gezond zijn
|

Fit blijven met een crosstrainer en pakken melk

Bij de laatste persconferentie werden sommige maatregelen versoepeld (zwembaden gaan bijv. wel open) maar helaas blijven de sportscholen voorlopig dicht. Lastig want het is niet altijd even eenvoudig om genoeg te bewegen in tijden van corona. Als je een fitnessapparaat zoals bijvoorbeeld een crosstrainer in huis hebt, dan scheelt het al wel. Er zijn sinds de sportscholen gesloten zijn ook relatief veel (gratis) online sportlessen via Facebook of Instagram. Haal daar je voordeel uit.

Toch draait het uiteindelijk voornamelijk om de discipline en motivatie denk ik, al komt gemak wel op een goede tweede plek. Ik verzamelde wat behulpzame tips en leuke alternatieven op de ‘echte sportschool’.

Een crosstrainer kopen

Een oplossing in deze tijd is om een fitnessapparaat te kopen voor thuis. Een crosstrainer is een ideaal fitnessapparaat om thuis te trainen. Ik zat zelf al een tijdje te overwegen om een crosstrainer te kopen (voor mij en mijn oudste zoon) maar ik liet me toch telkens afschrikken door de prijs. Bovendien ging zoonlief twee keer per week naar de sportschool. Wat ik fijn vind van zo’n apparaat thuis hebben is dat je je eigen tempo bepaalt en op eigen niveau kunt trainen ongeacht de situatie. Daarbij train je me een crosstrainer je hele lichaam dus dat is wel een uitkomst.

Ik ben me nu toch weer gaan oriënteren. Op Knibbel kun je enorm veel crosstrainers bekijken. Er is een vergelijktabel waarin je twee of drie producten op een heel gedetailleerd niveau met elkaar vergelijken. Superhandig want je ziet in één oogopslag op welke gebieden de apparaten overeenkomen (of juist verschillen). Dan zie je ook dat er echt wel goede en betaalbare alternatieven zijn. Als een van de trainers jou wat lijkt dan kun je in het aankoopadvies alle specificaties nagaan met heldere uitleg. Dat maakt het kiezen wel makkelijker. Ik denk dat ik nu toch eens echt tot aankoop overga. Je hebt er na de corona periode ook gewoon plezier van.

Maak een mini thuissportschool

Een andere oplossing is om thuis een mini ‘sportschool’ te bouwen. Ik heb er helaas niet de ruimte voor maar als je een wat grote woonkamer hebt of, nog beter, een aparte werkkamer dan kun je dat vrij makkelijk doen.

Je kunt bijvoorbeeld mountain climbers tegen je bank doen. Of je gebruikt een stoel om op en af en rennen mocht je geen trap hebben. Je kunt je ook aan een tafelblad omhoogtrekken. Er zijn veel oefeningen uit de sportschool die je thuis na kunt bootsen met je dagelijkse meubels. Mijn ex-man had vroeger een metalen balk opgehangen in de deuropening en daar kon hij zich dan aan optrekken. Daar moet je wel net een geschikte plek voor hebben op de juiste hoogte. Ik vond in ieder geval best veel tips via internet om fitnessoefeningen te doen met behulp van meubels. Wel een uitkomst.

Als hulpmiddelen kun je ook dingen gebruiken die je sowieso in huis hebt bijvoorbeeld pakken melk, flessen water of een rugzak die je vult met boeken.

Online lessen en trainingen

Zoals ik al aangaf, is er op het moment geen gebrek aan online sportlessen. Die zijn wel fijn als je een duwtje in de rug nodig hebt. Sta je daar in de woonkamer met een energieke sportleraar die voor wat extra motivatie zorgt en natuurlijk voor uitdagende oefeningen.

