Tags

, , , , , ,

Sinterklaas is in het land aangekomen, de Pieten-discussies zijn nog volop bezig en de lootjes zijn getrokken. Met andere woorden, het is weer bijna 5 december dus…surprise tijd! Wat zullen we nu eens maken om niet te vervallen in de kartonnen iPads of de zoveelste gevulde Amerigo.

De Sint is weer in 't land (c) Srsck

De Sint is weer in ‘t land (c) Srsck

Ik ben een heel creatief mens…in mijn hoofd. Nee echt, in mijn hoofd gaat alles goed en maak ik de vetste meest originele en ingewikkelde creaties maar in de praktijk is elke iets ingewikkelde knutselwerk een dikke fail. Ik weet mijn eerste Sinterklaas surprise nog heel goed, ik had een onderzee paradijs gemaakt. Een soort van weirde vage poppenkast van hout en gelijmde snoepjes en recycle materiaal. Een heel raar ding dat half uit elkaar viel. Denk dat het meisje in kwestie niet erg blij was met de surprise die ze van me kreeg .

Ok dus wat nu? Wat gaan we maken? Hier is mijn top 10 surprises ter inspiratie. Het zijn niet allemaal daadwerkelijk surprises maar ze zouden volgens mij wel prima dienst doen als Sinterklaas surprises!

Een Zebrahoofd…

Sinterklaas surprise

Zebra (c) Dwell studio

Hoe leuk is deze dan? Je kunt dit natuurlijk weer met alle dieren maken die je maar zou willen of zelfs een portret maken van degene die je getrokken hebt. Het kan ook een mens zijn! Leuk met deze is dat, als je het cadeau een beetje handig erin stopt, degene die het krijgt het hoofd later kan ophangen in huis. De zebra op de foto kun je kant en klaar kopen bij Dwell studio maar hier zie je precies hoe je dit zebra hoofd met papier maché namaakt.

Letters van papier maché

Letters, eerst de basis maken

Letters, eerst de basis maken (c) Modern Art 4 Kids

Je kunt de naam van degene maken die je getrokken hebt. Of gewoon de eerste letter als je dat teveel werk vindt 🙂 Volg de duidelijke stap voor stap instructies op Modern Art 4 Kids!

Met mijn twee linkerhanden neig ik met dit soort dingen vaak naar papier maché omdat dat eigenlijk nooit kan mislukken. Papier mache is een mengsel van papier en lijm (behanglijm werkt goed maar ook een mengsel van water en bloem doet het prima). Wanneer de lijm dan opdroogt wordt het papier hard. Je kunt met papier maché ook een pinata maken als surprise maar ik weet niet of dat geschikt is voor surprises op school omdat je dan wel loopt te zwaaien met een stok :/ Papier maché is in ieder geval heel simpel en je kunt er eigenlijk praktisch elke vorm mee maken.

Een cactus…

Kaktus (c) Nido.de

Cactus (c) Nido.de

Om de instructies te lezen én om je Duits te oefenen klik je hier! Dit kun je dus met allerlei planten of bloemen doen. Emmertje eronder, cadeau erin, cactus of andere plantvorm maken en klaar.

Goed, dat was dan de papier maché afdeling. Laten we kijken naar andere manieren om je Sinterklaas surprise te maken. Met kartonnen dozen kun je veel kanten op. Vraag even om wat dozen bij de supermarkt of bij een schoenenwinkel en knutselen maar!

Een huis

Griezelhuis via Alphamom.com

Griezelhuis via Alphamom.com

Dit is een spookhuis maar je kunt natuurlijk elk soort huis op deze manier maken, denk breed, van boerderij tot aan kasteel, van lief poppenhuis tot aan een supermarkt of bioscoop. Het huis is zo ingewikkeld te maken als je zelf maar wilt, volg de duidelijke instructies en klaar is kees.

Een robot

Robot (c) Write on Target

Robot (c) Write on Target

Ok dit is eigenlijk een verkleedpak maar met wat aanpassingen is dit een erg leuke surprise. Je hoeft alleen maar een gezicht, handen en voeten te regelen. Dat is zo opgelost met wat handschoenen, sokken en een getekend gezichtje.

Een televisie….

