Ga naar de inhoud
Home » Kindacteurs bij de Oscars en Leonardo DiCaprio

Kindacteurs bij de Oscars en Leonardo DiCaprio

little miss sunshine film

oscars

De Oscars worden vanavond uitgereikt in Hollywood of zoals de filmprijs officieel heet: de Academy Awards. De eerste Academy Awards zijn uitgereikt in mei 1929. Inmiddels is het uitgegroeid tot een groot jaarlijks evenement met prijzen in wel 30 categorieën! Elke acteur wil graag een Oscar winnen. Zou Leonardo diCaprio met zijn rol in The Revenant eindelijk zijn langverdiende en langverwachte Oscar winnen? Hij is al vaak genomineerd maar hij is nog nooit met het gouden beeldje vertrokken. De eerste keer dat diCaprio genomineerd werd voor een Oscar was in 1993 voor zijn (werkelijk waar geweldig gespeelde) rol in What’s eating Gilbert Grape. Hij was toen 19 jaar oud.

DiCaprio als Arnie in Who's Eating Gilbert Grape
DiCaprio als Arnie in Who’s Eating Gilbert Grape

Er zijn nog jongere acteurs en actrices voor Oscars over de jaren genomineerd maar de meesten visten achter het net. De jongste Oscar winnares ooit was 10 jaar oud, nou ja – als je Shirley Temple niet meerekent want zij was 6.

Kindacteurs die genomineerd werden voor de Oscars (volgorde is volledig random!)

Shirley Temple

Shirley Temple bij de oscars
met Claudette Colbert die toen de echte Oscar won voor beste actrice

Shirley Temple won in 1935, op 6 jarige leeftijd, de eerste Juvenile Award, een soort van miniatuur-jeugd-editie voor haar bijdrage aan films in 1934. Deze aparte categorie voor kinderen tot 18 jaar werd in 1961 voor het laatst uitgereikt. De aparte categorie is toen ter tijd in het leven geroepen omdat sommige mensen (lees: jaloerse actrices) vonden dat het oneerlijk was voor volwassen acteurs om te moeten strijden tegen kinderen. Later kwam de categorie ‘best supporting actor/actress’ erbij. Mind you, mini-actrice Shirley Tempel had in 1934 alleen al in wel 12 films gespeeld!

Justin Henry

jongste oscar genomineerden
in Kramer vs. Kramer

Justin Henry is de jongste Oscar genomineerde acteur. Hij was 8 jaar oud en werd genomineerd voor Kramers vs. Kramer. De film, een enorm scheidingsdrama, dateert uit 1979 en ik vind het verschrikkelijk om te zeggen maar ik herinner me nog dat ik hem zag toen ik klein was. Het was een echte melodramatische mierzoete tearjerker en Justin Henry kon goed nep huilen. Geen wonder dat hij genomineerd was 🙂

Abigail Breslin

https://www.youtube.com/watch?v=44PVdjYcqEY

In 2006, op 10 jarige leeftijd, werd Abigail Breslin genomineerd (Best Actress in a Supporting Role) bij de Oscars voor haar aandoenlijke rol in Little Miss Sunshine. Breslin acteert sinds ze zes jaar oud. Ze acteert nog steeds erg regelmatig, 2 tot 3 films per jaar maar ze is vooral bekend door haar rol in Little Miss Sunshine. Ik vond haar wel leuk en schattig in Little Miss Sunshine maar Oscar-materiaal? Mwah…

Tatum O’Neal

jongste oscar winnares

Tatum O’Neal staat te boek als de jongste winnares van een Academy Award in competitie. Zij was 10 jaar oud toen ze in 1974 de Oscar voor Best Supporting Actress binnenhaalde voor haar rol in Paper Moon. Ze speelde samen met haar vader Ryan O’Neal in Paper Moon. Ze is vooral bekend als kindactrice ondanks het feit dat ze altijd wel is blijven acteren.

Anna Paquin

Ook Anna Paquin won een felbegeerde Oscar voor Best Actress in a Supporting Role. Wat mij betreft ook meer dan verdiend want haar rol in The Piano is echt geen makkelijke rol! Ze was 11 jaar oud. Ik heb de film laatst nogmaals gekeken en ik blijf het een hele indrukwekkende film vinden en een prachtige rol van Paquin! Anna Paquin acteert overigens nog maar ik zie haar nooit of misschien herken ik haar gewoon niet, dat kan ook. Ze speelde in ieder geval de stem van Ramsey in The Good Dinosaur 😉

Jackie Cooper

skippy

Jackie Cooper werd als eerste kind ooit genomineerd voor een Oscar (voor Best Actor in a Leading Role) . Dat was voor zijn rol in Skippy in 1930/31. Hij was 9 jaar oud. Hij was dus ook bijna vijftig jaar lang de jongste genomineerde voor de Oscars tot hij werd onttroond door Justin Henry.  Ik ken noch de film noch de acteur. Ik mag dan wel oud zijn maar ook weer niet zo oud! 🙂

Haley Joel Osment

Oscar nominatie voor kindacteur
I see dead people

“I see dead people” – brrrrr…ik zie het hem nog zeggen. Haley Joel Osment werd in 1999 op 11 jarige leeftijd genomineerd (Best Actor in a Supporting Role) voor een Oscar voor zijn rol in The Sixth Sense. Hij speelde zijn rol ook wel erg overtuigend. Het lijkt me sowieso best moeilijk voor een kind om te acteren in een enge film.

