Memorabele koffiemomenten in films en series

koffiemomenten in films

Ik start mijn dag met een kopje koffie. Die maak ik niet thuis, maar ik haal een cappuccino bij een zaakje hier in de buurt. Ze hebben happy hour ‘s ochtends vroeg, briljant. Twee vliegen in één klap: mijn ochtendwandeling en mijn guilty pleasure. Daarna kan de dag echt beginnen. Meestal is het al meteen haasten, haasten, haasten, en daarom is dat koffiemomentje echt een cadeautje aan mezelf. Wat dat betreft ben ik net Special Agent Dale Cooper uit Twin Peaks. De dag komt niet lekker op gang zonder ‘a damn fine cup of coffee’ in de ochtend.

Koffie ditjes en datjes

De oorsprong van koffie ligt in Ethiopië. Er is een legende over de geitenhoeder Kaldi, die in Ethiopië woonde en zijn kudde hoedde. Op een dag waren zijn geiten helemaal happy aan het huppelen en ze gedroegen ze zich anders dan hij gewend was. Ze bleken koffiebessen te hebben gegeten. En dat was volgens de legende het begin van koffie zoals wij het nu kennen. Of dit verhaal klopt of niet, uiteindelijk verspreidden handelaren het drankje in Noord-Afrika en in het Midden-Oosten waar het al snel heel populair werd. Tegen het eind van de 16e eeuw ging het eerste koffiehuis in Europa open en werd het ook hier een geliefd drankje. Sindsdien is koffie over de hele wereld een van de meest gedronken drankjes geworden. Brazilië is de grootste producent van koffie maar de koffieconsumptie per persoon ligt in Scandinavië het hoogste. Dat had ik zelf niet verwacht.

Bij mij moet je alleen echt niet aankomen met waterige koffie, of nog erger Senseo. Versgemalen koffie, goede koffiebonen van Kaldi.nl bijvoorbeeld en dan een cappuccino, sterke espresso of wat ik ook heel lekker vind, Turkse koffie. Dan maak je me gelukkig. En waar ligt de aantrekkingskracht van koffie dan? Het is lekker en het werkt opwekkend maar het gaat ook vaak gepaard met een moment van gezelligheid. Wanneer ik kijk naar het Frans dorpje waar ik geregeld kom, daar komen de inwoners ‘s ochtends op het centrale plein bij elkaar bij een kopje koffie. Of om er weer een serie bij te halen, in The Sopranos worden zaken altijd besproken bij een kopje koffie. Let er eens op en je merkt dat er vrijwel geen scène voorkomt in The Sopranos zonder dat koffie vermeld wordt.

Koffie in films en series

Koffie speelt een rol in nog veel meer series en films. In Afterlife is er een grappige scène met koffie en een kindermenu (no spoilers, kijk zelf maar, geweldige serie), in The Green Hornet tovert Kato koffiebonen om tot de allerbeste kop koffie ooit, in Bean heeft mister Bean zoveel haast dat hij de koffie maar rechtstreeks in zijn mond maakt en zo zijn er nog veel meer ‘koffiescènes’. Kijk je even mee?

Breakfast at Tiffany’s

Eén van de meest elegante koffiescènes uit de filmgeschiedenis is toch wel het begin van Breakfast at Tiffany’s. Audrey Hepburn komt aan in een taxi, stapt uit in haar legendarische outfit en bekijkt de etalage van Tiffany’s. Juist, mét een kop koffie in haar hand. Door de associatie weten we meteen dat het ochtend is.

Friends

Het hart van Friends ligt in het café Central Perk dus koffie speelt vanzelfsprekend een rol in de iconische serie. Het is zelfs zo dat de allereerste scène zich afspeelt in Central Perk, waar Rachel in haar trouwjurk met een kop koffie in de hand de rest van de vrienden vertelt wat haar overkomen is. Ook is er een grappige koffiescène waarbij Rachel haar eerste kop koffie ooit maakt. Je kunt je vast voorstellen dat dat niet het lekkerste bakje is!

The Bucket List

Miljonair Edward (Jack Nicholson) is een echte koffieliefhebber. In een ontroerende scène vertelt Carter (Morgan Freeman) hem het geheim van de duurste koffie ter wereld: Kopi Luwak. Deze koffie wordt gemaakt van koffiebonen die uitgepoept zijn door een soort van civetkat. De civetkat eet een koffiebes, met koffiebonen erin, die bonen komen er later in hun geheel weer uit wanneer het dier poept. Die bonen worden dan schoongemaakt en daar wordt Kopi Luwak van gemaakt. Een geinig verhaal maar helaas hoort hier wel een waarschuwing bij. Door het succes en de dure prijs van deze koffie, zagen idioten er een verdienmodel in en zijn ze civetkatten gaan vangen en opsluiten. Die houden ze in kleine kooien onder slechte omstandigheden, en ze geven ze alleen koffiebessen te eten. Drink dus geen Kopi Luwak want we willen dit soort praktijken niet motiveren.

Coffee and Cigarettes

In deze Jim Jarmusch klassieker draait het allemaal om koffie…en cigaretten. Het zijn elf korte verhalen rondom dat thema, met acteurs als Bill Murray, Steve Buscemi en Roberto Benigni. Deze film is een echte aanrader maar ik ben dan ook subjectief want ik vind alle Jarmusch films te gek.

