series uit de jaren 70
|

6 leuke series uit de jaren 70

Een vleugje nostalgie vandaag met zes leuke series uit de jaren 70 die ik zelf nog ken uit mijn kindertijd. Er waren in die tijd natuurlijk niet zoveel series als nu, dus de keuze was beperkt maar relatief waren er wel veel leuke series in de jaren 70 vind ik. Als kind waren mijn favoriete televisieseries Charlie’s Angels en Bionic Woman. Twee series over stoere sterke vrouwen, echte 70s girlpower!

The Bionic Woman

Actrice Lindsay Wagner speelde de hoofdrol in de Amerikaanse scifi actieserie The Bionic Woman, ook wel bekend onder de Nederlandse titel De Vrouw van Zes Miljoen. De serie kent drie seizoenen en werd uitgezonden van 1976 tot 1978. De serie was een spin-off van The Six Million Dollar Man (1974-1978), waarin voormalig astronaut Steve Austin (Lee Majors) naar aanleiding van een heftig ongeluk bionische implantaten krijgt. Deze zorgen ervoor dat hij bovennatuurlijke krachten krijgt. In de serie maken we kennis met zijn verloofde Jaime Sommers. Daarna kreeg ze haar eigen serie.

Én haar eigen ongeluk. Als gevolg van een ongeluk tijdens een parachutesprong moeten haar benen, rechterarm en rechteroor vervangen worden door bionische implantaten. Jaime Sommers kan nu heel hard rennen, hoog springen, goed horen, dat soort dingen. Dankzij haar nieuw verworven krachten kan ze, naast haar baan als juf, allerlei gevaarlijke en geheime missies voor de OSI uitvoeren.

Daar gaat ze hoor 😉

Enkele jaren geleden heb ik de drie seizoenen op dvd gevonden en met mijn dochter gekeken. Zij vond het leuk ondanks dat er helemaal geen vette special effects zijn, alles ziet er in deze tijd vrij fake uit, maar toch laat je je weer meevoeren in de avonturen van deze sympathieke bionische dame! In 2007 is er een remake poging geweest met Michelle Ryan als Jaime Sommers, maar die kun je gerust skippen. De slechts één seizoen tellende serie is een slap aftreksel van het origineel.

Charlie’s Angels

Charlie’s Angels was een populaire Amerikaanse serie die van 1976 tot 1981 uitgezonden werd op televisie. De serie duurde vijf seizoenen, wat neerkomt op meer dan 100 afleveringen. Het ging over drie agentes, met als bijnaam ‘angels’. Zij werkten voor Charlie maar die zag je eigenlijk nooit. Als hij eens voorbijkwam dan zag je alsnog slechts zijn rug. Elke aflevering maakten de drie agentes een avontuur mee en losten ze uiteindelijk een zaak op.

De drie oorspronkelijke angels waren Sabrina Duncan (Kate Jackson), Jill Monroe (Farah Fawcett) en Kelly Garrett (Jaclyn Smith). Fawcett vertrok al na het eerste seizoen. Cheryl Ladd speelde haar zus en werd de nieuwe derde angel.

Series uit de jaren 70
De cast in 1976, met Farah Fawcett | ABC Television, Public domain, via Wikimedia Commons

Ik was een jaar of vijf toen ik de serie voor het eerste zag en ik vond de dames enorm stoer, vooral Sabrina! Ik had zelfs een pop van Sabrina waar ik erg trots op was haha. Sabrina stelde ‘de slimme’ voor en was een beetje de leider van de drie. Ik vond er ook niets aan toen ze na het derde seizoen uit Charlie’s Angels ging. De nieuwe angel werd gespeeld door Shelley Hack, maar op een gegeven moment werd ook zij vervangen.

met cheryl ladd
ik zie wel de gelijkenis met K3 | Jaclyn Smith, Cheryl Ladd en Kate Jackson (1977) | Public Domain via Wikipedia

Het was een komen en gaan van angels, maar de eerste vier zijn voor mij de ‘echte’ angels. Jaclyn Smith is de enige angel die de gehele duur van de serie bleef. Zij speelde vijf seizoenen mee. Na de oorspronkelijke serie is er meerdere keren een poging gewaagd voor nieuwe versies van de serie, in 1989, in 2002 en in 2011. Geen van drieën was een succes.

charlie's angels remake

Wel succesvol waren de films uit 2000 en 2003 die op de serie gebaseerd waren. De angels in de werden gespeeld door Cameron Diaz, Lucy Liu en Drew Barrymore. Er volgde ook nog een filmversie in 2019 waarin Kristen Stewart, Naomi Scott en Ella Balinska de rollen van de Angels vertolken. Ik heb altijd moeite met remakes maar de films uit 2000 en 2003 vond ik toch wel erg leuk. Het was natuurlijk heel anders dan de serie dertig jaar eerder, vooral door de special effects. De actrices speelden ook niet Kris, Kelly en Sabrina maar drie andere angels.

