weinig meisjesnamen eindigen op een O. Juno vind ik dan ook een mooie mix, een korte eenvoudige naam maar wel bijzonder door de klank. Voor de Romeinen was Juno de beschermgodin van de vrouw en van het huwelijk. Ze was de moeder van Vulcanus en Mars. De naam doet me wel erg denken aan de film Juno waarin een heel jong meisje zwanger raakt (totaal niet relevant maar: hele toffe film met hele toffe soundtrack!).

Juno-associaties
Juno-associaties

Marusia

Zo heet mijn nicht. Ik heb het altijd een mooie naam gevonden. Het wordt wel vaak afgekort tot Marus (spreek uit Maroesj). Het is van oorsprong een Russische en/of Poolse naam en het komt van Maria.

Jelka

Jelka is van Slavische oorsprong en betekent ‘fakkel’. Ik heb eerlijk gezegd geen idee waarom ik het mooi vind maar…ik vind het gewoon mooi dus 🙂

Saoirse

Saoirse is een Ierse naam met een mooie betekenis, namelijk ‘vrijheid’. Actrice Saoirse legt in het filmpje hieronder uit hoe je het uitspreekt 😉

Carmen

Carmen is in 2014 55 keer gegeven in Nederland dus het is niet een hele unieke naam maar het is ook zeker bij lange na niet een van de meest gegeven meisjesnamen in Nederland. In Spanje komt de naam wel veel voor. Het is ook een Spaanse naam dat zoiets betekent als Geboren op de dag van onze vrouw van de Karmel. In het Latijn betekent het gedicht of liedje. Je kunt dus alle kanten op 😉 De naam Carmen werd voornamelijk bekend door de beroemde opera Carmen.

Althea

Althea is van oorsprong een Griekse naam en komt uit de Griekse mythologie. Het betekent ‘die geneest’. Ik vind het een mooie vrouwelijke naam en het is vrij zeldzaam.

Silke

Silke is een Duitse naam en betekent hemels, een mooie betekenis dus 🙂 Silke is ook een Friese meisjesnaam. Ik associeer de naam met zijde, dus zacht en mooi. Bovendien ken ik een Silke die mooi en mysterieus is dus dat past helemaal in het beeld!

Alice

Gewoon Alice omdat ik Alice in Wonderland nog steeds een van de beste boeken ooit vind en bij Alice altijd aan Alice in Wonderland moet denken en dus…vrolijk word van die naam 🙂 Het is een Engelse naam, schijnbaar een variant op Adelheid.

alice
Alice in Wonderland

Jildou

Jildou is een Friese naam en is de vrouwelijke variant van Jeldau (die weer komt van Geldau :)) en betekent zoiets als waarde of betaling. Ik vind het mooi, het heeft iets lieflijks.

Aria

Aria is van oorsprong een Italiaanse naam. Mooi omdat het meteen muziek oproept (meer muzikale namen hier). In Amerika is het een hele populaire meisjesnaam. Een van de personages in de serie Pretty Little Liars heet Aria dus misschien zal de naam in de toekomst ook in Nederland vaker gegeven worden.

Troian

Om even in de Pretty Little Liars sfeer te blijven gooi ik de aparte naam Troian op. Zo heet de actrice die de rol van Spencer vertolkt. Ik vind het een hele mooie naam, vrouwelijk maar krachtig. Het is van Slavische origine en betekent zoiets als vader van een drieling dus dat is wat minder vrouwelijk 😉

PLL, een bron van inspiratie ;)
PLL, een bron van inspiratie 😉

Ava

Ava komt waarschijnlijk uit het Latijn en betekent ‘kleine vogel’. Ava komt heel veel voor in Amerika. Actrice Ava Gardner zorgde er voor dat de naam bekend werd. De dochter van Reese Witherspoon en Ryan Phillippe heet ook Ava. Ik houd wel van de mix van kort en bondig maar toch vrouwelijk!

Eirlys

Deze naam betekent Sneeuwklokje en komt oorspronkelijk uit Wales maar ik heb me laten vertellen dat het ook daar eigenlijk een hele zeldzame naam is. Ik vind het een beetje Lord of the Rings-achtig. Het heeft zo’n fantasy gevoel.

Ella

Van oorsprong is Ella een Spaanse naam. Het betekent ‘jong meisje’. Mij doet Ella meteen aan de zangeres Ella Fitzgerald denken en that’s a good thing!

Ella Fitzgerald
Ella Fitzgerald

Inès

Deze naam komt veel voor in Frankrijk en er zijn talloze varianten van in verschillende talen (met accent, zonder accent, met accent grave, met accent aigu). Een van de varianten is de Kroatische voornaam Janja (toevallig een kennis met die naam). De grondvorm is Agnes en het betekent puur, rein en/of kuis. Inès de la Fressange is een bekend Frans model en modeontwerpster. (meer namen van modellen hier)

Veerle

Ik dacht dat Veerle een typische Vlaamse meisjesnaam was maar het is eigenlijk van oorsprong een Germaanse naam, afgeleid van Farahilde. Ik vind Veerle heel lieflijk klinken, heel zoet maar de betekenis van Veerle is eigenlijk wel stoer: reizende strijdster.

Wat zijn jouw favoriete voornamen voor meisjes?

20 reacties op “Top 20 mooie originele voornamen voor meisjes”

  1. Dat zijn inderdaad mooie namen. Al komen er een aantal wel al in mijn vriendenkring voor. Ik vind het vervelend met namen trouwens. Emma is bij ons echt een familienaam en mijn twee overgrootmoeders heetten zo. Beiden hebben de oorlog niet overleefd, maar omdat iedereen zijn kind Emma noemt, zou ik het nooit meer doen… Pfff.

    1. Mijn collega heet Emma, ik vind het een hele mooie klassieke naam en zij is een heel leuk mens. Aangezien zij de enige Emma is die ik ken, heb ik er hele goede associaties bij 🙂

      Mijn middelste heeft een voornaam die enorm veel voorkomt (de andere twee komen juist heel weinig voor) en eerst vond hij dat niet zo leuk maar nu ziet hij ook de voordelen ervan in (je hoeft je naam niet 20 000 keer te spellen, het is in elk land waar we komen een gewone naam dus geen gezeur daarmee en je vindt altijd wel een souvenir met je voornaam erop haha)

    1. Ah wat leuk! Ik wist het ook niet trouwens, ik dacht dat het Frans was. Ik hoorde het vooral in Frankrijk altijd. Ken je de tekenfilm The Amazing World of Gumball, daar heet het zusje van de hoofdrol ook Anaïs 🙂

    1. Ja ik vond dat ook lastig toen ik mijn kinderen kreeg. Dacht ook eigenlijk teveel door dus of je een naam zo om kon draaien dat je ermee gepest kon worden, of dat een naam iets heel ergs betekende in een andere taal. Succes met kiezen 😉

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Translate »