Televisie en ab (c) Gewoon gezellig thuis op nr. 5

Televisie en ab (c) Gewoon gezellig thuis op nr. 5

Makkelijker dan deze Sint surprise kan het niet worden (maar daar wordt deze tv niet minder leuk op!). Een doos verven of inpakken in zwart papier. Knoopjes erop tekenen en een uitgeprint kleurenplaatje van wat dan ook erop plakken. Elk plaatje kan dienstdoen als tv programma, je maakt het dus persoonlijker door een foto van degene die de surprise krijgt erop te plakken maar je kunt ook bijv. een plaatje van een voetbalwedstrijd erop plakken voor de voetbalfan of een plaatje van een lievelingszanger of favoriete actrice etc…

Voor de handige kindjes zijn er legio’s andere mogelijkheden. Zo kun je ook veel doen met stof, watjes, hout, gerecycled materiaal zoals plastic bekers of spullen die niet meer gebruikt worden in huis zoals een oude emmer of dat soort dingen.

Spaghetti….

Spaghetti carbonara (c) Monique en Nick via de Wim Fröbel pagina

Spaghetti carbonara (c) Monique en Nick via de Wim Fröbel pagina

Van wol en afwasdoekjes maak je een bordje spaghetti. Het duurt iets langer dan echte pasta koken maar het scheelt weinig. Een makkelijke en originele surprise! Hoe je het maakt vind je op de Op de Wim Fröbel pagina, kijk sowieso even op die site want daar staan behoorlijk veel ideeën op voor Sinterklaas surprises!

The Voice of Holland

The Voice (c) Conni

The Voice (c) Conni

Wat een mooie surprise heeft Conny van Conny’s Creaties gemaakt met een huishoudhandschoen, fiberfill en nog meer spul. Wat voor spul? Kijk maar even op haar site, daar staat precies hoe ze het gemaakt heeft!

Een voetbal inclusief been

Voetbal surprise (c) margrietvdzee.punt.nl

Voetbal surprise (c) margrietvdzee.punt.nl

Op school moeten de kinderen vaak hun hobby’s opschrijven bij het lootjes trekken met als gevolg dat er heel wat voetbalsurprises gemaakt worden elk jaar. De bal is natuurlijk het makkelijkste en meest voor de hand liggende maar er worden ook vaak met behulp van kartonnen dozen shirts van een bepaalde club gemaakt of een mini-voetbalveld maar een been had ik niet eerder gezien. Ik vind het wel geinig, net zoiets als dat je een hand bij een piano surprise zou knutselen of een arm bij een hockeystick. De bal zou misschien ook aan het been gelijmd kunnen worden zodat die groene ondergrond niet meer nodig is. Extra uitleg over deze surprise vind je op de site van Margriet vd Zee.

Een uil….

Uil (c) Recicla Design Brasil

Uil (c) Recicla Design Brasil

Dit is een uil maar je kunt er natuurlijk van alles meedoen. Toen ik klein was zocht ik altijd vormpjes in de Popcorn en in de wolken. Ik kon er zoveel in zien. Nu moet je eigenlijk hetzelfde doen. Je pakt een fles Cola draait hem om en kijkt wat je erin ziet. De dame achter Recicla Design Brasil zag er duidelijk een uil in! Leuk als surprise voor kleine cadeaus.

Een reuzenbloem….

bloem

Een hele mooie, misschien wat aan de romantische kant maar als je er een zonnebloem of een tulp van maakt gaat het romantisch randje er al snel af. Moeilijk is deze niet maar je hebt er wel geduld voor nodig. De stap voor stap instructies vind je hier.

Als je niet zo handig bent, net als ik, dan is de kunst om simpel te denken. Denk simpel, heb je bijvoorbeeld iemand getrokken die van Super Mario houdt dan zou je met papier maché en een ballon het ei van Yoshi kunnen maken of met een doos het bekende vraagtekenblok. Iemand die van reizen houdt? Met je ballon en papier maché maak je een wereldbol of je maakt een koffer met een doos.

Yoshi ei (c) female-gamers.nl

Yoshi ei (c) female-gamers.nl

Denk aan makkelijke vormen en pas je thema daarop toe! Houdt je zoontje bijvoorbeeld van Skylanders maar vind je een Skylander te ingewikkeld om te maken? Kijk dan verder, wat zit erbij, je zou wel een portal of power kunnen maken. Stukken makkelijker maar net zo leuk voor je zoontje. Veel succes en vooral veel plezier!

Meer Sinterklaas surprises? Ga hier verder naar deel 2 leukste surprises!