Ga naar de inhoud
Home » 7 mooie treinreizen buiten Europa

7 mooie treinreizen buiten Europa

treinreizen buiten europa

Zoals je ongetwijfeld al weet, reizen wij al sinds 2013 vrijwel alleen met de trein. Dit doen we voornamelijk in Europa, maar er zijn heel wat prachtige treinreizen buiten Europa die op mijn bucketlist staan. Deze deel ik vandaag met jullie. Gewoon om lekker bij weg te dromen of wellicht om inspiratie op te doen voor een volgende vakantie.

Australië

De Indian Pacific is een iconische treinreis van 4353 kilometer die Sydney via Adelaide met Perth verbindt. Aan boord van deze elegante trein geniet je op een bijzondere manier van het Australische binnenland. Je kunt van Sydney naar Perth – of andersom – maar je kunt ook je reis in Adelaide afbreken. De trein rijdt sinds 1970. Het kortste traject duurt 2 tot 3 dagen en 1 tot 2 nachten en het langste maar liefst 4 tot 5 dagen en 3 tot 4 nachten. Je doorkruist een afwisselend landschap (én drie tijdzones!), van de kustgebieden tot hoge bergen en wijdse vlaktes. Het hoogste punt ligt op 1100 meter, in de Blue Mountains.

Aan boord van de Indian Pacific krijg je gastronomische maaltijden geserveerd. Je reis is inclusief het eten, het drinken en verschillende excursies. Wat je slaapplek betreft kun je hem zo luxe kiezen als je maar wilt dankzij de verschillende opties. De trein stopt tussentijds zodat je de benen kunt strekken en al het moois dat Australië rijk is kunt verkennen. Zie je het voor je? Lekker chillen in de zon en helemaal tot rust komen in je hangmatje? Tip: je reist niet snel met een hangmat met standaard, dus neem wel touw en haken mee om hem overal op te kunnen hangen. Zo lekker! Wil je liever van Noord naar Zuid reizen? Dat kan met het even beroemde ‘The Ghan’, een trein die Darwin met Adelaide verbindt.

(c) Journey Beyond Rail

India

Er zijn in India legio treinopties, het is met recht een echt treinland. Maharajas’ Express is zonder meer de meest luxe trein van India. Goud, overal goud, het is op en top glitter en glamour. De trein rijdt op twee trajecten: de ene maakt een rondje van Delhi via o.a Jaipur en Agra terug naar Delhi, de ander begint in Delhi en eindigt in Mumbai. Beide trajecten duren 6 nachten en 7 dagen. Onderweg stop je op mooie bestemmingen zoals Udaipur en Bikaner.

Er zijn twee restaurants, twee bars en vier verschillende categorieën slaapcabines. Er zijn 43 kamers in totaal en de grootste die je kunt krijgen is de Presidential Suite (ong 42m²).

(c) Maharaja Express

Zuid-Afrika

Zuid-Afrika doorkruisen per trein? Dat kan met The Blue Train of Bloutrein. Deze klassieke luxe trein rijdt twee routes, van Pretoria (ongeveer 50 kilometer ten noorden van Johannesburg) naar Kaapstad of van Pretoria naar het Krugerpark. Wanneer je die vanuit Kaapstad pakt dan krijg je een groot deel van het indrukwekkende landschap van Zuid-Afrika mee. Je bent dan 54 uur onderweg en legt een afstand van 1600 kilometer af. De suites in The Blue Train zijn zo comfortabel dat je haast zou vergeten dat je in een trein zit. Je kunt in sommige Deluxe suites zelfs lekker in bad in je badkamer. Er zijn twee soorten compartimenten, luxe en nog luxer.

En ook in deze trein krijg je gastronomische gerechten voorgeschoteld en kun je deelnemen aan excursies onderweg naar de eindbestemming. Neem wel je mooiste kleding mee voor het diner want er geldt een dresscode. Je maakt niet alleen een reis door Zuid-Afrika maar ook een reis terug in de tijd.

(c) The Blue Train

Canada

Canada is het walhalla voor natuurliefhebbers en het op één na grootste land van de wereld. De perfecte combinatie voor een treinreis zou je zeggen, want je kunt lekker zitten/liggen/chillen terwijl je geniet van het veranderende landschap buiten. Er zijn veel treinroutes en mogelijkheden om Canada per trein te verkennen, waaronder de beroemde The Rocky Mountaineer die de Rocky Mountains doorkruist. De treinreis die op mijn eigen Bucketlist staat is The Canadian. De Canadian is een transcontinentale passagierstrein die rijdt tussen Toronto, Ontario en Vancouver, British Columbia. In 4 dagen en vier nachten leg je een afstand af van 4,466 km. Op dit moment rijdt de trein 1x per week. Vóór de coronapandemie was dit twee keer dus wie weet, wordt het weer vaker.

