Ga naar de inhoud
Home » Leuke herfstvakantie uitjes met de kids

Leuke herfstvakantie uitjes met de kids

Het is bijna herfstvakantie. Regio Noord en Midden hebben van 20 t/m 28 oktober vakantie en regio Zuid een week eerder, van 13 t/m 21. Het duurt slechts één week dus mij iets te kort om naar het buitenland te gaan en meestal is het weer niet om over naar huis te schrijven. Wat doe je dan met je kids?

Wij verzamelen elk jaar leuke uitjes en activiteiten voor de hele familie, zo ook dit jaar. Weet jij nog een leuke activiteit voor op de lijst, laat het ons dan vooral weten in de comments hieronder!

Jungle Boek en Doornroosje in Carré

Een balletvoorstelling saai? Nee hoor – deze voorstellingen van het beroemde Moscow Classical Ballet zijn juist superleuk uitgevoerd met vrolijke kostuums en kleurrijke maskers. Mijn kinderen vonden, toen ze kleiner waren, Carré een indrukwekkend en mooi theater. Wanneer we erheen gingen was het al een belevenis an sich.

ballet herfstvakantie

Doornroosje is te zien van donderdag 25 t/m zondag 28 oktober, Jungle Boek heeft matinees op woensdag 24 en zaterdag 27 oktober. Jungle Boek, naar het beroemde, vele malen verfilmde boek van Kipling, is een feest voor jong en oud. Indrukwekkende decors, grappige personages en prachtige dans brengen het avontuurlijk sprookje van Mowgli tot leven.

Doornroosje is een betoverend balletsprookje op muziek van Tsjaikovski. Deze versie, gebaseerd op Doornroosje en Belle en het beest, is een intrigerend verhaal vol verrassingen.

Meer info en tickets via Koninklijk Theater Carré

Sprookjesachtig in Slot Zuylen

Tijdens de herfstvakantie worden verschillende activiteiten georganiseerd in het mooie kasteel in Oud-Zuilen, net buiten Utrecht.

Op 23, 24 en 25 oktober zijn er speciale familierondleidingen. Ontdek het kasteel en de kasteeltuin op interactieve wijze. De kinderen kunnen wegdromen bij de mooiste verhalen die de gidsen vertellen over de families die vroeger in het kasteel woonden.

slotgracht
 
Op 24 oktober is er een speciaal familiecollege over een van de bekendste historische bewoonsters van het kasteel: Belle van Zuylen.
Meer info via Slot Zuylen

Crea bij BredaPhoto

In regio Zuid is de herfstvakantie al eerder dan in de rest van het land, namelijk van 13 t/m 21 oktober. Onder de titel To Infinity and Beyond onderzoekt de 8ste editie van het BredaPhoto Festival wat de impact is van de almaar voortrazende wetenschap.

herfstvakantie 2018

Van 16 tot en met 21 oktober is het Kids Week met elke dag creatieve workshops waarin kinderen zelf aan de slag gaan met fotografie. Kinderen kunnen fotogrammen maken, foto’s leren bewerken, meedoen aan een PhotoHunt, een kunstwerk maken van oude apparaten in de Scrap-workshop en meer.

De workshops zijn georganiseerd samen met Nieuwe Veste, Uitvindfabriek en KidzFotoLab en zijn bedoeld voor kinderen van 6 tot 14 jaar. Het merendeel van de workshops is gratis te bezoeken maar let wel: Deelnemers moeten zich wel vooraf opgeven via dit formulier.

the Lion King

Tijdens de herfstvakantie zijn er extra voorstellingen van de musicalsensatie The Lion King in het AFAS Circustheater Scheveningen. Met de beroemde muziek van Elton John en Tim Rice, de bekende karakters Simba, Nala, Timon en Pumbaa en het tijdloze verhaal over hoop, liefde en moed.

herfstvakantie 2018

Een musical met adembenemende decors en spectaculaire kostuums. Meer lezen over The Lion King? Wij schreven er eerder een recensie over.

Tijdens de herfstvakantie hebben ze een actie lopen: ‘bij aankoop van elk pauze-arrangement voor volwassenen bij shows in de herfstvakantie, krijgen de kinderen gratis pauze-arrangementen!’ – Klik hier voor de actie. Hakuna Matata!

