Ga naar de inhoud
Home » 54 Hours | indrukwekkende miniserie over de Gladbeck gijzeling

54 Hours | indrukwekkende miniserie over de Gladbeck gijzeling

54 hours Gladbeck

De tweedelige serie 54 Hours zal niemand onberoerd laten. Ik kon de slaap niet vatten na het zien van de indrukwekkende – en veelgeprezen – Duitse serie. 54 Hours (originele titel Gladbeck) is gebaseerd op het waargebeurde gijzeldrama in Gladbeck in augustus 1988. Ik was toen 14 jaar oud en kan het me niet herinneren, ik denk dat mijn ouders het nieuws voor me hebben afgeschermd want deze gebeurtenis was me zeker voor altijd bijgebleven. De gijzeling werd onder meer gekenmerkt door de enorme sensatiejournalistiek en het beroerde ongecoördineerde politieoptreden. Beiden komen ruimschoots aan bod in de serie.

Wat was de Gladbeck gijzeling?

Op 16 augustus overvielen twee criminelen, Dieter Degowski en Hans-Jürgen Rösner, een kantoor van de Deutsche Bank in Gladbeck (Noordrijn-Westfalen). Ze eisten 300 000 mark, een auto en vrije doorgang van de politie. Ze kwamen in eerste instantie ook weg met twee bankbedienden als gegijzelden én het geld maar de politie zat hun op de hielen. Tijdens hun vluchtpoging haalden ze nog de vriendin van Rösner op.

De gijzeling escaleert steeds verder en op een gegeven moment kapen ze een lijnbus met 32 passagiers. Hiermee rijden ze door Duitsland en Nederland in een hopeloze vluchtpoging. Tijdens deze 54 uur maakt de politie de ene blunder na de andere.

Plaatsvervangende schaamte

Zoals gezegd was het mediacircus rondom de Gladbeck gijzeling schokkend. De criminelen gaven live interviews en journalisten mochten heel dicht bij ze komen – soms zelfs een stukje meerijden. Veel verslaggevers maakten hier gretig gebruik van, zonder enig schaamtegevoel en in zulke groten getale, waardoor ze de gijzelaars nog meer in gevaar brachten en het optreden van de politie hinderden.

Ook dit wordt heel treffend in beeld gebracht in de serie. Zowel het optreden van de journalisten als de acties van de politie zorgen bij de kijker voor plaatsvervangende schaamte.

Gladbeck gijzeling

Pijnlijk om naar te kijken

Ik kijk zelden naar Duitse series. Binnen twee minuten was ik bij 54 Hours ‘vergeten’ dat het in het Duits was, ik was al heel snel geïnvesteerd in de serie waardoor het niet meer zoveel uitmaakt in welke taal het zich afspeelt. De acteurs zijn ongekend goed – vooral Alexander Scheer – ik doe het ze niet na…

54 Hours zou zomaar een spannende serie kunnen zijn maar het feit dat de Gladbeck gijzeling waargebeurd is (en relatief niet zo lang geleden is), maakt het pijnlijk om naar te kijken.

Srsck score ★★★★

Duitsland, 2018. Drama/thriller van Kilian Riedhof met Sascha Alexander Gersak, Alexander Scheer, Riccardo Campione en Martin Wuttke.

Te zien op myLum vanaf 10 september en eind van de maand verkrijgbaar op dvd

6 reacties op “54 Hours | indrukwekkende miniserie over de Gladbeck gijzeling”

  1. ik ken deze gijzeling ook niet en ik ben toch ouder dan jij bent…ik ga dit wel eens bekijken. Er zitten zo te zien veel zaken in om over na te denken

  2. Films kijk ik niet veel maar degene welke op waargebeurde verhalen gebaseerd zijn vind ik dan weer wel interessant. Deze ken ik niet maar heeft nu wel mijn aandacht getrokken. Een kijken of ik m vinden kan.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Translate »