Ik vond Fitness Blender wel een fijne site omdat er een grote keuze is aan oefeningen en je kunt ze kiezen op basis van je niveau en van welk deel van je lichaam je wil trainen. Er zijn ook volledige programma’s maar zijn betaald dus ik maak gebruik van de workout videos, die zijn gratis.

crosstrainer kopen

Ook mentaal fit

Niet alleen je lichaam maar ook je kop moet fit blijven in zo’n periode als nu. Het is toch een bizarre onzekere situatie waar je (gelukkig!) niet elke dag mee te maken krijgt. Je ziet ook dat mensen nu meer last hebben van stress en angsten. Fysieke fitheid beïnvloedt ook je mentale fitheid dus het werkt ook twee kanten op.

Via het MindfulCentrum kun je gratis vijftien mindfulness meditatie opdrachten doen. Die helpen aan meer innerlijke rust en om de balans te herstellen. Er zijn ook legio mogelijkheden wat yoga en meditatie apps betreft dus daar kun je ook naar kijken.

Snoep gezond, eet een appel

En…ik hoef het niet te zeggen toch? Even serieus, let ook op je voeding. Ik merk zelf ook dat ik heel bewust moet blijven van wat ik eet want ik ben toch geneigd om veel tussendoortjes te eten en ongezond te snacken nu ik zoveel thuis zit. En pak je slaap!

Hoe blijf jij fit in deze periode? Heb jij iets van een fitnessapparaat in huis?

Vergelijkbare berichten

16 reacties

 1. Ja het is nu wel wat lastiger maar ik probeer vooral fit te blijven door elke dag te bewegen. Of het nu is door te gaan wandelen of fietsen met de kinderen of een kleine workout in de ochtend. Zo’n crosstrainer lijkt me ook wel wat!

 2. vorig jaar moest ik revalideren van knie klachten die jammer genoeg niet over zijn gegaan, maar ik heb wel genoeg fitness apparaten in huis om te trainen. Ook train ik met de nintendo switch ( ring fit adventure) en we wandelen elke dag een stukje. Ook eet ik gezond, maar dat doe ik altijd eigenlijk wel. Wel zal ik blij zijn als ik weer een keer kan gaan klimmen, want dat mis ik wel.

 3. Ik heb een abonnement voor de fitness en heb een crosstrainer thuis maar helaas kan ik niet naar de fitness en door de ene of andere redenen heb ik ook geen zin om thuis te sporten 🙂

 4. Ik ben gewoon 6 keer per week blijven hardlopen. Een crosstrainer heb ik een paar keer gehad, van de kringloop. Nu heb ik er even geen meer omdat de laatste kapot ging. Ik vind ze wel okay, maar ongelofelijk saai. Echt niet normaal.

 5. Je kunt nog zoveel apparaten in huis halen… Zolang er geen motivatie is kom je uiteindelijk nog nergens… Zelf vind ik het heerlijk om mij in het zweet te werken. Overigens kun je ook al hele simpele oefeningen thuis doen, zoals jij beschreef, die een flinke impact hebben. Of met enkel een yogamatje, een elastiek en wat boeken 😎

 6. Jasmina schreef:

  Ik heb jaren een crosstrainer gehad maar die werd als kledingrek gebruikt…toen maar via mp verkocht haha

 7. Ik heb een fiets waarmee ik buitenhuis ga fietsen en die gebruik ik echt heel veel. Zeker tijdens deze lockdown, het was de enige mogelijkheid waarmee je wat zonlicht mocht opvangen. Was de mijne net voor de lock down gestolen, maar gelukkig heb ik nu een nieuwe. Ondertussen heb ik het deelfietsen wel ontdekt, dat dan weer wel.

 8. Caroline schreef:

  Het fitness apparaat hier in huis werd ooit vol moed en enthousiasme aangeschaft door manlief en is nu jaren later in de verkoop beland op Marktplaats. We hebben er gewoon de ruimte niet voor.

 9. Victor schreef:

  De sportschool is dicht en fitness nu 2x per week thuis. Ik mis wel de sauna;-)

 10. Ik beweeg veel vanwege mijn werk (werkzaam in de zorg), daarnaast fiets ik elke dag naar mijn werk (toch dagelijks 15 km). En als ik naar de stad ga, ga ik ook altijd op de fiets

 11. Sherry schreef:

  Ik maak een wandeling. Nu zijn de zwembaden open. Ik zwem ook vaak.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.