Cool Japan

Wat mij betreft is het Tropenmuseum (voor kinderen) een van de leukste musea van Nederland. Mijn kinderen woonden er praktisch toen we nog in Amsterdam woonden haha. De tentoonstellingen zijn altijd leerzaam maar ook verrassend en spannend.

cool japan herfstvakantie

Deze herfstvakantie gebeurt er van alles in het Tropenmuseum rondom de tentoonstelling Cool Japan. Leer een eigen karakter tekenen bij een workshop manga of kom luisteren naar het verhaal van Momotaro. Of ga mee met een rondleiding, leer hoe je cadeautjes ‘op z’n Japans’ inpakt en ontmoet robot Pepper.

Het eerste weekend (13 en 14 okt) is het Cool Japan Weekend, leuk voor jong en oud. Je kunt sake proeven en sushi rollen, je kunt op de foto in de Harajuku kawaii-installatie van de kunstenaar Sebastian Masuda, of luisteren naar de talk over Kawaii en Gothic Lolita, je record verbeteren in de Japanse gamecorner of Yo-Kai ontmoeten. En vergeet natuurlijk niet je record te verbeteren in de Japanse gamecorner.

Meer info op de site van het Tropenmuseum

LEGO World

Van 18 tot en met 24 oktober 2018 wordt de Jaarbeurs in Utrecht omgebouwd tot één groot LEGO paradijs. Er is enorm veel te zien én te doen. Denk aan de langste LEGO-treinbaan ter wereld bijvoorbeeld, die maar liefst 4 kilometer lang is en een kwart van de totale beursvloer beslaat. Er zijn ook  maar liefst 70 verschillende LEGO play area’s waar je levensgrote LEGO-bouwwerken kunt bewonderen, Ninjago trucs kunt oefenen, naar hartenlust kunt knutselen enz…

herfstvakantie 2018

Met behulp van LEGO Boost kunnen kinderen hun eerste stappen zetten in computer-coderen, en hun eigen LEGO-robot tot leven wekken. Ook kan er meegebouwd worden aan modellen van filmiconen, kun je meedoen aan bouwwedstrijden of kun je auditie doen voor een stemrol in The LEGO Movie 2 (verschijnt februari 2019), kun je de interactieve klimmuur beklimmen, en zoveel meer. Je bent een hele dag zoet!

Meer info en tickets via LEGO World (Let op: Het is raadzaam om kaarten vooraf te kopen, omdat er een maximaal aantal bezoekers is.)

Het Nationaal Videogame Museum

Hier zijn we zelf nog niet geweest maar ik heb zoontjelief beloofd dat we in de herfstvakantie gaan. Ik ben er erg benieuwd naar. Het Nationaal Videogame Museum in Zoetermeer bestaat nog maar een jaartje.

gamen in de herfstvakantie

Naar eigen zeggen is het museum er voor iedereen die meer wil weten én beleven over de geschiedenis, maatschappelijke en culturele kant van videogames. Het museum laat haar bezoekers ook de games van morgen ervaren. Gamers van jong tot oud zijn welkom om te spelen, ontdekken, leren en ervaringen online te delen. Het museum heeft meer dan 200 spelcomputers, homecomputers en arcadekasten speelklaar staan.

Meer info op de site van het NVM

Festival de Betovering

Festival de Betovering is hier in huis jarenlang favoriet geweest maar nu worden mijn kinderen er helaas te groot voor. Jammer hoor want ik vond het stiekem ook erg leuk.
De Betovering is een festival met theater en kunst voor kinderen van 2 tot 12 jaar oud. Van 19 tot en met 27 oktober zijn er voorstellingen en workshops op wel 55 (binnen- en buiten-) locaties in Den Haag. Goochelaars, muziek, theater, dans, kunstinstallaties, er is werkelijk van alles te zien en te doen. Kijk dan ook vooral naar het programma op de site van De Betovering. Je kunt daar ook de tickets kopen, sommige voorstellingen zijn betaald (zachte prijsjes) en anderen zijn gratis.
festival den haag

Wat workshops betreft is het net zo veelzijdig als de voorstellingen. In onder meer het Gemeentemuseum, het Mauritshuis, het Nederlands Dans Theater, Museum Meermanno, het Koninklijke Conservatorium, en op de Pier in Scheveningen zijn workshops. Van hiphop tot Ierse dans, van het maken van inktmonsters tot animaties met schubben, van afvalmode tot dieren etsen, van P-bone tot drums bespelen.