Er zijn drie reisklassen, van economy tot prestige. Daar zitten behoorlijke verschillen tussen, om een voorbeeld te noemen, de hoogste twee klassen hebben restaurants en de economy alleen afhaalrestauratie. Alleen in de Prestige klassen heb je beschikking over een eigen badkamer. Elke klasse heeft wel een eigen Skyline wagon waar je optimaal van het uitzicht op de Canadese landschappen kunt genieten. The Canadian biedt hierdoor wel een unieke ervaring voor mensen met verschillende budgetten, wat niet het geval is van de luxe treinreizen die ik hierboven beschreef. Handig om te weten: je kunt uitstappen op een bestemming, daar een paar dagen doorbrengen en daarna de reis doorzetten.

Sri Lanka

De trein die Kandy met Ella verbindt, heb je ongetwijfeld al eens voorbij zien komen op social media. Veel reizigers maken een foto terwijl ze uit de (meestal maar niet altijd blauwe) trein hangen. Ook de brug met de mooie bogen waar de trein overheen rijdt is heel fotogeniek. Het is een eenvoudige trein en tickets kosten maar een paar dollar maar de ongeëvenaarde groene landschappen zijn onbetaalbaar.

Deze reis staat te boek als één van de mooiste trajecten ter wereld. Op de site van Salt in our Hair krijg je een goed beeld van deze reis. De reis duurt zo’n 6 of 7 uur dus het is in tegenstelling tot de andere treinen waar ik het over heb gehad is dit geen nachttrein.

Foto door Patrick Fransoo, Pixabay

Argentinië

De Tren a las Nubes, oftewel de trein naar de wolken, is een toeristische treinroute in Argentinië. De spoorweg werd in 1948 aangelegd en is één van de hoogst spoorwegen ter wereld. Je maakt een rondrit van en terug naar Salta. Het is een eenvoudige maar moderne trein. Tijdens de spectaculaire route over de Andes bereikt de trein bij de Polvorilla Viaduct een hoogte van 4220 meter (!) boven de zeespiegel.

Japan

De Seven Stars in Kyushu is een luxe slaaptrein die nog maar sinds 2013 rijdt. De trein doet verschillende trajecten aan op Kyushu, het op twee na grootste eiland van Japan. Het is even wat anders dan de bekende Japanse bullet train. Daar waar de bullet train juist ultramodern en snel is, biedt de Seven Stars een rustgevende ervaring in een vervlogen tijden sfeer.

Er zijn zeven wagons en in vijf daarvan zijn de slaapcompartimenten te vinden met verschillende luxe suites. De kleinste suites zijn 10m² en de grootste categorie kamer is 21m² groot. Verder zijn er bars, een salon ruimte, een winkeltje en een ‘tea room’. Eten zit bij de prijs inbegrepen en er geldt een dresscode voor het diner. Het boeken van deze reis is niet het meest makkelijke wat er bestaat. Je moet je namelijk opgeven via de site van de Seven Stars in Kyushu op de daarvoor aangewezen tijden/dagen en daarna wordt er geloot. Dus duimen dat je een plekje kunt bemachtigen!

(c) Seven Stars in Kyushu

Peru

Tenslotte nog een luxe trein om het af te leren. De Belmond Andean Explorer is de eerste luxe slaaptrein in Zuid-Amerika. De blauw en witte trein heeft 16 wagons, waaronder een spa wagon en twee restaurant wagons. De inrichting doet denken aan een klassiek 5-sterren hotel. Heel elegant en met alle voorzieningen die je maar kunt bedenken zoals airco of een badjas, noem het maar op. Je kunt kiezen uit verschillende trajecten van 1 of 2 nachten. Reis bijvoorbeeld van Cusco naar Lake Titicaca of van Puno naar Cusco.

Belmond Andean Explorer
(c) Belmond

Er zijn nog veel en veel meer toffe treinen en treinroutes, zoals de Trans Mongolië dus we kunnen nog jaren voort! Wat ik geweldig vind van treinreizen is dat de reis onderdeel uitmaakt van het avontuur. Natuurlijk reis je ook van A naar B, maar onderweg maak je al enorm veel indrukken op. De treinreis is een beleving an sich.

Reis jij weleens met de trein?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Translate »