Jodie Foster

In Taxi Driver
In Taxi Driver

Jodie Foster werd genomineerd (Best Actress in a Supporting Role) voor haar rol in Taxi Driver, naast Robert De Niro, toen ze nog maar 14 jaar oud was. Ze is een steengoeie actrice en dat was ze toen ook al. Jodie Foster is haar acteer carrière begonnen rond haar 6e dus tegen de tijd dat ze in Taxi Driver speelde had ze al behoorlijk veel ervaring. Jodie Foster is het voorbeeld van een kindster dat wel succesvol is geworden en gebleven. Ze heeft inmiddels ook twee van die gouden beeldjes van een centimeter of 35 op d’r schoorsteen staan.

River Phoenix

 river

Hij was al 18 jaar oud toen hij genomineerd werd (Best Actor in a Supporting Role), dus ouder dan de rest van dit lijstje maar ik wil River Phoenix toch noemen omdat ik toevallig eergisteren nog Stand by me na al die jaren weer heb gekeken en hem een ontzettend talentvolle acteur vond. Hij heeft de Oscar toen niet gewonnen en heeft helaas ook niet meer de kans gehad om hem te winnen in latere jaren. Hij overleed op zijn 23ste. 🙁

Quvenzhané Wallis

Red carpet materiaal, in Armani, in 2013
Red carpet materiaal, in Armani, in 2013

Quvenzhané Wallis was nog maar 9 jaar toen ze genomineerd werd (Best Actress in a Leading Role) voor Beats of the Southern Wild in 2013. Daarmee is ze de jongste actrice ooit genomineerd voor een Oscar. Het dametje timmert hard aan de weg in Hollywood met een rol in 12 Years a Slave in 2013, in Annie in 2014 en in Fathers and Daughters in 2015.

Keisha Castle-Hughes

Keisha Castle-Hughes in Whale Rider
Keisha Castle-Hughes in Whale Rider

Ah wat was dat een mooie en aparte film!! Whale rider! Keisha Castle-Hughes was 13 jaar oud toen ze in 2003 voor haar rol als Paikea in Whale rider werd genomineerd (Best Actress in a Leading Role).

Saoirse Ronan

kindacteur oscars

Ik ben fan van de Ierse actrice Saoirse Ronan. Ik vind haar een hele bijzonder uitstraling hebben en haar rollen heel overtuigend spelen. Ze was nog maar 13 in 2007 toen ze een Oscar nominatie (Best Actress in a Supporting Role) kreeg voor haar rol in de film Atonement. Ze is inmiddels een ervaren actrice en heeft vele goede rollen op haar naam staan. Ik twijfel er niet aan dat ze het felbegeerd beeldje ooit daadwerkelijk wint – misschien zelfs vanavond want ze is genomineerd (Best Actress in a Leading Role) voor haar rol in Brooklyn!

Wat denk jij? Wie gaat er zeker met een Oscar naar huis vanavond? 

 

2 reacties op “Kindacteurs bij de Oscars en Leonardo DiCaprio”

 1. Wat een leuke blog! Ik houd van films en je hebt hier een mooi lijstje van indrukwekkende acteurs en actrices genoemd.

  Anna Paquin vond ik ook erg gaaf in de serie True Blood. Die serie was een hele tijd erg populair. Ik vind ook haar accent geweldig in The Piano. Ze is Canadese en woont in New Zealand. Dus dat accent is heel knap aangeleerd.

  Whale Rider vind ik ook een fantastische film. Ik wist niet eens dat die actrice genomineerd was!

  Saoirse Ronan vind ik ook indrukwekkend. Ze is zo divers. Heb je de films The Lovely Bones (heel mooi) en Hannah gezien? Ze kan echt alles neerzetten. De oscar had ik ook ook gegund voor Brooklyn. Maar ze had goede concurrentie.

  Ik vond Abigail Breslin juist wel geweldig in die film. Tussen alle knappe en slanke actrices die er allemaal zijn, zette zij die rol juist geweldig en sterk neer. Met haar bolle buikje, de grote bril, kleding en glimlach.

  1. Ja dat accent van Paquin vond ik ook geweldig inderdaad! Ik heb True Blood nooit gekeken, toch maar eens doen dan 🙂 Lovely Bones heb ik ook niet gezien, wel Hannah en daar vond ik Saoirse ook super.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Translate »