Verhuizen naar het buitenland | Tips & trics
Na meer dan 25 verhuizingen in binnen- en buitenland, ben ik inmiddels ervaringsdeskundige geworden. Mijn eerste eigen verhuizing naar het buitenland was in mijn studententijd, toen ik van Amsterdam naar Bordeaux verhuisde. Ik had al mijn spullen mee, maar dan ook echt alles, tot aan mijn prullenbakje toe. Ik moet er nu erg om lachen wanneer ik erop terugkijk. Maar ook verhuizen moet je leren. Hieronder deel ik wat tips & trics waar ik in de loop der jaren wat aan gehad heb.
Verhuis niet zelf
Om te beginnen: verhuis wanneer mogelijk met een verhuisbedrijf. Dat scheelt je je rug en heel veel tijd en frustratie. Begin wel met goed vergelijken want er kunnen grote verschillen zijn qua prijs en kwaliteit tussen de verhuisbedrijven. Vergelijk daarom de kosten van verhuisbedrijven en bekijk reviews. Vraag vooral ook meerdere offertes aan, niet meteen de eerste de beste pakken. Let op wat er allemaal wel én niet inbegrepen is bij de prijs. Soms zitten bijvoorbeeld de verhuizers er niet bij, die moet je dan los bijboeken. Enfin, let ook op de timing van de verhuizing. Meestal is het goedkoper om in de herfst en winter te verhuizen en buiten de vakanties en weekenden om. Verhuisbedrijven hebben het dan minder druk. Het is niet altijd het geval maar het loont de moeite om dit even met je verhuizer na te gaan.
Controleer de importregels
Bij één van onze verhuizingen ging het goed mis met dit puntje. We verhuisden naar een, toen nog, niet EU-land en het verhuisbedrijf leek goed op de hoogte dus ik maakte de fout om de regels niet te controleren. Pas toen de vrachtwagen met spullen en al bij de grens stond, mochten ze niet het land inrijden voordat ik 2500 euro betaalde aan importkosten. Let wel: het ging om persoonlijke oude spullen, foto’s, schilderijen, kleding, speelgoed, dat soort dingen, niks nieuws.
Uiteindelijk heeft de vrachtwagen ongeveer een week daar vastgezeten, zijn al mijn spullen doorgespit en moest ik alsnog betalen om de spullen aan te mogen nemen. De andere optie was terugrijden met spullen en al, op kosten van het verhuisbedrijf naar hun opslag en dan…? Met andere woorden, er was geen andere optie. Dit was een fout van het verhuisbedrijf én een fout van mij. Ik had goed moeten checken hoe alles in elkaar stak en het niet aan het verhuisbedrijf over moeten laten. En ik had op de kleine lettertjes moeten letten, dan had ik geweten dat ik in dit soort situaties volledig verantwoordelijk was en voor alle extra kosten op zou draaien. Let erop dat in de offerte duidelijk omschreven wordt wat onder de werkzaamheden van de verhuizers valt en waar dit soort onverwachte problemen onder vallen. En check, check en dubbelcheck!
Verzekering
Controleer of je verhuizing verzekerd is en voor wat voor bedrag je spullen gedekt zijn. De meeste bedrijven hebben een aansprakelijkheidsverzekering, maar verrassend genoeg geldt dit niet voor alle bedrijven. Zorg daarom dat je van tevoren met ze bespreekt wat er precies verzekerd is en wat de garanties zijn als er onverhoopt iets misgaat. Dit is belangrijk om misverstanden en onprettige verrassingen te voorkomen. Kies sowieso voor een erkend verhuisbedrijf, de kosten voor erkende verhuizers liggen soms hoger maar in dit geval geldt goedkoop is duurkoop.
Ruimtebesparend inpakken
Pak effectief en ruimtebesparend in. Mijn spullen stonden ooit in een berging in Frankrijk en de verhuizer zou alles inpakken. Ik was zelf al op de plaats van bestemming. Toen ik later mijn spullen uitpakte, zat er een volumineuze en lange doos tussen. Ik herkende de vorm en afmetingen totaal niet. Ik uitpakken. Wat bleek? Hadden ze de bezem die van de eigenaren van de berging was ingepakt. 1 bezem in een enorm grote doos! Wat dat betreft, probeer ik er tegenwoordig altijd bij te zijn wanneer spullen ingepakt worden. Daarnaast pak ik zoveel mogelijk zelf in, al laat ik kostbare breekbare dingen zoals mijn schilderijen altijd door de professionals inpakken.