Man from Atlantis

De fantasy/scifi Man from Atlantis is niet zo bekend als de bovenstaande series maar ik vond het verhaal heel intrigerend als kind want Atlantis, wow. Eerst waren er vier films en die werden gevolgd door de serie. De serie liep in 1977 en 1978 en werd aan het einde van seizoen 1 niet verlengd door het tegenvallende kijkcijfers.

Mark Harris, gespeeld door Patric Duffy, wordt bewusteloos gevonden op een strand. Hij lijdt aan geheugenverlies. Wanneer blijkt dat hij unieke vaardigheden bezit, ontstaat het vermoeden dat hij de laatste inwoner van Atlantis is. De beste man is namelijk bovenmenselijk sterk, hij kan onder water ademen en bijzonder goed zwemmen en hij heeft een soort van zwemvliezen aan zijn handen en voeten. Hij wordt gerekruteerd door een geheime overheidsinstantie, maakt allerlei spannende avonturen mee en loopt/zwemt rond in een te klein broekje. Oh ja, en hij heeft ‘gekke’ ogen.

Jaren 70 televisieseries

The Incredible Hulk

Voor veel mensen is Mark Ruffalo de onbetwiste Hulk. Ik heb een zwak voor bodybuilder en acteur Lou Ferrigno aangezien hij voor mij de eerste echte Hulk was. Hij staat bekend als een van de beste bodybuilders aller tijden, en in zijn tijd ook de langste. Op het hoogtepunt van zijn carrière woog hij 125 kg en was hij 1,96 m lang. Met grote ogen zat ik voor de buis te kijken naar de transformatie van Dr. David Banner naar het groene monster.

Don’t mess met de Hulk

Wel grappig dat David Banner’s normale uiterlijk en zijn Hulk-uiterlijk door twee verschillende acteurs gespeeld werd. Lou Ferrigno speelde de groene Hulk terwijl Bill Bixby de rol van Dr. Banner vertolkte. Lang leve jaren 70 special effects! De twee acteurs, die in het echte leven vrienden werden, speelden later ook samen in nog drie Hulk films. The Incredible Hulk serie was tussen 1978 en 1982 op televisie te zien.

Fantasy Island

Fantasy Island werd uitgezonden van 1977 tot 1984. In de serie zorgen de mysterieuze Mr. Roarke (Ricardo Montalbán) en zijn assistent Tattoo (Hervé Villechaize) op een eiland in de Stille Oceaan ervoor dat de fantasieën/wensen/dromen van hun gasten verwezenlijkt worden. De gasten betalen er maar liefst 50 000 dollars voor (reken maar uit, in de jaren 70) en verblijven drie dagen op het eiland. Wanneer de uitvoering van een fantasie begint, dan kun je niet meer terug dus pas goed op met wat je wenst…Het was een bijzondere serie – een origineel verhaal, soms spannend, vaak grappig, soms een beetje eng zelfs.

The plane, the plane!

Toen Villechaize met de serie stopte in 1983, was het eigenlijk niet meer hetzelfde. Ook van deze serie is meerdere keren geprobeerd om met remakes en sequels te slagen. Niet lang geleden was er een soort van Fantasy Island horrorfilm zelfs. Maar niets haalt het bij de originele serie.

The Love Boat

En nu iets heel anders, the Loooove Boooaat. Wie kent het deuntje nog? Aaron’s Spelling enorm populaire serie werd bijna 10 jaar lang uitgezonden op tv, van 1977 tot 1986 (9 seizoenen!). In de serie volgden we het wel en wee van de passagiers en crew van een cruiseschip. Soms komedie, soms drama, vaak romantiek, er was voor elk wat wils. Gavin MacLeod speelde Captain Merrill Stubing, Bernie Kopell de scheepsdokter, Ted Lange de barman Isaac, Fred Grandy Gopher en natuurlijk Lauren Tewes als Julie McCoy. Regelmatig speelden bekende acteurs en actrices (Tom Hanks, Linda Evans en meer) uit die tijd een gastrol tijdens een of meerdere afleveringen. Het was gewoon een vermakelijke feelgood serie.

In 1998 en 1999 kwam er een poging om de serie nieuw leven in te blazen met Love Boat: The Next Wave. Zoals je zou kunnen verwachten, werd het drie keer niks.

Dat was dan even het uitstapje naar vroegah. Welke series van toen jij nog kind was zijn jou bijgebleven?

Vergelijkbare berichten

5 reacties

  1. Ik ken er alleen Charlie angels en love boat van. Als kind in de jaren 90 keek ik naar beverlyhills 90210, saved by the bell, friends, mr Cooper en nog heel wat.

  2. Oh jaaa, the Love Boat! Dat keek ik ook echt altijd. De Hulk soms ook wel, maar daar was ik eigenlijk ook een beetje bang voor moet ik bekennen.

  3. Oh deze komen me allemaal bekend voor. Allen uit een ver verleden ja. Maar mijn ouders keken dus wel naar deze series!

  4. The Love Boat keek ik als klein meisje vaak met mijn moeder. Geweldig vond ik het (al begreep ik er niet veel van)

  5. Deze series ken ik niet maar moet zeggen dat ik series van vroeger die op tv kwamen eigenlijk zoiezo wel leuker vond dan wat nu op tv komt

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.