Drie tips om warmteverlies in huis tegen te gaan
Zoals ik jullie laatst al vertelde, is onze woning helaas niet geweldig geïsoleerd. Ik was al eerder begonnen met kleine aanpassingen links en rechts, maar nu het echt koud begint te worden is dat niet meer voldoende. Het is daarom nodig om eens goed te kijken naar de opties. Omdat ik onze woning huur, kijk ik er anders naar dan toen we een koopwoning hadden. Wat kan ik nu zelf doen en aanpassen? Wat kan ik laten doen? En, de belangrijkste vraag, hoe ga ik warmteverlies in huis tegen deze herfst/winter?
Kozijnen en gordijnen
Gelukkig hebben wij kunststof kozijnen in huis. Een kunststof kozijn heeft een betere isolatiewaarde dan houten of aluminium kozijnen. Wist je dat je aan de U-waarde kunt zien hoeveel warmte er verloren gaat via de kozijnen? Hoe lager de U-waarde, hoe beter de isolatie.
Dit is dus iets om bij stil te staan wanneer je op zoek ben naar nieuwe kozijnen tijdens een renovatie bijvoorbeeld, maar zoals gezegd hebben wij al kunststofkozijnen dus daar hoef ik niets aan te doen. Wel zijn ze wat oud dus heb ik alle ramen en kozijnen gecontroleerd op kieren. Kunststof kozijnen zijn onderhoudsarm en gaan lang mee. Ik was ook wel verbaasd over hoe goed de kozijnen nog zijn na al die jaren. Er is geen tocht langs de ruiten dankzij de afdichtingsrubbers die hun werk nog goed doen.
Het enige dat ik hoefde te doen om warmteverlies tegen te gaan bij onze ramen, was de gordijnen verkorten. Wanneer de gordijnen voor de radiator hangen, dan verlies je warmte doordat de warmte de kamer niet in kan. Het is daarom het beste om je gordijnen zo lang te maken dat ze op je vensterbank, of in ieder geval boven je radiator, eindigen. Verder is het aangeraden om wanneer er zon is (ook als het koud is) de gordijnen te openen en ze ‘s avonds dan weer te sluiten.
Radiatorfolie
Radiatorfolie is typisch een geval van weinig moeite, veel effect. Zeker wanneer je radiatoren tegen de buitenmuur staan, ontsnapt er warmte naar buiten. Wanneer je radiatorfolie gebruikt weerkaatst de folie de warmte de ruimte in, zodat deze niet verloren gaat. Radiatorfolie kost heel weinig en je koopt het bij elke bouwmarkt of winkels als de Action. Bovendien – en ik heb twee linkerhanden dus ik kan het weten – is het makkelijk in gebruik. Radiatorfolie is verkrijgbaar met plakstrips, maar nog makkelijker is om de folie vast te zetten met magneetjes. Let op dat je de juiste kant naar de radiator toe vastzet.
Om warmteverlies tegen te gaan heb ik daarnaast mijn bank en onze bedden verplaatst. Wanneer er grote meubels voor je verwarming staan, houden ze de warmte tegen. Schuif je bed of bank zo’n 10 centimeter van de verwarming af, dan kan de warmte weer de kamer in.
Nog een kleine extra tip die ik zelf onlangs kreeg: bekleed je muren. Een ruimte waar er kasten tegen de muur staan, schilderijen, spiegels etc.. zal minder koud zijn dan een ruimte met kale muren. Daar hoefde ik niets aan te doen overigens, gezien de muren van onze woning volhangen met schilderijen.
Deuren
Houd deuren in huis zoveel mogelijk dicht en draai de verwarming uit in de ruimtes waar je niet zit. Dit is er een maatregel die hier in huis moeilijk vol te houden is want tienerjongens vergeten weleens (lees: bijna altijd) om de deuren te sluiten. Ik ben daarom van plan om deurdrangers kopen. De deurdranger zorgt ervoor dat de deur automatisch weer sluit. Je hebt ze in alle soorten en maten, vanaf zo’n 5 euro tot meer dan 150 euro per deurdranger. Gewoon voor normaal gebruik in huis zijn goedkope deurdrangers helemaal prima.
Ik heb mijn woning ook nagelopen op kieren en naden. Helaas zijn daar nog heel veel van. Door kieren kan warmte verdwijnen naar buiten of naar koude ruimtes. Om dit te voorkomen kom je met tochtstrips al een eind. Ook dit is goedkoop en makkelijk aan te leggen. Mocht dat niet mogelijk zijn, dan kun je met gordijnen gaan werken. Het is lastig uit te leggen maar voor mijn voordeur aan de straatkant, is er een stuk stoep kapot waardoor er een geul is ontstaan die precies onder mijn voordeur uitkomt. Met andere woorden, er komt een partij koude wind onder mijn voordeur door vanaf de straat, dat is niet te doen! Een tochtstrip lukt op die plek niet. Ik heb daarom een dik fluweelachtig gordijn opgehangen, tussen de voordeur en onze trap. Wat een verschil! Het werkt perfect, het gordijn houdt de kou tegen. Het werkt twee kanten op, het gordijn houdt de kou van de straat tegen en helpt de warmte in de rest van het huis juist te blijven.
Subsidies en acties
Kortom, zelfs in een huurwoning kun je veel zelf doen. Heb je een koopwoning, dan loont het de moeite om te kijken naar mogelijke subsidies. Via de Investeringssubsidie Duurzame Energie en Energiebesparing (ISDE) kun je namelijk subsidie aanvragen voor het nemen van diverse isolatiemaatregelen. Denk hierbij aan het installeren van een zonneboiler of het aanschaffen van isolerende kunststof kozijnen. Zo worden de prijzen van kunststof kozijnen of andere isolatiemaatregelen nog interessanter.
On the long run, bespaar je alleen maar meer dankzij een gunstige energierekening. Als huurder kun je helaas geen aanspraak maken op die subsidie als je je woning isoleert of een warmtepomp/zonneboiler plaatst. Wel bieden verschillende gemeenten bespaaracties aan voor huurders. Gemeente Den Haag werkt bijvoorbeeld met bedrijven samen die gratis energiebesparende maatregelen bij je thuis komen installeren. Het zijn kleine dingen, denk aan ledverlichting, een waterbesparende douchekop of radiatorfolie maar juist deze kleine maatregelen hebben al veel effect op je energieverbruik.
Heb jij nog handige tips om warmteverlies in huis tegen te gaan?
Frédérique houdt van mimosa, van films, van de geur van gebakken knoflook, van de Middellandse Zee (‘haar’ zee want aan die zee is ze geboren), fotografie, musea, nachttreinen, haute couture en ze zou het liefst voor altijd in een hotel wonen.