Wanneer je zelf inpakt, zorg dan voor goede dozen. Soms zijn dozen en andere verhuisbenodigdheden inbegrepen in de prijs van de verhuizing. Anders kun je zelf je ‘verhuispack’ aanschaffen: bubbel wrap, plakband, een stanleymes, plakband, een marker en verschillende afmetingen dozen. Schrijf op elke doos bij welke ruimte (bijv. keuken, slaapkamer) het hoort en wat erin zit. Pak onderop de spullen die je niet meteen nodig hebt en die niet heel belangrijk zijn. Weeg de dozen en wissel zware en lichte dingen af zodat de dozen niet te zwaar worden. Gebruik geen oude dozen voor zware spullen. Al zien ze er goed uit, ze zijn vaak toch minder stevig.
Maak foto’s
Maak foto’s van je meubels, schilderijen, kostbare spullen voordat je je meubels en persoonlijke spullen inpakt of laat inpakken door de verhuizers. Met de verhuizers wordt er als het goed is ook een uitgebreide inventaris gemaakt, maar het kan geen kwaad om zelf alvast alles goed bij te houden. Foto’s zijn echt handig mocht er achteraf iets mis zijn!
Administratieve rompslomp
Begin ruim op tijd met het verzamelen van informatie over alle administratieve rompslomp. Welke contracten moet je opzeggen? Welke documenten heb je nodig in het land van aankomst? Zorg dat je een back-up hebt van belangrijke documenten. Maak overal kopietjes van of zet alle documenten op een usb stick. Welke verzekeringen moet je regelen? Heb je al woonruimte op de plek van bestemming? Reis je met kinderen: hoe zit het met scholing op de plaats van aankomst? Is je rijbewijs geldig op de plek bestemming of moet je een internationaal rijbewijs aanvragen?
Er komt enorm veel bij kijken, kijk alles goed na. Er zijn veel overzichtelijke checklists op internet, maak er gebruik van. Vraag bij twijfel advies bij instanties zoals banken, gemeente, verzekeringsmaatschappijen etc..Je hoeft niet overal het wiel voor opnieuw uit te vinden. Op de site van de rijksoverheid is er een heldere lijst met uitleg in geval van een verhuizing naar het buitenland. En vergeet natuurlijk ook niet post door te laten sturen met een verhuisservice of, als je goed contact hebt met je buren, hun te vragen om je post te verzamelen.
Sorteren
Wat moet er echt mee. Het is soms goedkoper om op de plek van bestemming nieuwe meubels en apparatuur te kopen, dan om het mee te verhuizen. Vergelijk de prijs van de verhuizing en de prijzen van aanschaf op de plek van bestemming. Sorteer je spullen en maak vier groepen: wat verhuist er mee, wat geef je weg, wat verkoop je en wat gooi je weg.
Je koffer
Last but not least, pak een koffer in die je apart meeneemt met de belangrijke spullen erin. Niet alleen voor de eerste week maar ook in geval van nood, dus bijvoorbeeld als er vertraging optreedt bij de verhuizer. Pak sowieso medicatie in, opladers van je elektronica, kleding (met het klimaat van je bestemming in je achterhoofd), een kopie van alle belangrijke documenten of die eerdergenoemde usb, toiletspulletjes maar ook bijvoorbeeld belangrijke dingen die je nodig hebt om je werk uit te voeren of die je kinderen nodig hebben voor hun nieuwe school. Je moet eigenlijk zo denken: als ik het daar kan kopen, dan hoeft het niet in de ‘noodkoffer’. Kun je het niet kopen en is het belangrijk voor je dagelijkse leven – neem het dan mee.
Ben jij al vaak verhuisd in je leven?
Frédérique houdt van mimosa, van films, van de geur van gebakken knoflook, van de Middellandse Zee (‘haar’ zee want aan die zee is ze geboren), fotografie, musea, nachttreinen, haute couture en ze zou het liefst voor altijd in een hotel wonen.
Wat een goede tip de regels controleren in het buitenland, met een stressvolle verhuizing zit je niet ook nog op een boete te wachten
Jeetje wat ben je al vaak verhuist! Wij zijn net twee weken geleden verhuist, binnen Nederland. We hebben toen alles zelf verhuisd maar ik zou een volgende keer inderdaad een verhuisbedrijf inschakelen, scheelt enorm veel gesjouw!
Super inspirerend! Wij hebben het vaak over emigreren. Mijn man is van mening dat we dan alles gewoon nieuw kopen al zou ik liever een aantal van onze spullen mee willen nemen. Ik heb dan ook het gevoel dat we ons sneller thuis zullen voelen.