Groundhog Day

In deze komedie uit 1993 beleeft de norse weerman Phil Connors (Bill Murray) Groundhog Day steeds weer opnieuw. Elk jaar op die dag voorspelt een bosmarmot hoelang de winter zal duren. De weerman verblijft in een hotel in Punxsutawney waar ze je raar aankijken wanneer je een espresso of cappuccino bestelt. Je krijgt er gewoon koffie uit een kan. Dat valt de weerman zwaar, al helemaal nu hij dat elke dag opnieuw mee moet maken.

Pulp Fiction

De scène waarin Vincent en Jules in de keuken staan, met bloed op hun witte overhemden en zwarte pakken, de een met een blauwe en de ander met een gele kop is zonder twijfel een van de beroemdste koffieshots uit de filmgeschiedenis!

Café

Deze feelgood film is niet zo bekend en misschien ook wel best cliché maar het kijkt wel lekker weg. Claire (Jennifer Love Hewitt) werkt in een koffiebar. De band tussen haar klanten wordt naarmate de film vordert, steeds zichtbaarder. De film is opgenomen in een echte koffiebar in West Philadelphia.

The Big Lebowski

Ok, deze is een beetje flauw omdat de scène met de koffieblik eigenlijk bekender is dan de scène waarbij Walter rustig zijn kop koffie probeert te drinken terwijl the Dude tegen hem aan lult. De twee scènes zijn geniaal. De hele film is geniaal, laten we wel wezen. De 1998 filmkomedie van de gebroeders Joel en Ethan Coen is dan ook uitgegroeid tot een echte cultklassieker. En over koffie gesproken, the Dude’s lievelingscocktail is een White Russian. Dat is een cocktail op basis van vodka, koffielikeur zoals Kahlúa en room. Je hebt ook een Black Russian en die maak je zoals je wel kunt vermoeden zonder room.

Koffie drinken in The Big Lebowski

Miss Congeniality

In de komische film Miss Congeniality maakt Gracie (Sandra Bullock) gretig gebruik van haar FBI-functie om voor te dringen bij de Starbucks. Leuk weetje: de Starbucks medewerkers in de film waren echte Starbucks medewerkers.

You’ve Got Mail

Ook in de jaren 90 romcom You’ve got mail is een Starbucks verwijzing. Joe (Tom Hanks) vertelt wat het probleem nou eigenlijk is met de mensheid aan de hand van een Starbucks situatie: “The whole purpose of places like Starbucks is for people with no decision-making ability whatsoever to make six decisions just to buy one cup of coffee. Short, tall, light, dark, caf, decaf, low-fat, non-fat etc. So people who don’t know what the hell they’re doing or who on earth they are can, for only $2.95, get not just a cup of coffee, but an absolutely defining sense of self: Tall. Decaf. Cappuccino.”

Thor

In Thor zien we dat koffie ook bij goden goed in de smaak valt. Thor is zelfs zo onder de indruk van het drankje, dat hij zijn kop in het restaurant op de grond kapot gooit. Dat is een Asgardiaanse gewoonte om je waardering te laten blijken.

Le Fabuleux Destin d’Amélie Poulain

Amélie werkt in een typisch Parijse café, Café des Deux Moulins. Er komt een lieflijke scène in voor waarin Nino haar aanspreekt. Amélie verprutst het een beetje omdat ze verlegen wordt doordat ze hem zo leuk vindt.

Mississipi mermaid

In de Frans-Italiaanse misdaadfilm van François Truffaut uit 1969 La Sirène du Mississipi, trouwen de rijke Louis en de mooie Julie (Catherine Deneuve) terwijl ze elkaar nog maar kort kennen. Ze hebben een tijd per brief met elkaar gecommuniceerd voordat ze elkaar in levenden lijve ontmoetten. Louis valt zo onder de charme van Julie dat hij de vele inconsistenties met de inhoud van haar brieven negeert. Zo drinkt Julie koffie, terwijl ze in haar brieven had geschreven dat ze thee dronk. Hmm, verdacht…

The Water Diviner

Connor (Russel Crowe), een Australische man, reist na de slag bij Gallipoli naar Turkije om zijn vermiste zonen te vinden. De oorlogsfilm/dramafilm uit 2014 The Water Diviner is tevens geregisseerd door Russel Crowe. In een scène voorspelt een vrouw zijn toekomst met koffiedik. Of tenminste, ze ziet iets en schrikt er zo van dat ze wegloopt. Wanneer je Turkse koffie drinkt, dan blijft er zo’n dikke drap achter in het kopje. Wanneer je eerste het kopje ronddraait en dan het schoteltje op het kopje doet, en het geheel omdraait en even wacht tot het afgekoeld is, dan zul je zien dat wat er in het kopje overblijft een bepaalde vorm heeft aangenomen. In sommige gevallen vraagt degene die je toekomst leest, of je met je duim in het koffiedik nog wilt drukken. In de vorm die er dan overblijft wordt de toekomst gelezen.

The Devil Wears Prada

Last but not least, The Devil Wears Prada. Zoals in zoveel films, begint ook in deze film de dag met een gehaaste half-overspannen assistente die haar baas elke ochtend koffie komt brengen. Wanneer Miranda (Meryl Streep) op een dag op kantoor aankomt en ze haar assistente (Anne Hathaway) niet ziet verschijnen met haar kop koffie, zegt ze: “Is there some reason my coffee isn’t here yet? Did she die or something?”. Typisch Miranda!

Ben jij meer team koffie of team thee?

4 gedachten over “Memorabele koffiemomenten in films en series

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Translate »