Bijzonder: De Betovering programmeert drie relax performances voor kinderen die niet goed tegen veel prikkels kunnen. Licht- en geluidseffecten worden getemperd of weggelaten en het zaallicht blijft een beetje aan. Speciaal voor kinderen met bepaalde vormen van autisme of AD(H)D. Ook zijn er prikkelarme zones, waar kinderen zich kunnen terugtrekken.

Cinekid Festival

Ook in Amsterdam is er een heel tof festival voor kinderen tijdens de herfstvakantie. Iedere herfstvakantie vindt Cinekid plaats: het grootste kindermediafestival ter wereld. Op de Westergasfabriek in Amsterdam en op bijna 40 locaties in het land, kunnen kinderen tussen de drie en veertien jaar nieuwe, bijzondere en opvallende films en televisieproducties bekijken en op ontdekkingstocht gaan in het MediaLab.

cinekid herfstvakantie

Je kunt dus films zien maar je kunt ook workshops volgen. Een paar voorbeelden zijn een workshop maak je eigen levende robotbloem, maak een eigen soundscape bij een film, ontwerp en speel je eigen games, maak een stop-motion-animatiefilm en nog veel meer. Wij zijn er vroeger meerdere keren geweest en mijn kinderen, voornamelijk mijn dochter, waren er niet weg te slaan.

Kijk op de site van Cinekid voor het gehele programma.

Dino’s in the Zoo

In oktober, dus ook in de herfstvakantie, veroveren ruim 50 levensechte dino’s tot wel 12 meter lang Burgers’ Zoo. Bezoekers staan oog in oog met spectaculaire dinosaurussen op ware grootte die écht bewegen en brullen.

Tussen 13 en 28 oktober zijn er speciale dino-rondleidingen, geschikt voor kids tussen 4 en 10 én hun ouders.

herfstvakantie activiteiten

Meer info en/of een rondleiding reserveren via Burgers’ Zoo.

Op kamelensafari

Waar ga je heen als je op kamelensafari wilt? Naar Berlicum natuurlijk 😉 Dit is serieus een heel bijzonder uitje.

herfstvakantie Berlicum

Je gaat naar een kamelenmelkerij. Door middel van een presentatie en een rondleiding krijg je meer te weten over het leven van de kameel, over het ontstaan van de kamelenmelkerij en over de kamelenmelk. Daarnaast zijn er verschillende activiteiten met de kamelen zoals het trainen van de jonge kamelen, kalfjes de fles geven en de echte waaghalzen kunnen op een kameel zitten. Tot slot worden er pannenkoeken gebakken van kamelenmelk en uiteraard wordt er kamelenmelk geproefd.

Voor meer info en alle data klik je hier.

Herfstvakantie in het kort

In Madurodam spookt het tijdens de herfstvakantie. Sea Life staat in het teken van Jurassic. In het Zuiderzeemuseum staat de hele vakantie een Oudhollandse kermis. Ook in NEMO is weer van alles te doen voor de kleine wetenschapper, van je eigen vingerafdruk onderzoeken tot je eigen DNA bekijken en tandwielen laten draaien. In Julianatoren is het al volop griezelen met meneer Kaasgaaf en mevrouw Suikerspin. Bij Avonturia is het zoals gewoonlijk heel erg avontuurlijk!

Naar de bioscoop

Wat het ook altijd goed doet (bij mijn kids in ieder geval) is een bioscoop bezoekje. Deze vakantie zijn er best veel leuke familiefilms te zien, o.a: Smallfoot, The House with a Clock in its Walls, Superjuffie, Goosebumps 2 en Sinterklaas en de vlucht door de Lucht.

21 reacties op “Leuke herfstvakantie uitjes met de kids”

  1. Super leuk artikel om te lezen! Er staan ook echt veel dingen bij waar ik zelf nooit aan had gedacht, zeker niet om er met kinderen heen te gaan. Nu heb ik dus helemaal nog geen kinderen, maar kan er zelf ook gewoon heen! Beetje jammer wel dat ik geen herfstvakantie heb dus daar zal ik even omheen moeten werken haha.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Translate »